[6R] Pęknięta plastikowa kratka wlotu powietrza

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

d
damian92
Raczkujący
Raczkujący

[6R] Pęknięta plastikowa kratka wlotu powietrza

Post autor: damian92 »

Dziś podczas mycia mojego polo zauważyłem rozwaloną kratkę pod tablicą rejestracyjną. Nie wiem jak to fachowo nazwać, ale to element między światłami przeciwmgłowymi w polo 6R. Kratka plastikowa w połowie pęknięta, prawa część zapadnięta z 6-8 cm wgłąb. Próbowałem jakoś podważyć śrubokrętem i wydostać ją, ale całkowicie się nie udało. Kurka wodna, ciekawe gdzie mi się tak stało. Auto nie myłem i nie oglądałem pod maską tak dobrze, więc ta usterka może mieć już z tydzień. Trochę przeżywam to, bo to pierwszy problem w nowym polo 6R. Kurka, no i nie wiem, gdzie to się stało. Mam dwa typy, albo ktoś mi na parkingu przywalił hakiem holowniczym (praktycznie codzienne parkuję na parkingu równoległym) albo jakiś większy kamyk odskoczył podczas szybkiej jazdy no i mi się dostało. Teraz kilka pytań. Jak się dobrać do tej kratki, aby ją prostować? Wiem, że to i tak jej nie naprawi, ale w najbliższym czasie nie dam rady jej wymienić. I dwa, ile taka kratka kosztuje z montażem w ASO? Jeśli wyjdzie drogo, to czy ubezpieczenie mi to obejmie?

Zamieszczam kilka zdjęć (i tak dużo lepiej to wygląda niż pierwotnie).
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ostatnio zmieniony 21 wrz 2010, 8:42 przez damian92, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Alan6R
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: Alan6R »

Więc tak, jeżeli masz AC to muszą zwrócić w 100%, ale nie wiem czy warto tracić zniżki. Poniżej zamieszczam ceny:
6R0853677D9B9 ATRAPA 202.68 PLN - taka dokładnie jak na zdjęciu, czyli TRENDLINE oraz COMFORTLINE.
6R08536719B9 ATRAPA 330.68 PLN - jest to atrapa od wersji HIGHLINE, czyli ma chromowaną obwódkę.
Ja na twoim miejscu dopłaciłbym i kupił tą z chromem, ładnie z czarnym lakierem by to kontrastowało. Możesz również szukać na Allegro, bo to w sumie nie jest jakaś rzecz która musisz już wymienić, bo w niczym nie przesadza. Co chwilę jest więcej części do nowych 6Rek.
Ostatnio zmieniony 20 wrz 2010, 21:31 przez Alan6R, łącznie zmieniany 1 raz.
Ślesin 2009 | Pławniowice 2009 | Pławniowice 2010
VW Polo 6R 1.2 TSI Highline.
[url=http://www.motostat.pl/vehicle-stat
d
damian92
Raczkujący
Raczkujący

No właśnie, mam full ubezpieczenie i nie warto tracić zniżki bo jest ona dość spora. Ta cena 330zł to w ASO VW? Jeśli tak, to montaż ile jeszcze wyniesie?

Moje Polo to COMFORTLINE, więc jeżeli atrapa będzie od HIGHLINE z chromem, to będzie to pasować do całości? Bo raczej innych elementów nie mam w chromie, o ile cokolwiek z zewnątrz.

Czy ta atrapa to tylko środek, czy cały ten element z plastikami dookoła bodajże przeciwmgłowych? (przeciwmgłowych - dobrze mówię?)
Awatar użytkownika
Alan6R
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Tak, to cena za nowy oryginalny element z VW. Wymiana? Myślę że to kwestia 10 minut i koszt 0, bo zrobisz to samemu. Z zewnątrz masz już 2 elementy takie jak w Highline, a inne jak w Trendline. Mianowice, Comfortline i Highline mają takie same lampy, i taki sam grill (masz taki pasek chromowy na środku, Trendline tego nie ma), więc jak zmienisz kratkę dolną to zewnętrznie będziesz mieć jak oryginalny, fabryczny Highline.
d
damian92
Raczkujący
Raczkujący

Dzięki za podsunięcie mi opcji wymiany na atrapę z HIGHLINE :)
Ale dalej nie wiem, czy cały plastik trzeba wymieniać, czy tylko kratkę?
Obrazek

:)

Nasuwa mi się teraz myśl, czy aby nie domówić sobie przy okazji tego :
Światła przeciwmgielne, z przodu, z funkcja doświetlania zakrętów :D
Jest taka opcja w konfiguratorze vw przy zamawianiu autka.

Aoox, mógłbyś mi również podać ceny tych świateł z montażem w ASO i ew. polecić/odradzić ?
Awatar użytkownika
Alan6R
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Więc tak, wymieniasz tylko tą środkową część, zaznaczoną u Ciebie na zielono. Poniżej zamieszczam fotkę, część numer 3.
Obrazek
Światła przeciwmgielne w Polo 6R to naprawdę dobra rzecz, wcześniej miałem Polo 9n i słabo świeciły, ale w nowej Polówce bardzo ładnie oświetlają drogę. Myślę że koszt świateł, kabli (wiązki), przełącznika oraz atrapy na światła będzie dość duży w ASO, dlatego polowałbym tak jak mówiłem na Allegro. Montaż w serwisie pewnie trochę będzie kosztował, ale przy pomocy forum lub któregoś polomaniaka zrobisz to sam ;). Poniżej ceny w ASO.

6R0853665D9B9 ATRAPA 60.78 PLN x 2 = 122 PLN (lewa i prawa strona)
6R0941061C REFLEKTOR 253.46 PLN x 2 = 508 PLN
6R0941531CAPW WŁĄCZNIK 234.50 PLN

Wiązki nie umiałem znaleźć.
d
damian92
Raczkujący
Raczkujący

Dzięki. Już wszystko wiem :grin:
Jeśli nastąpi wymiana atrapy bądź atrapy + światła to od razu dam znać :)
Awatar użytkownika
kar01
Początkujący
Początkujący

Post autor: kar01 »

Ładnie to wychodzi, jeśli robić samemu. Jak już gdzieś na forum pisałem, gadałem z VW o instalacji tych świateł, i komplet (światła+maskownice+włącznik świateł+montaż) wycenili mi na 2000zł, więc dałem sobie spokój:)
Wiązki nie umiałem znaleźć.
Wiązka elektryczna kosztuje 1029zł (według http://www.volkswagen-akcesoria.pl/ zakładka transport, 3 strona).
Obrazek
d
damian92
Raczkujący
Raczkujący

Światła przeciwmgłowe 2 tys. zł ? :shock: A sama głupia wiązka tysiąc?
masakra :angry:
Awatar użytkownika
turzol
Mały Spamer
Mały Spamer

Post autor: turzol »

[quote="damian92"]Światła przeciwmgłowe 2 tys. zł ? :shock: A sama głupia wiązka tysiąc?
masakra :angry:[/quote]

Mensch, aber das ist Volkswagen Qualität ! :)
Zasada jest prosta, chcesz tanio idziesz w druciarstwo, chcesz ori musisz odpowiednio zapłacić
d
damian92
Raczkujący
Raczkujący

Jest nowa atrapa z HIGHLINE :D

Obrazek
Obrazek

Światła odpadają (jak na razie) :)
Dzięki za pomoc i porady
Awatar użytkownika
Alan6R
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

No widzę, że moja porada zadziałała pozytywnie. Gratulacje, oby tak dalej ;).
ODPOWIEDZ

Wróć do „nadwozie + wnętrze”