[quote="karolbialy1"]Witam serdecznie drogich forumowiczów. Mam nadzieję, że nie powtarzam wątku.

Od jakiegoś czasu przymierzam się do zakupu swojego pierwszego samochodu. Skłaniam się najbardziej do VW POLO 9n lub 6n2. Chciałbym zapytać się Was jako znawców marki na co zwrócić szczególną uwagę przy zakupie któregoś z wyżej wymienionych modeli. Czy posiadają one "typowe" jakieś swoje bolączki, które powinno się sprawdzić czy oględzinach auta. Jaki silnik najlepiej wybrać do tego modelu? Na zakończenie mam jeszcze jedno pytanie: występuje silnik 1.2 i 1.2 12v, jak poznać który jest który, oprócz tego że pisze po otworzeniu maski 1.2 12v? Z góry serdecznie dziękuję za informację i pozdrawiam.[/quote]
No więc powiem tak: po 9 latach jazdy Polo 1,2 12V (2002 r.lipiec) i wymianie w tym czasie "tylko" paska klinowego, pompy wodnej i jakiegoś czujnika oraz osłony amortyzatora doszła poważna sprawa : ROZRZĄD . Po 78 tys km zaświeciła się lampka spalin, samochód gasł na wolnych obrotach, był słabiutki i nie miał przyspieszenia. Po przeglądzie co z tym jest mechanicy (u dilera) krzyknęli 2000 zet w tym robocizna 1000 zet. Co miałem zrobić kasę wybuliłem i znowu silniczek jak ta pszczółka a wymianie podlegały:koła łańcuchowe, sterownik,szyna, napinacz, łańcuch, i 2 świece.