[6n2] Silnik szarpie

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

s
stillo
Mały interesant
Mały interesant

[6n2] Silnik szarpie

Post autor: stillo »

Witam,
Po około roku spokoju pojawia się kolejny problem z autem, podczas jazdy auto na sekundę szarpnie, jest to dość odczuwalne a później jedzie bez problemu.Wcześniej problem występował bardzo sporadycznie przypuśćmy raz na 150 km czasem rzadziej. Dzisiaj podczas jazdy-10km szarpnęło może z 7-8 razy.Obroty silnika podczas szarpnięcia nie spadają, odczucie jakby silnik rozłączał skrzynie biegów.
Co może być powodem?
Obrazek
Awatar użytkownika
rafficz
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: rafficz »

Możliwe że zabrudzony lub przytarty nastawnik pompy wtryskowej. Odpiąć na próbę wtyczkę od impulsatora (czujnika prędkości)przy skrzyni biegów jeżeli problem częściej zacznie sie pojawiać.
G
Grzegorz525
Newbie
Newbie

Post autor: Grzegorz525 »

Witam, mam vw polo 1,9 sdi 2002rok. chodził bez zarzutu jednak niedawno zatankowałem na orlenie verve i od tego momentu przy obrotach do 2tys i stałej prędkości autem zaczęło szarpać. :butcher: z tym, że podczas przyśpieszania szarpanie zanikało. mechanik od razu stwierdził, że to filtr paliwa jednak po wymianie filtra nie było żadnych zmian więc poradził "wyjeździć" całe paliwo i zobaczyć co dalej. tym razem auto zatankowałem do pełna na stacji Statoil i po przejechaniu 100km na tym paliwie problem ustąpił. uważam więc że może być to wina złego paliwa. :angry2: :angry:
m
marcin tdi
Newbie
Newbie

Post autor: marcin tdi »

skoro problem ustąpił po zalaniu innego paliwa to masz odpowiedź.
tankuj tam gdzie masz sprawdzone paliwo i pewne to silnik i ty będziesz zadowolony.
miałem podobny problem jak do tdi zalałem bio paliwo. masakra była
Blacharstwo,lakiernictwo,profesionalne polerowanie lakieru malowanie felg. kontakt GG lub PW .Śląsk GG 5909284
ODPOWIEDZ

Wróć do „pozostałe”