Silnik czasem utrzymuje obroty

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
rafisoltys
Mały interesant
Mały interesant
Kontakt:

Silnik czasem utrzymuje obroty

Post autor: rafisoltys »

Witam,

Czasem gdy puszczę gaz (hamuję silnikiem) silnik nie zwalnia tylko utrzymuje obroty (czasem może nawet troszkę przyspiesza) dzieje się tak przez ok 3-4 sek potem obroty normalnie spadają. Ostatnio mało komuś w dupę przez to nie wjechałem. Puszczam gaz żeby zwolnić a tu mi moje autko przyspiesza.

Przy odpaleniu czasami też samochód automatycznie dodaje mi gazu, wtedy obroty same wzrastają do prawie 2000 przestaje gdy go trochę przegazuję.

Przytrafiło się kiedyś komuś coś podobnego ?? Jakieś pomysły jak usunąć tą usterkę ?
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: czaja »

Może być kilka powodów Pierwsze co bym sprawdził to przepustnica. Wygląda jakby ją blokowało. Wyczyścić i zaadaptować.
Jeżeli to nie będzie to, to sprawdź linkę gazu czy gdzieś nie haczy, nie blokuje się.
Awatar użytkownika
rafisoltys
Mały interesant
Mały interesant
Kontakt:

A jak dodam, że dzieje mi się chyba tylko tak jak jadę na LPG ??
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: czaja »

No to musisz to zweryfikować. Czy na pewno dzieje się tak tylko na gazie. Ale i tak obadaj powyższe :)
Awatar użytkownika
klimens
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: klimens »

Sprawdź tzw. silnik krokowy. Podobnie wyglądające objawy miałem w Escorcie, auto samo z siebie potrafiło wskakiwać na obroty i spadać. Po wymianie tego ustrojstwa dziwne zachowanie przeszło.
VW mym bogiem Polo nałogiem Mandaty obawą Prędkość podstawą.

I like my SDI
Awatar użytkownika
rafisoltys
Mały interesant
Mały interesant
Kontakt:

Niby tak., ale wraz z montażem instalacji dostałem nowy silniczek krokowy.
Awatar użytkownika
klimens
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: klimens »

Dziś wieczorem będę u znajomego mechanika, podpytam się go może będzie wiedział co się dzieje. Jutro rano dam Ci znać czy coś wiem.
VW mym bogiem Polo nałogiem Mandaty obawą Prędkość podstawą.

I like my SDI
Awatar użytkownika
lagoc
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: lagoc »

A samo w sobie ustawienie komputera od LPG ? Wiem, że znajomy zakładał takie cudo ostatnio i mówił, że "trochę" opcji do ustawienia w tym komputerze jest... :cool2:
v
voyteq
Newbie
Newbie

Post autor: voyteq »

Witajcie koledzy i kolezanki :-) Moje polo 1.0 96r takze czasem utrzymuje obroty ale tylko jak samochod jedzie, precyzyjniej: gdy podczas jazdy powiedzmy z predkoscia 40km/h dam na luz i puszcze sprzeglo oraz gaz, obroty utrzymują mi się w okolicach 1300-2000 do momentu az sie zatrzymam. Wtedy po 2-3 sekundach wracają na 750. Wiem ze mam uwalony termostat ale sprawdzałem gdy silnik mi sie nagrzeje do 90 stopni nic sie nie zmienia. Przepustnica byla czyszczona bo obroty falowaly, byla tez adoptowana i po tym zabiegu juz nie faluje ale te podtrzymujace sie obroty nie daja mi spokoju, moze ktos mial taki przypadek lub wie gdzie szukac? dodad ze jezdze tylko na benzynie.
Awatar użytkownika
rafisoltys
Mały interesant
Mały interesant
Kontakt:

Byłem u gazowników i powiedzieli mi że tak dzieje się dlatego, że jak puszczam pedał gazu to mimo wszystko jakas czesc gazu miesza sie z powietrzem i przez chwile jeszcze taka mieszanka sie spala
v
voyteq
Newbie
Newbie

Post autor: voyteq »

Dzięki za odpowiedz, to by cos wyjasnialo, al nie mam instalacji gazowej. Tak jak pisałem jezdze tylko na benzynie. Moze jakies inne sugestie?
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”