[9n] Kupno pierwszego samochodu a mianowicie POLO 9N

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

k
karolbialy1
Newbie
Newbie

[9n] Kupno pierwszego samochodu a mianowicie POLO 9N

Post autor: karolbialy1 »

Witam serdecznie drogich forumowiczów. Mam nadzieję, że nie powtarzam wątku. ;) Od jakiegoś czasu przymierzam się do zakupu swojego pierwszego samochodu. Skłaniam się najbardziej do VW POLO 9n lub 6n2. Chciałbym zapytać się Was jako znawców marki na co zwrócić szczególną uwagę przy zakupie któregoś z wyżej wymienionych modeli. Czy posiadają one "typowe" jakieś swoje bolączki, które powinno się sprawdzić czy oględzinach auta. Jaki silnik najlepiej wybrać do tego modelu? Na zakończenie mam jeszcze jedno pytanie: występuje silnik 1.2 i 1.2 12v, jak poznać który jest który, oprócz tego że pisze po otworzeniu maski 1.2 12v? Z góry serdecznie dziękuję za informację i pozdrawiam.
m
misiek89
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: misiek89 »

[quote="karolbialy1"]że nie powtarzam wątku[/quote]
powtarzasz się, wnioskuję że przed napisaniem tego wątku nic w ogóle nie szukałeś na forum na ten temat. Ponieważ dwa dni temu był założony podobny temat: viewtopic.php?f=15&t=22583&p=203577#p203577

[quote="karolbialy1"]jakieś swoje bolączki,[/quote]
w 9n to: trudności z wymianą żarówki swiateł mijania szczególnie w modelach z motorem diesla, padające silniczki od elektrycznej regulacji świateł, padający włącznik w zamku odpowiadający za oświetlenie wnętrza pojazdu,

[quote="karolbialy1"]Jaki silnik najlepiej wybrać do tego modelu?[/quote]
jeśli 9N no na pewno nie 1,2, z dwóch powodów:
po pierwsze straszny muł
po drugie motory z początku produkcji miały problemy z przeskakującym rozrządem.
sprzedam oryginalna lampę tylną, lewa strona (od kierowcy) do [9N] oraz surowe groty kluczyka do VW.
Obrazek
m
mario23
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: mario23 »

Jakiś czas mam już polo 1.2 12V oprócz emblematu na silniku z tyłu pod matą bagażnika jest coś jakby naklejka oznaczenie silnika 1.2 12V to AZQ tam to pisze. Problemy z rozrządem to inna sprawa, rozrząd z reguły a dokładnie łańcuch był wymieniany na początku eksploatacji, później wystarczy pilnować czy nie stuka. silnik ten ma 3 cylindry na rzecz ekonomii ucierpiała kultura pracy. mi pali od 5.3l/100km do maks w zimie w trudnych warunkach 7.2l/100km. Generalnie jestem zadowolony z autka jeżeli dużo jeździsz w cylku miejskim to jest to najlepsza opcja ale koniecznie z silnikiem AZQ ponieważ jest on najekonomiczniejszy a jeżeli więcej na trasie to poszukaj czegoś z większym silnikiem min. 1.4.
Awatar użytkownika
Witek6935
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Witek6935 »

kolejna bolączka (dotyczy samochodów z manualną klimą (z automatyczną chyba też): silniczki od klap ogrzewania (przy nagrzewnicy - V68) i od zamkniętego obiegu powietrza (przy dmuchawie -V154). Jak padnie V68, to w momencie gdy dasz "średnią" temperaturę ogrzewania, Polóweczka albo będzie maksymalnie grzała, albo maksymalnie chłodziła... (jak będziesz to sprawdzał, musisz mieć oczywiście rozgrzany silnik). Gdy padnie V154, zamknięty obieg powietrza sam się będzie wyłączał/w ogóle się nie włączał.
j
jurfor
Newbie
Newbie

Post autor: jurfor »

[quote="karolbialy1"]Witam serdecznie drogich forumowiczów. Mam nadzieję, że nie powtarzam wątku. ;) Od jakiegoś czasu przymierzam się do zakupu swojego pierwszego samochodu. Skłaniam się najbardziej do VW POLO 9n lub 6n2. Chciałbym zapytać się Was jako znawców marki na co zwrócić szczególną uwagę przy zakupie któregoś z wyżej wymienionych modeli. Czy posiadają one "typowe" jakieś swoje bolączki, które powinno się sprawdzić czy oględzinach auta. Jaki silnik najlepiej wybrać do tego modelu? Na zakończenie mam jeszcze jedno pytanie: występuje silnik 1.2 i 1.2 12v, jak poznać który jest który, oprócz tego że pisze po otworzeniu maski 1.2 12v? Z góry serdecznie dziękuję za informację i pozdrawiam.[/quote]
No więc powiem tak: po 9 latach jazdy Polo 1,2 12V (2002 r.lipiec) i wymianie w tym czasie "tylko" paska klinowego, pompy wodnej i jakiegoś czujnika oraz osłony amortyzatora doszła poważna sprawa : ROZRZĄD . Po 78 tys km zaświeciła się lampka spalin, samochód gasł na wolnych obrotach, był słabiutki i nie miał przyspieszenia. Po przeglądzie co z tym jest mechanicy (u dilera) krzyknęli 2000 zet w tym robocizna 1000 zet. Co miałem zrobić kasę wybuliłem i znowu silniczek jak ta pszczółka a wymianie podlegały:koła łańcuchowe, sterownik,szyna, napinacz, łańcuch, i 2 świece.
ODPOWIEDZ

Wróć do „pozostałe”