osłona silnika i ocieplanie auta

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

R
RedBaron
Newbie
Newbie

osłona silnika i ocieplanie auta

Post autor: RedBaron »

Hej

autko to Vw polo 1.0 Coupe 93r.

1)
Czy te modele miały montowane osłony silnika ?

2)
Czy macie może jakiś pomysł jako ocieplić to auto, te kratki od nawiewu mimo że mam zamknięte w jakimś tam stopniu przepuszczają zimnie powietrze z zewnątrz, poza tym przy drzwiach też troszkę wieje, od strony sinika od podłogi też troszkę wieje mimo że mam wyłączony nawiew.

3)
Da się coś zrobić żeby przy włączeniu ogrzewania ta nagrzewnica grzała jeszcze mocniej ?

Dzięki ;)
Awatar użytkownika
vwkas18
G-LaderMan

Post autor: vwkas18 »

1) miały osłone diesle i sporadycznie benzyny
2) stare auto :grin:
3) można kombinować z rurami nadmuchu, cieplej nie będzie
karton na grill
R
RedBaron
Newbie
Newbie

Post autor: RedBaron »

Czy jeśli teraz w moim aucie nie mam osłony silnika i prawdopodobnie fabrycznie jej nie było, to jeśli kupię taką osłonę
http://allegro.pl/oslona-silnika-vw-pol ... 91235.html

To czy nie będę miał kłopotu z jej zamontowaniem, tzn czy będzie ona pasowała ?

I czy to spowoduje że w środku auta będzie choć trochę cieplej przez to ?
Awatar użytkownika
Bruczyk
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: Bruczyk »

mozna zrobic ze z bocznych kratek bedzie wiało ciepłe powietrze zamiast zimnego.

http://www.vwpolo-squad.pl/viewtopic.php?t=70 tu jest instrukcja jak to zrobic
Awatar użytkownika
Brzeziak_
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: Brzeziak_ »

Jak założysz osłonę pod silnik to może nie będzie cieplej, ale na pewno szybciej się nagrzeje.
Obrazek

To Ona] viewtopic.php?f=28&t=15443

Pas Koronowo 03.04.2011
Toruń 0
s
szturman
Początkujący
Początkujący

Post autor: szturman »

A ja przy okazji czyszczenia wnętrza i zmiany tapicerki wygłuszyłem trochę polowkę, tzn. bardziej skupiłem sie na wytłumieniu drgań rezonujących blach i plastików...

Wywaliłem podsufitke i obkleiłem cały dach taśmą wygłuszająco - uszczelniającą ( droższy odpowiednik taśmy dekarskiej ) i na to przykleiłem filc tak jak było oryginalnie...

Drzwi rownież wygłuszone tasmą od wewnątrz, zaklejone otwory montażowe + na to folia paroizolacyja + obklejenie wszystkich boczków od wewnątrz watoliną...

Nadkola z tyłu wygłuszone pasta głuszącą i obklejone gabka + materiał na to

Podłoga z przodu oryginalnie wygłuszona nie ruszałem tego, na reszte podłogi blachogum + maty filcowe ( jesli masz dziury w podłodze albo woda dostaje sie do srodka to filc nie jest najlepszym rozwiązaniem )

Bagaznik rownież będzie wygłuszony matami bitumicznymi i filcem...

Efekt ? róznica jest bardzo duża , blachy nie rezonują, plastiki nie treszczą , w srodku cichutko i szybciej się nagrzewa .... a i jeszcze osłone pod silnikiem wygłuszyłem pianką termoizolacyjna i taśmą alu - na zewnatrz silnik gra ciszej i szybciej sie nagrzewa...
Awatar użytkownika
Brzeziak_
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: Brzeziak_ »

Foty foty i jeszcze raz foty.
Ciekawe jest to co piszesz.
Jaki jest koszt owego zabiegu?
Obrazek

To Ona] viewtopic.php?f=28&t=15443

Pas Koronowo 03.04.2011
Toruń 0
Awatar użytkownika
lukas2305
Konkretnie zainteresowany
Konkretnie zainteresowany

Post autor: lukas2305 »

[quote=""szturman""]obkleiłem cały dach taśmą wygłuszająco - uszczelniającą[/quote]
no właśnie, nie będzie się to odklejać latem jak słońce przygrzeje? Znajomy wygłuszał sobie drzwi (fakt, że zwykłą taśmą dekarską) a po dwóch upałach wszystko spłynęło...ciszej i cieplej zimą napewno jest ale jak z latem?
s
szturman
Początkujący
Początkujący

Post autor: szturman »

Aktualnie jeszcze kończe polo i czasu mało ale bliżej swiąt postaram się zrobić manuala... koszty ?
taśma dekarska 30-40 zł za 10-15m do kupienia w każdym większym budowlanću ja użwałem takiej za 300 zł / 30m :D tej firmy http://www.teroson.com.pl/ bo miałem za free :yahoo: na dach poszło cos ok 12m

pasta blachogum 18 zł za puszke 1l poszło mi 5 puszek na podłoge i wewnetrze blachy drzwi

maty filcowe na podłoge ze szrotu za free watolina na boczki tak samo...

taśma samoprzylepna akustyczna piankowa do podklejania profili i płyt z NOMI 30zł za 15m chyba bardzo fajnie wygłusza podkleiłem nia plstiki... co tam jeszcze... klej do tapicerki 20 zł jakieś rozpuszczalniki itd a i jeszcze najważniejsze samozapał i PIWO :D

Ktos pewnie napisze ze lepsze do wygłuszenia sa maty bitumiczne APP , ja wolałem to zrobic tasma dekarską i blachogumem, taka kombinacja lepiej do mnie przemawia...

Kilka fotek dla rozjasnienia tematu:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nie bedzie sie odklejac bo jest to tasma samowulkanizujaca przeznaczona do stosowania np na uszczelnienia kominow tak samo jak dobra tasma dekarska wytrzyma duze temperatury pomysl co by sie działo gdyby tasmy dekarskie spływały kazdemu z dachu a tam to sa duze temperatury... trzeba dobrze odtłuscic powierzchnie i takiej tasmy nie odklei nwet wysoka temperatura...
Awatar użytkownika
adek1983
Global Moderator
Global Moderator
Kontakt:

Post autor: adek1983 »

Pozwolę sobie odgrzać kotleta. Temat tyczy się również osłony silnika do 86c2F. Poprzedni temat podczas migracji forum zaginął, więc dopnę się tutaj. W zeszłym roku zakupiłem taką osłonę, plastikową. Kosztowała mnie niecałe 70 PLN z wysyłką. W Polsce jest firma, która produkuje takie osłony. Można zamówić nawet jedną sztukę i wyślą. Tak tą wygląda w ETKA:

Obrazek

A tak po zakupie:

Obrazek Obrazek

Osłonę można było kupić w firmie:

http://www.mix-plast.pl

Aktualnie nie ma jej w ofercie sklepu, ale podejrzewam, że jak się kilka osób podpyta, to może wznowią produkcję.
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”