Sam przełącza z gazu na PB

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

a
aleks221
Newbie
Newbie

Sam przełącza z gazu na PB

Post autor: aleks221 »

Witam.
Mam taki problem od niedawna jestem posiadaczem polo 1997 1.4 z sekwencyjną instalacją gazową. Zauważyłm taki problem. Gdy silnik się już nagrzeje gaz się załącza i jade na gazie ale gdy zachamuję i zaczynam np. ruszać ze świateł gaz sam się przełącza na benzynę i tak non stop. Jaka jade stałą prędkością to jest ok. Mytślałem że może mało gazu jest i dla tego taki problem ale nawet na full zbiorniku takie cuda się dzieją. Poza tym jest jeszcze jeden problem że kontrolka od gazu nawet jak butla jest pełna to pokazuje rezerwę. Może ktoś z was bedzie w stanie mi pomóc. :grin:

dodam że mam jeszcze wg vaga problem z sondą lambda, tj. na gazie nie chodzi a na benzynie działa. Może to jest problemem?
Ostatnio zmieniony 07 paź 2010, 17:23 przez aleks221, łącznie zmieniany 1 raz.
l
lexyy
Początkujący
Początkujący

Post autor: lexyy »

trzeba podjechać do gazownika, wykalibrowac zbiornik(musi byc pełny) i wyregulować gaz, być może czujnik na listwie pada
Awatar użytkownika
synor
Newbie
Newbie
Kontakt:

Post autor: synor »

Masz uszkodzony elektrozawór (lub zapchany) lecz stawiam na uszkodzenie czujnika ciśnienia gazu , podaje on fałszywy parametr i instalacja odczytuje brak gazu co powoduje przejscie ponownie na benzynę.

Napisz jaką masz elektronikę.
a
aleks221
Newbie
Newbie

Problem dzisiaj się rozwiązał. Po przejrzeniu instalacji i wszystkich kabelków okazało się że jeden z kabelków się poprostu złamał i nie stykał. Po polutowaniu chodzi jak dawniej. Dzięki za pomoc.
Awatar użytkownika
synor
Newbie
Newbie
Kontakt:

Post autor: synor »

Który ?? od elektrozaworu ??
a
aleks221
Newbie
Newbie