Co się stało z olejem?

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

b
bananek2712
Newbie
Newbie

Co się stało z olejem?

Post autor: bananek2712 »

Witam, mam następujący problem, wczoraj otworzyłam maskę i zauważyłam, że mam mało oleju. Dolałam 300ml. Sprawdziłam ponownie i było jeszcze mniej zanim sprawdziłam za pierwszym razem. Dolałam resztę butelki i dalej nic. Samochód jeździ jak traktor. Czy to wina mrozu, może uszczelka strzeliła? a może miska od oleju? Czekam na szybką odpowiedź, Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Dyluś
Konkretnie zainteresowany

Post autor: Dyluś »

bananek2712 rozwaliłeś mnie tym postem.
1.Jak by ci miska szczeliła to byś miał taką małą plamę pod autem jakieś 4 litry oloeju.
2.Jak uszczelka pod głowicą to auto by dymiło na czarno i napewno byś zauważył.
3.Traktor też potrzebuje oleju do silnika.
A według mnie masz pewnie sporo wycieków z silnika i widać jak dbasz że nie dolewasz na czas tylko ci wchłoneło gdzieś ze dwie litry i teraz szukasz :)
Przez neta napewno nikt Ci nie sprawdzi stanu oleju w silniku. Raczej nie jest możliwe, żeby po wlaniu litry nie przybyło na szabelce.
Tak zapytam, czy przypadkiem nie zajrzałeś pod maskę jak ci kontrolka z olejowni nie zgasła, bo jak tak to już wcale nie miałeś oleju.
I nie obrażaj się na początek tylko na spokojnie sprawdz stan oleju.
pozdro Rafał
Były:
Jetta Mk1'79r,Polo 86c2f'94r,Golf Mk2'89r, Golf Mk3 Cabrio'95r
Jest:
Golf mk3'97r, Sharan'02, i 125ccm :)
a
aey
Newbie
Newbie

Post autor: aey »

[quote="rdylus"]bananek2712 rozwaliłeś mnie tym postem.

(...)

A według mnie masz pewnie sporo wycieków z silnika i widać jak dbasz że nie dolewasz na czas tylko ci wchłoneło gdzieś ze dwie litry i teraz szukasz :)[/quote]

ano tak to jest Panie Rdylus
pięknie się jeździ, a wiedzy, talentu, zapału do majsterkowania, narzędzi, wreszcie - pamięci - brak

mój Polo też biedny przez te zaniedbania
ale jakby zaniedbany i biedny nie był
to w końcu też Polo z właścicielem w potrzebie :-(
b
bananek2712
Newbie
Newbie

po pierwsze nie rozwaliłem tylko rozwaliłam, nie znam się auto mam raptem od kilku miesięcy, no i kontrolka od oleju się nie świeciła, ostatnio miałam samochód w warsztacie wystąpił problem z ładowaniem okazało się, że do wymiany był regulator. No i od razu auto zostało sprawdzone.
Awatar użytkownika
ghul177
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: ghul177 »

porzedewszystkim sprawdz poziom oleju na równej nawierzchni aby auto równo stało no i sprawdz po dłuższym staniu auta bez ruchu(najlepiej po nocy rano)
Awatar użytkownika
madmax
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: madmax »

Panowie temat założyła kobitka - trochę zrozumienia ;)
moja czerwona taczka
Ślesin 2007 ║ Więcbork 2008 ║ Ślesin 2009 ║ Pławniowice 2009 ║ Ślesin 2011 ║ Dzierżązna 2011 ║ Ślesin 2012 ║ Dzierżązna 2013
Obrazek
Awatar użytkownika
Dyluś

[quote="madmax"]Panowie temat założyła kobitka - trochę zrozumienia ;)[/quote]

bananek2712Sorrki,nie zauważyłem

Więc tak jak już napisali sprawdz olej na równej nawierzchni.Jak na szabelce nic nie ma to musisz dolać co naj mniej 1l.
Następne sprawdzanie po 5 minutach. Kiedyś się musi pojawić :grin:
Jak już uzupełnisz to po 100km kontrola!!!

Moja pola przepala 1l. na 1000km , więc nie ma aut idealnych.
pozdro Rafał
Były:
Jest:
G
Grzela300
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Grzela300 »

Tylko najważniejsze pytanie jaki to olej masz wlany? W takim wypadku jak Twój, wylałbym cały stary olej i wymienił na nowy,
jeżeli nie był wymieniany. Kto poprzednio wymieniał olej w aucie, mogło być różnie jeżeli wymieniałaś olej w niepewnym miejscu.
Awatar użytkownika
Iceman
Swój
Swój

Post autor: Iceman »

a może odma Ci zamarzła i wyrzuca olej przez bagnet, nie widać żadnych wycieków ?
b
bananek2712
Newbie
Newbie

w tym problem, że sprawdzałam auto na równej powierzchni i rano i wieczorem, oleju po prostu brak, ani pod autem ani widoczny w zbiorniku
Awatar użytkownika
Dyluś

O jakim zbiorniku mowa???
pozdro Rafał
Były:
Jest:
Awatar użytkownika
suhhar
Swój
Swój

Post autor: suhhar »

oleju nie bedzie widac jak masz oslone silnika i olej pewnie tam sobie lezy. Moze jakis wyciek wlasnie z odmu albo z lozyska kola.
Obrazek

Zawsze szukam dziury w całym więc proszę się nie denerwować !!!
Awatar użytkownika
mario
Uzależniony
Uzależniony

Post autor: mario »

albo wlewasz tam gdzie nie trzeba :) spotkałem sie już z takim przypadkiem jak wlewano olej do skrzyni a okazało się że jest wlany do sprzęgła :)
Awatar użytkownika
kielon.91
Raczkujący
Raczkujący
Kontakt:

Post autor: kielon.91 »

Witam.
Ja miałem całkiem niedawno podobną akcję z moją polówką. Jeździłem sobie spokojnie, aż pewnego dnia usłyszałem niepokojące klepanie. Zajrzałem pod maskę i okazało się, że oleju było minimum. Pierwsze co to wymieniłem olej, ale po 1500 kilometrów olej po prostu znikł. :niewiem: Po sprawdzeniu wszystkich możliwych wycieków okazało się, że jest zupełnie sucho. Zajechałem na warsztat i chłopaki po sprawdzeniu wszystkiego nie zauważyli żadnych wycieków. Podejrzenie padło na uszczelniacze zaworów. W trakcie wymiany uszczelniaczy okazało się, że również odma była zatkana (kupiłem samochód w lutym, a to się stało gdzieś we wrześniu, czyli raczej nie miałem na to wielkiego wpływu). Po wymianie uszczelniaczy i oczyszczeniu wszystkiego w środku samochodzik śmiga miodowo. Zrobiłem jakieś 2000 i stan oleju jest taki sam. Więc to może coś w tym kierunku?
Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”