Jeśli rolki są współbieżne to nie masz co kombinować ze sprzęgłem jednokierunkowym. Sprawdź czy środki rolek pracują współosiowo i czy żadna nie ma bić itp. Ew. za usterkę może odpowiadać napinacz.[/quote]
nic dodać ani ująć.
-przecież łożyska słychać jak padają
-napinacz jak mi padł to lekko się napinał kluczem ,pasek ślizgał
-zatarta tulejka pręt nie do ruszenia ,nie współosiowo rolka napinacza
-pasek za krutki napinacz mocno dociska i mało luzu to teoria[ja mam bez klimy 1220 ,z klimą 1550 ,oczywiście ze wspomą] przy długim będzie ślizgał
-nawet jeśli koła mają inną liczbę rowków 5 lub 6 to bez różnicy ja na klimie mam 6 a na pozostałych kołach 5
-rolka plastik jak jest wytarta zjednej strony po zdemątowaniu tez widać
-może poluzawana śruba pręt napinacz wtedy ma luz pręt
dodan że rolka napinacza jak jest nie współosiowo [skacze bardo]to słtchać i widać, lub inne koło. miałem nie współosiowo rolkę napinacza paska mi odrazu nie spadał
napinacz u mnie raczej jest ok. wymieniony pret i nowe tulejki. przy zakładaniu paska b.ciężko go podnieść, więc sprezyna ok.
rolki równo. i tak zrywało...
jeśli podane wcześniej możliwości nie wchodzą wgrę to narazie nie wiem o co tu chodzi mogę gdybać itak to nic nie da
napisz jak odpalisz silnik amoże mechanik coś pomoże
pewnie przegielko alternatora zatarte i dlatego sa momenty gdzie jest szarpniecie i zrywa. Sprzegielko pracuje w zasadzie na obrotach jalowych a przy podwyzszonych to raczje juz nie ale moze to byc przyczyna.
jaki to jest tan napinacz w naszym AEF ? wiem ze jego wymiana jest bardzo trudna.potrzebuje jakis link z allegro oraz numer /fotke u mnie czasem pasek sie slizga na kałuzach tak jak by sie coś zacinało lecz po przekroczeniu np 2tys obrotów coś sie odcina i git
podaje link znajdziesz numer i jak wymienic napinacz viewtopic.php?f=25&t=21532
jeśli przy dużych kałużach ma prawo zapiszczeć jeśli niemasz dolnej osłony silnika
edit;
wspominałeś kiedyś że coś się dzieje z płynem od wspomy może to wina pompy
nowy trop w sprawie zrywania pasków....
zauwazyłem ze pasek się bardzo nagrzewa, dzis po przejechaniu 10 km - jak go dotknąłem to się niemal oparzyłem...pasek aż zaczał powoli się wtapiać w rolkę przy altern. (no może przestadzam, ale widać ewidentnie, że cos tu nie halo...)
napewno tak nie może być masz za długi pasek i ewentualnie zle zamątowaną dzwignie napinacza lub napinacz jeśli krótszy pasek nie można zamątować ponieważ napinacza nie da się więcej naciągnąć choć jeśli wszystko jest ok to trzeba użyć dużej siły aby naciągnąć rolke napinacza i jest potrzebna pomoc drugiej osoby.
kolego biały czemu w twoim tuorialu co zamiesciłeś o wymianie napinacza są taki małe fotki? nie da sie tego jakoś powiekszyć? lub mogłbys mi przesłać je?
[quote=""ghul177""]kolego biały czemu w twoim tuorialu co zamiesciłeś o wymianie napinacza są taki małe fotki? nie da sie tego jakoś powiekszyć? lub mogłbys mi przesłać je?[/quote]
[quote=""bialy0666""]napewno tak nie może być masz za długi pasek i ewentualnie zle zamątowaną dzwignie napinacza lub napinacz jeśli krótszy pasek nie można zamątować ponieważ napinacza nie da się więcej naciągnąć choć jeśli wszystko jest ok to trzeba użyć dużej siły aby naciągnąć rolke napinacza i jest potrzebna pomoc drugiej osoby.[/quote]
pasek spokojnie zakładam...zawsze 5PK 1220 lub 1219....problem w tym, że po założeniu jast tam taka mała przestrzen.
mechanik wymieniał mi dzwignie napinacza i dorabial dwie tulejki. moze tu cos? jedną z nich widać gołym okiem bez rozmontowywania...
[quote=""ghul177""]kolego biały czemu w twoim tuorialu co zamiesciłeś o wymianie napinacza są taki małe fotki? nie da sie tego jakoś powiekszyć? lub mogłbys mi przesłać je?[/quote]
to że widać tulejkę nie powinno przeszkadzać
jeśli rolka napinacza i reszta jest współosiowa i wjednej lini [popatrz zgóry czy wszystkie koła są idealnie wlini] to spróbuj założyć jeszcze krótszy pasek pisał otym kolega wodzu.janovia wcześniej poniewaz długoś paska jest uzależniona od np; klima ,wspoma ,
jeśli chodzi o przerwę to na pasku 1200 wynosi około 1 cm inaprawdę muszę użyc dużej siły [jednej ręki] aby naciągnąć napinacz i jednocześnie[drugą] włożyć pasek na koło pompy wodnej
amoże paski które kupujesz sa made in czajna ?