musisz kupic wentylator razem z silnikiem. Chcialem kiedys samo smiglo bo silnik mialem sprawny ale nie dalo sie tego rozdzielic dobrze. Tzn dalo sie ale byly potem luzy. Ja zamontowalem w 6n2 wentylator od 6n i wszystko dzialalo z tym ze od 6n jest chyba tylko 1 tryb wentylatora, a w 6n2 dwa biegi ( albo 2 i 3 nie pamietam teraz ). Wentylator w aso to koszt ok. 200zl chociaz w aso samo smiglo ~40zl kosztuje a wentylator ~200, wiec skoro to sprzedaja osobno to chyba idzie to rozdzielic jakos porzadnie hm. Ja caly wentylator za 30 kupilem na szrocie
Podaj kodowe oznaczenie twojego silnika (3 litery), sprawdzę wtedy w katalogu, na razie wiem że są wersje dla klimy, ciepłych krajów, haka holowniczego :!: , w katalogu śmigło wentylatora wystepuje również jako osobna część.
Może wogóle nie musisz kupować wentyla, o ile nie jest spalony, bo może da się go naprawić. Ja swój naprawiłem i klima już śmiga. Tak jak przypuszczałem, że to wina szczotek i tak było, poprostu dwie były zawieszone, najprawdopodobnie porzez pyły. Tobie radzę abyś zrobił tak samo, wymontuj go i spróbuj naprawić. Co do ewentualnego zakupu na allegro lub gdzieś na szrocie nie jestem w stanie ci pomóc, ponieważ u mnie jest zamontowany wentyl z innego auta, nawet nie wiem z jakiego.
ostatnie pytanko, czy jest możliwe że wentylator ma jeszcze jakiś czujnik pomiędzy jego gniazdem (przy akumulatorze) a samym wentylatorem ? gdyż jak go podłączyłem na sztywno to zaskoczył (nic nie tarło nie iskrzyło) w gnieździe też jest napięcie i jak podłączyłem omomierz to pokazywał ohmy. Pytam tylko tak profilaktycznie przed zakupem. Niestety sam nie posiadam zdolności do wyciągnięcia tego wentylatora więc będzie trzeba wyciągnąć $$ i iść do elektromechanika
Klimator
dzięki. Jednak obawiam się że on nie będzie pasował ;/ znacząco wystaje mu silnik, a w samochodach do ktorych pasuje są chyba wszystkie modele polo 6n2 oprócz 1.4 TDi ;/
apropos tego czy to że jest z klimą ma jakieś znaczenie, to wydaje mi się że nie ma specjalnego skoro teraz też mam jednobiegowy wentylator i generalnie ma się włączyć wtedy kiedy na gnieździe pojawi się napięcie (czujka klimy albo temp chłodnicy nakaże mu pracować). A w ramach formalności powiedz mi czy ten wentylator montuje się tym "wystającym" w stronę silnika czy w stronę grilla ? (tzn czy jak otworzysz klapę to widzisz silnik wentylatora czy nie )
pea5 chyba nie przeczytales mojego postu. Ja mam 6n2 z klima, a wzialem wentylator caly od 6n ktory sobie stal na szrocie, bez klimy. Wszystko smiga. Roznica taka ze w 6n2 normalnie mialem 2 biegi wentylatora, w tym od 6n byl 1 bieg ale w niczym to nie przeszkadza. Jezeli masz watpliwosci to na kazdym "normalnym" szrocie tak jak mi pozwolą podlaczyc to u nich i sprawdzic czy jest ok. I jeszcze szmieszne pieniadze za to dalem.
ok- zapomnialem ze masz TDI. 1.4 tdi to oznaczenie silnika zdaje sie AMF. W tym przypadku w katalogu jest rozrozniony wentylator na Amf i praktycznie na cala reszte. No i problem jest w tym ze do "calej reszty" wentylator ma 345 mm a do auta z klima AMF (1.4 tdi) 360mm do AMF pasuje wentylator o nr 6N0 959 453 P lub 6N0 959 453 N o oznaczeniu 250/60W 360MM temic
takze nie jest to pewne ale chyba musisz szukac wentylatora pod polo 1.4 tdi
Ostatnio zmieniony 05 maja 2009, 11:33 przez andreus, łącznie zmieniany 1 raz.
andreus
a czy ty również masz wersję 1.4TDi ? czytałem Twojego posta i właśnie od niego zacząłem kombinować z chłodnicą niedopasowaną do mojego modelu. Tylko są dwa problemy: 1. Nie umiem wymontować - zamontować wentylatora sam
2. mój wentylator jest całkowicie prosty a nie z taką "dupą" gdzie jest silnik. Jutro zamierzam zacząć jeździć po szrotach w poszukiwaniu czegoś. Boje się że silnik TDI jest większy i przez to ten wentylator w moim aucie musi być płaski...
Tak silnik jest skierowany do silnika nie do chlodnicy jednak wcale duzo nie wystaje bo jest mocowanie takie jak ty wlasnie podales w linku to ramie potrojne ;] no ale tak myslalem ze od klimy jest jakis inny wiatrak ;]
http://www.allegro.pl/item617201562_fab ... 9_sdi.html
znalazłem taki. Czy on nie jest taki sam jak powinienem mieć ?
EDYTA andreus zmierzyłem swój wentylator i ma on średnicę 345mm. problem jest taki że on jest praktycznie płaski (nic nie wystaje ani troszkę w komorę silnika. i dodatkowo nie ma specjalnie miejsca na wystawanie (może ok 4cm)
dziwne ze masz 345mm... wg katalogu do tdi montowano 360, wiec moze miales wymieniany kiedys hm? najlepiej bedzie jednak jak pojezdzisz po szrotach, polo 6n nietrudno znalezc, sprobuj zalozyc i bedziesz wszystko wiedzial
w tej aukcji co podales nie ma numeru czesci podanej. swoja droga jestem ciekaw jaki numer ma Twoj wentylator hmm...