[6n2] Konsekwencje mieszania płynu...

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

G
Grzela300
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Grzela300 »

Tylko nie wiem po co tak kombinować, butelka koncentratu Febi G12 1,5 litra kosztuje 25 zł, woda destylowana 5 zł, nie lepiej po prostu wymienić cały płyn przed zimą, pół na pół z wodą destylowaną i mamy gotowy koncentrat do -35C i święty spokój.
j
jozefg
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: jozefg »

[quote=""BareK126""]nie ma opcji żeby się coś zważyło! jak ktoś nalał pies wie co to może ja mówię o płynach typu borygo czy febi G12, G11, z własnej praktyki i wiedzy nie spotkałem się z czymś jak kryształki po zmieszaniu płynu[/quote] Ja napisałem to co sam widziałem a było to jakieś 3 czy 4 lata temu. Jeżeli ktoś chce eksperymentować za własne pieniądze ja nie mam nic przeciwko temu tylko nie doradzajcie innym takich eksperymentów bo przy odrobinie pecha może to być bardzo kosztowne...

A sprowadza się to do tego co napisał Grzela300:
[quote=""Grzela300""]Tylko nie wiem po co tak kombinować, butelka koncentratu Febi G12 1,5 litra kosztuje 25 zł, woda destylowana 5 zł, nie lepiej po prostu wymienić cały płyn przed zimą, pół na pół z wodą destylowaną i mamy gotowy koncentrat do -35C i święty spokój.[/quote]
Awatar użytkownika
m911
Swój
Swój

Post autor: m911 »

coż za problem wymienić płyn na taki z TESCO zimowy do -35*C , 5L za 19,99zł we wszystkich 5 samochodach mam taki zalany i jest :oki: :)
Seat Arosa 1,8T & VW Golf II 2.0 ABF
Awatar użytkownika
Gabriel
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Gabriel »

to że z tesco to nie znaczy że gorsze :oki:
Awatar użytkownika
Marek81
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Marek81 »

Witam

Brakuje mi płynu chłodzącego, w zbiorniczku coś jest jednak poniżej minimum i mruga kontrolka płynu. Poprzedni właściciel wlał jak twierdzi mieszaninę o krzepliwości -35st C, opartą na zielonym (zielony jak płyn hamulcowy DOT3) koncentracie Ate (pierwsze słyszę by ta firma produkowała płyny do chłodnic) najprawdopodobniej G11. Płyn w zbiorniczku wyrównawczym jest czysty i bez paprochów, więc sądzę że układ jest czysty i szkoda wymieniać. Obecne warunki nie pozwalają na wymianę i płukanie układu więc planuję brakujący płyn uzupełnić borygo alu które mi zostało po poprzednim aucie.
Zrobiłem test: do słoiczka wlałem 25ml płynu ze zbiorniczka wyrównawczego i 25ml borygo alu. Po wymieszaniu płyn nadal jest klarowny i przejrzysty, jedynie kolor zmienił się na zielony morski. Po solidnym zabełtaniu szybko wraca do klarownego stanu bez bąbelków powietrza.
Zarówno Borygo jak i G11 są oparte na glikolu monoetylowym i oba są bezkrzemianowe (tylko borygo eko jest na gilkolu propylenowym). Borygo Alu też ma temperaturę krzepnięcia -35st C. Wg kart charakterystyk borygo alu i g11 maja podobny zakres ph 7,5-9, a g11 7,5-8
Czy zatem można spokojnie uzupełnić brak płynu tym co mam, a na wiosnę/lato zrobić solidne płukanie i wymianę?

Pozdrawiam

EDIT: Dolałem i wszystko gra, jeżeli ktoś znajdzie się w podobnej awaryjnej sytuacji to niech przed dolaniem zrobi taki test, jak w stosunku 1:1 nic się nie stanie to tym bardziej pare setek dolanego płynu nie zrobi różnicy.
Awatar użytkownika
jhosef
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: jhosef »

Ja zawsze się nie przejmowałem tym mieszaniem i nigdy nie było problemów. Jak ktoś się martwi to niech doleje np Prestone. Producent twierdzi, że jest mieszalny ze wszystkimi.

Co do dolewania wody destylowanej: lepiej odrobinę wody niż np samego koncentratu. Zwiększenie stężenia glikolu w roztworze powoduje podwyższenie temp zamarzania.
Awatar użytkownika
Marek81
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Marek81 »

[quote=""jhosef""]Zwiększenie stężenia glikolu w roztworze powoduje podwyższenie temp zamarzania.[/quote]A nie jest czasami na odwrót, tj. więcej wody tym wyższa temp zamarzania?
Dla stosunku ilości koncentratu do ilości wody destylowanej 1:1 febi G11/12 podaje -35st C, a 3:2 -52 st C. Więc im większe stężenie glikolu tym niższa temp. zamarzania mieszaniny.
Awatar użytkownika
jhosef
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: jhosef »

Marek81, nie jeśli zaburzysz proporcje. Jeśli będziesz nadgorliwy i zwiększysz zanadto stężenie glikolu.

Temteratura topnienia czystego glikolu to -12,3 st Celsjusza. A np mieszaniny z wodą wytrzymują w formie płynnej nawet koło 40 :)
Dodatkowo wraz z zwiększaniem udziału glikolu w roztworze pogarsza się odprowadzanie ciepła.

Zalecana proporcja glikolu do wody do 50/50 +-10
Tu jest wykres przedstawiający zależność temp krzepnięcia od stężenia glikolu.

Obrazek

Dla glikolu propylenowego po przekroczeniu pewnej wartości zaczyna gwałtownie podnosić się temp topnienia.
Dlatego najlepiej pozostać w optymalnym przedziale, zwłaszcza, że przy nadmiernym stężeniu będzie problem z chłodzeniem silnika.
ODPOWIEDZ

Wróć do „układ chłodzenia + klimatyzacja/ogrzewanie”