ogrzewanie tylnej szyby, jak to naprawić

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

R
RedBaron
Newbie
Newbie

ogrzewanie tylnej szyby, jak to naprawić

Post autor: RedBaron »

Witam

Kupiłem auto z nie działającym ogrzewaniem tylnej szyby, te mocowania w szybie na które nakłada się te plastikowe wsuwki z elektryką są w nie najlepszym stanie, z jednej strony szyby jest to w ogóle wyłamane tak że nie ma jak do szyby podłączyć tej plastikowej wsuwki z kabelkiem. Niektóre paski ogrzewania są też przerwane.

I tu pytanie do Was jak to naprawić żeby to działało, macie jakiś pomysł.
Myślałem co by w ostateczności kupić całą tylną klapę z szybą, ale ciężko dostać taką z działającym ogrzewaniem :/, więc szukam pomocy u Was..
Awatar użytkownika
lukas2305
Konkretnie zainteresowany

Post autor: lukas2305 »

paseczki w miejscu przerwania najlepiej "naprawić" lakierem przewodzącym.
a mocowanie zacisków prądowych zdaje się że jest lutowane więc myśle, że możnaby miejsce gdzie jest więcej miedzi dokładnie odtłuścić, przelecieć drobnym papierem ściernym i przelutować.
Awatar użytkownika
Brzeziak_
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: Brzeziak_ »

[quote="lukas2305"]paseczki w miejscu przerwania najlepiej "naprawić" lakierem przewodzącym.
[/quote]
Mówią że te lakiery przewodzące nic nie dają, strata pieniędzy.
Obrazek

To Ona] viewtopic.php?f=28&t=15443

Pas Koronowo 03.04.2011
Toruń 0
a
adam
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: adam »

Tanie to to nie jest u mnie w sumie grzeja chyba 4 srodkowe paski i jest ogolnie lipa :/
http://allegro.pl/listing.php/search?sg ... wa+sciezek
Obrazek
k
kolunio21
Fanatyk
Fanatyk

Post autor: kolunio21 »

W sumie jest jeden sposób na to tylko to czasochłone i trochę zabawy, mianowicie trzeba by było wyjąć pojedyńcze żyłki z przewodu miedzianego, ładnie je powklejac w stare ścieżki szyby np. takim lakierem co kolegalukas2305 wspomniał, no i delikatnie polutwać w miejscach gdzie przychodzą wtyczki na szybie, może to strasznie brzmi ale widziałem efekt końcowy u znajomego i wygląda to dobrze jak się starannie zrobi no i grzanie szyby bezcenne:) sam mam zamiar u siebie takie coś zrobić bo umnie wogóle nie grzeje takie są ścieżki zajechane:(
C
Crazy
Swój
Swój

Post autor: Crazy »

kupiłem klej z dodatkiem srebra, wynik zerowy! strata czasu i pieniędzy! ten motyw z drutem brzmi fajnie, ale chciałbym to zobaczyć, możesz zrobić fotę u kolegi?
Awatar użytkownika
lukas2305

Post autor: lukas2305 »

nie, żebym wątpił w czyjeś umiejętności, ale żeby POPRAWNIE naprawić "paski" trzeba zeszlifować miejsca przerwania do gołego metalu na długości ok 1 cm z każdej strony. najczęściej jest tam gruba warstwa tlenków i można zamalować całą szybę farbką a dalej ogrzewania nie będzie... :glare:
i nie malujemy na całej długości bo to nic nie da...co najwyżej zrobi się w ten sposób zwarcie i świeża farbka się upali w najcieńszym miejscu
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”