buczenie tlumika polo 1.4 99

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

d
dkentop
Newbie
Newbie

buczenie tlumika polo 1.4 99

Post autor: dkentop »

Witam wszytkich. Opiszę mój problem z nadzieja ze ktos mi pomoze.
moje Polo 1.4 APQ 60km 99 r.
Od kiedy go posiadam zawsze przy okreslonych obrotach ( 2700-3200) na kazdy biegu glosno buczal tlumik.
Pojechałem do mechania stwierdzil ze tlumik i katalizator sa do wymiany poniewaz sie zuzyly. Ok wymienilem na Nowe (niestety nie pamietam jakiej firmy tlumik ale koszty wyszly mi za srodkowy i koncowy 230 zl i nic nie pomogło , malo tego teraz buczy przy 2000 rpm i 2700-3200. pojechalem wiec do specjalistow od tlumikow( Poznan, Janikowo AUTO WYDECH). sprawdzili zalcza ,wszystko i stwierdzili ze prawdopodobnie trzeba bedzie zastapic tlumiki innym producentem. bo mieli juz taki kiedys przypadek
czy ktos spotkal sie z takim przypadkiem?
a moze jakie ciche tlumiki polecacie?

ps. to nie jest zadne moje widzi misie :grin: , wiem ze bez szelestnie nie bedzie ale to buczenie to przesada. pozdrawiam/
Polo 1.4 8v
APQ
99r
Awatar użytkownika
Michał88
Swój
Swój

Post autor: Michał88 »

Z dobrych tłumików to asmet bosal . W wydechu może ci dzwonić uszkodzony wkład katalizatora.
Awatar użytkownika
vwkas18
G-LaderMan

Post autor: vwkas18 »

może przyczyna leży nie w tej części
osłona wydechu lub też okolice katalizatora..uszczelka puszcza
d
dkentop
Newbie
Newbie

dzieki za zainteresowanie. katalizator tez nowy jest. samochod byl juz nawet na podnosniku i nic nie dotyka podwozia , poprostu jest to dzwiek z nikad:). sprobuje jutro w pracy wyrzezbic nakladke na koncowy tlumik tzn zrboie zwezenie koncowki i zobaczymy czy cos pomoze. co o tym sadzicie?
Polo 1.4 8v
APQ
99r
Awatar użytkownika
conan
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: conan »

mam ten sam problem co ty, tłumiki 2 lata temu wymienione na nowe, tak przechwalanej firmy ASMET, buczy podczas jazdy a jak jest zimno i zapalam auto to tylni tłumik chodzi jak bym miał co najmniej V8 pod maską, ja bym zaryzykował i kupił oryginalnego BOSALA, trochę trzeba dołożyć.
J
Januszek
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Januszek »

Może przy kolektorze dmucha i dlatego jest taki dźwięk.
1,6 GLX (6N)
d
dkentop
Newbie
Newbie

uklad sprawdony czujnikiem - jest szczelnosc
Polo 1.4 8v
APQ
99r
d
dkentop
Newbie
Newbie

witam ponownie. zrobilem w pracy koncowke aluminiowa tak zeby pasowalo tylko zmienilem ksztalt wylotu tzn na czteroramienna gwiazde:), troche dziwnie wyglada i uwaga buczenie przy 2000rpm ucichlo:) ale przy 2700-3200 zostalo ale wydaje mi sie ze ciut sie poprawilo ale tylko ciut.
Moze wiecie jaki ksztalt koncowki najbardziej wytlumi te ostre buczenie , moze znaczne zmniejszenie srednicy koncowki ? macie jakis pomysl? pozdro
Polo 1.4 8v
APQ
99r
ODPOWIEDZ

Wróć do „układ dolotowy + wydechowy”