[6n2] brudne reflektory,

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
elja
Swój
Swój

Post autor: elja »

[quote="Toto"]no i tracimy warstwę ochronną, bo fabrycznie takie lampy pokryte są klarem[/quote]
przy takiej granulacji papieru a pozniej plastxie nie tracimy warstwy, najlepiej jakies bardzo lekko scierne mleczko polerskie, na polerce mechanicznej delikatnie, zrobic to dwukrotnie, pozniej rowniez dwukrotnie plastxem i bedzie gitara
Awatar użytkownika
jacol
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: jacol »

[quote="Toto"]czy takie wyczyszczone lampy dałoby radę na nowo polakierować klarem dla zabezpieczenia go ponownie? po polerce klosza może być ciężko z trzymaniem się tego lakieru, ale chciałbym usłyszeć opinię osoby, która się tym zajmuje[/quote]
... szczerze powiem, że nigdy nie próbowałem. owszem, można spróbować zmatować 2000 i sypnąć bezbarwnym, nie wiem tylko czy pastik to wytrzyma. może coś podnieść... na bank, nie można stosować rozcieńczalników.
[quote="elja"]przy takiej granulacji papieru[/quote]
2000 to dość "gruby" papier. jeśli miałbym bawić się w takie coś, użyłbym 3000 lub 5000 ...
...tak nawiasem... w APP mają jakąś plastelinę do czyszczenia reflektorów... widziałem, próbowałem... nawet fajne, ale trzeba się namachać...
T
Toto
Fanatyk
Fanatyk

Post autor: Toto »

no właśnie tak myślałem, że może być ciężko z polakierowaniem tego :)
[quote="elja"]przy takiej granulacji papieru a pozniej plastxie nie tracimy warstwy, najlepiej jakies bardzo lekko scierne mleczko polerskie, na polerce mechanicznej delikatnie, zrobic to dwukrotnie, pozniej rowniez dwukrotnie plastxem i bedzie gitara[/quote]sam tego nie robiłem, więc nie wiem, napisałem tylko to co Olo stwierdził po takim zabiegu u siebie :) a nawet czy ta warstwa tam jest czy jej nie ma, jak się już ma tak odnowione szkła, to mając wcześniej zakupionego PlastX można je od czasu do czasu przepolerować tylko nim i nie dopuścić do ponownego nadmiernego zabrudzenia klosza :)
Prawdziwego mężczyznę poznasz po tym jak dba o swoje auto.

Obrazek

[url=http://www.vwpolo-klub.pl/forum/viewtop ... =56&t=6865]Toto -
Awatar użytkownika
elja
Swój
Swój

[quote="Toto"]sam tego nie robiłem, więc nie wiem, napisałem tylko to co Olo stwierdził po takim zabiegu u siebie[/quote]
ja zdarlem ta warstwe zaczynajac od papieru 600

co do pastixa to oczywiscie mozna ale to raczej wygladzenie mikrorysek na plastiku, a rowna powierzchnia klosza zapobiega jego utlenianiu i lapaniu brudu w szczeliny, nie ma co liczyc ze plastx wypoleruje reflektory, bo nie ma takich wlasciwosci sciernych
T
Toto
Fanatyk
Fanatyk

[quote="elja"]co do pastixa to oczywiscie mozna ale to raczej wygladzenie mikrorysek na plastiku, a rowna powierzchnia klosza zapobiega jego utlenianiu i lapaniu brudu w szczeliny, nie ma co liczyc ze plastx wypoleruje reflektory, bo nie ma takich wlasciwosci sciernych[/quote]no miałem na myśli, że po takim generalnym doprowadzeniu kloszy do porządku (papiery wodne, etc.) później od czasu do czasu wystarczyło będzie je przelecieć PlastXem :)

Obrazek

Awatar użytkownika
elja
Swój
Swój

no dokladnie ;)
a
arek1,4tdi
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: arek1,4tdi »

Ja jestem z Olsztyna ,a jak sie rozkleja te lampy ? ewentualnie jak bede zmienial to kupie jakies zamienniki z poznania
Awatar użytkownika
elja
Swój
Swój

[quote="arek1,4tdi"]ewentualnie jak bede zmienial to kupie jakies zamienniki z poznania[/quote]
te co masz w takim stanie co masz beda lepsze od zamiennikow.
jak masz helle to tylko podgrzewasz lekko miejsce laczenia plastiku ze szklem np suszarka czy opalarka i odchodzi elegancko, czyscisz i sklejasz silikonem czarnym samochodowym
a
arek1,4tdi
Raczkujący
Raczkujący

No dobra jak tylko bede mial chwile to zdemontuje i spróbuje bo widze ze jest to do zrobienia ( wedlug was )jak by co to dam znac
Awatar użytkownika
sabled
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: sabled »

Tutaj: viewtopic.php?f=25&t=16912 masz manuala m.in. jak wyjąć i rozkleić lampy.
Obrazek
a
arek1,4tdi
Raczkujący
Raczkujący

No no rospisales sie troszke he he ! Ale przeczytalem wszyslko :-D musze powiedziec ze spodobaly mi sie twoje lampy po regeneracji i ja tez chce takie, teraz czekam jeszcze na wolna chwile i zrobie tak jak ty jak juz zrobie napisze i wkleje zdjecie jak mi wyszlo
pozdrawiam i dziekuje
Awatar użytkownika
gallus
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: gallus »

[quote="elja"]jak masz helle to tylko podgrzewasz lekko miejsce laczenia plastiku ze szklem np suszarka czy opalarka i odchodzi elegancko, czyscisz i sklejasz silikonem czarnym samochodowym[/quote]
Wrząca woda też może być :) My z TOTO tak robiliśmy przy moich.
Mam gdzieś trendy i style urodziłem się po to aby sam je tworzyć i wyznaczać.
Perła:http://www.vwpolo-klub.pl/forum/viewtop ... 56&t=12121
Awatar użytkownika
elja
Swój
Swój

[quote="gallus"]Wrząca woda też może być :) My z TOTO tak robiliśmy przy moich.[/quote]
ale tylko z hella, zamienniki typu valeo goraca woda wcale nie rusza :)
T
Toto
Fanatyk
Fanatyk

[quote="elja"][quote="gallus"]Wrząca woda też może być :) My z TOTO tak robiliśmy przy moich.[/quote]
ale tylko z hella, zamienniki typu valeo goraca woda wcale nie rusza :)[/quote]nie wiem jak jest z Valeo, ale słyszałem, że to jest cięższy temat niż Hella :)
u gallusa miałem obawy, bo jego lampy to ani Hella, ani Valeo tylko jakieś zamienniki, już nawet nie pamiętam jakie, ale na szczęście w wodzie rozkleiły się bez problemu :)
więc podsumowując, żeby rozkleić lampę to albo zanurzamy we wrzątku albo podgrzewamy opalarką, jeżeli te obie metody nie ruszą klosza to pozostaje dłubanie, i nadzieja, że nie połamiemy czegoś za mocno (tak jak kolega Wojtsen rozklejał w swojej 9n lampy Valeo) :)

Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”