Aktualnie na pokładzie mojej polóweczki siedzi właśnie owy 1.3 Diesel

jezdzi się świetnie ale ... mocy przybywaj.
Silnik 1.6 TDic ma 155nm i 80km katalogowo. Tak jak pisałem wyżej silnik dostanie troszkę koni więcej i oscyluje w okolice 100KM jedynym problemem będzie dymienie ale i to da się poprawić wymianą wtrysków od 1.9 TDI z jakiegoś audi by pracowały na wyższym ciśnieniu i lepiej rozpylały mieszankę. Zresztą przy takich przeróbkach nie jest już problemem wstawienie kolejnej turbiny z golfa i wymiana uszczelki pod głowicą na troszkę grubszą by silnika nie rozsadziło, a wtedy można wyciągnąć jeszcze więcej niż 100KM. Nie mam pojęcia jakie największe ciśnienie może dać oryginalna turbina z 1.6 ? standard to chyba 0.7bara, w peugeocie 1.9 Dturbo ic garret daje 1.8 do prawie 2.0bara przy czym silnik kręcił się do 5.600obr/min. Po za tym że wybijają się sworznie w tłokach to tylko korbowody mogą się pourywać.
Ale trochę poleciałem
Schodząc na ziemię

zostaje jedna turbina z maksymalnym możliwym doładowaniem silnika, mam sondę do mierzenia spalin więc problemu z wyregulowaniem mieszanki względem zwiększonego doładowania nie będzie. Teraz tylko pytanie czy ktoś orientuje się jakie maksymalne ciśnienie doładowanie może podać turbina od golfika ?
Pozdrawiam.