Jakieś 3 tyg temu wymieniłem uszczelkę, bo stara zaczynała się lekko pocić.... założyłem nową i leje się z niej strasznie... Widzę, że polecacie potraktować ją sylikonem i tak zrobię.... Chciałem kupić uszczelkę w serwisie VW razem z gumkami, to zaśpiewali mi prawie 200zł :banghead:
Seat Ibiza 1.4 60KM 97r.
Opel Corsa 1.2 75KM 01r.
Peugeot 206 1.4 HDI 70KM 02r.
VW Golf 1.6 101KM 97r.
Fiat Punto 1.2 60KM 02r.
VW Polo 1.9D 64KM 97r.
dziś uszczelka dostała sylikon z jednej i drugiej strony i nie cieknie jak na razie więc jak ktoś kupi tanią uszczelkę, to koniecznie trzeba potraktować ja sylikonem.
Seat Ibiza 1.4 60KM 97r.
Opel Corsa 1.2 75KM 01r.
VW Golf 1.6 101KM 97r.
Fiat Punto 1.2 60KM 02r.
VW Polo 1.9D 64KM 97r.
Stosuję troszkę inną metodę. Delikatnym papierkiem ściernym czyszczę powierzchnie styku aby błyszczały. Biorę na palucha olej, którym jest ubabrany środek silnika. Smaruję wyczyszczone powierzchnie tym paliuchem i całą uszczelkę. Potem to do kupy i nic nie cieknie
Inna sprawa to, że mam 8 śrub mocujących dekiel, które dokręcam po troszku naprzemiennie aby uszczelkę dociskało równomiernie.
Jeżeli z góry zakładasz, że czemuś nie podołasz - nie uda Ci się to nigdy..... Bruce Lee
[quote=""Artpolo""]Stosuję troszkę inną metodę. Delikatnym papierkiem ściernym czyszczę powierzchnie styku aby błyszczały. Biorę na palucha olej, którym jest ubabrany środek silnika. Smaruję wyczyszczone powierzchnie tym paliuchem i całą uszczelkę. Potem to do kupy i nic nie cieknie
Inna sprawa to, że mam 8 śrub mocujących dekiel, które dokręcam po troszku naprzemiennie aby uszczelkę dociskało równomiernie.[/quote]
zrobiłem tak ostatnio... i w moim przypadku nic nie pomogło... dopiero sylikon.
Seat Ibiza 1.4 60KM 97r.
Opel Corsa 1.2 75KM 01r.
VW Golf 1.6 101KM 97r.
Fiat Punto 1.2 60KM 02r.
VW Polo 1.9D 64KM 97r.
w moim przypadku komplet uszczelnienia pokrywy klawiatury 80 zyli inic nie cieknie jak dobrze wyczyszcze styk pokrywa uszczelka uszcelka głowica oraz uszczklkę przeczyszcze dokręcam [aż poczuje opór itak samo dociągam z czuciem ] zaczynając od śruby przy osłonie koła rozrządu i nie raz demontowałem pokrywe na tej uszczelce sączył się olej jak niedokładnie wyczyściłem.oczywiście na styku uszczelką metal nie może być uszkodzen jeśli sa to tylko sylikon a papier scierny odradzam [jeśli był wcześniej silikon to podejżewam teraz też się nie obejdzie bez niego] szmatka na czyms plastikowym drewnianym aby nie porysować powierzchni.
Przepraszam, że odkopuje stary temat ale mam problem z uszczelką pod pokrywą zaworów w moim polo 96r. 1.4 16v afh. Problem polega na tym, że nigdzie nie mogę znaleźć do niego uszczelki. W jednym sklepe powiedzieli mi, że jest na zamówienie za 250zł. Troche mnie zszokowali dlatego szukam pomocy na tym forum. Jeśli ktoś ma jakiś namiar na tą uszczelkę proszę o pomoc.
Mam pytanie ile auto musi stać po zrobieniu tej uszczelki na silikon. Informacje są sprzeczne, niektórzy odpalają już po godzinie inni po 24 godzinach. Oczekuje odpowiedzi popartej wiedzą, a nie "bo tak mi się wydaje; bo tak robi tata".
wieczorem silikon na uszczelkę miski a rano wlewałem olej i paliłem D to jakieś 12h i ponad rok sucho
edit; tak dla przypomnienia wszystko odtłuszczone benzyn-ką ekstrakcyjną oczywiści
Otóż użyłem silikon po południu i dopiero na drugi dzień odpaliłem aut. Zrobiłem to ponad miesiąc temu i nic nie leci, więc raczej jest szczelne. Nie szczypałem się i posmarowałem silikonem od strony głowicy i od strony pokrywy (a nie jak w internecie pisza, że z jednej, albo że tylko na załamaniach...). Tak więc reasumując straciłem 1 uszczelkę (bo posmarowałem tak jak kazali w internecie), bo po tygodniu cały silnik był w oleju. Umycie silnika po wymianie uszczelki obowiązkowe, bo nie zorientujecie się czy wam leci. Użyłem silikonu VICTOR REINZ REINZOSIL. Lepiej, żeby udało się wam skleić to dobrze od razu, bo usuwanie tego silikonu, bez sugerowanego środka przez producenta, to katorga.
Witam. Mam pytanko. Mam Polo 6N2 1,4 MPI rocznik 2001. Czy w tym aucie jest coś takiego jak uszczelka pokrywy zaworów? Mechanik powiedział że w moim aucie nie ma takiej uszczelki. Z góry dziękuję za odpowiedź.
[quote=""Gola0671""]Witam. Mam pytanko. Mam Polo 6N2 1,4 MPI rocznik 2001. Czy w tym aucie jest coś takiego jak uszczelka pokrywy zaworów? Mechanik powiedział że w moim aucie nie ma takiej uszczelki. Z góry dziękuję za odpowiedź.[/quote]
Z tego co widzę, to pokrywa zaworów w 1.4 MPI jest oryginalnie dana na silikon.