[6n2] wycieraczki - czasowe

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
sycha
Raczkujący
Raczkujący

[6n2] wycieraczki - czasowe

Post autor: sycha »

Hej wszystkim : )

Zrobila sie juz noc a ja szukam I nie moge znalezc wiec prosze Was o pomoc. Moje poszukiwania I tak sa ciezko poniewaz jestem bez komputera I wszystko przez terminal(telefon). Ale raczej nigdzie nie znalazlem takiego tematu w sieci.

Moj problem polega na niedzialajacych wycieraczkach ale sek w tym ze tylko funkcje czasowe czyli I bieg dziala II tez ale czasowe oraz spryskiwacz(plyn leci) nie dziala.
Co to moze byc? Jak naprawic? I dlaczego tak drogo ;)

Historia problemu nastapila ze po pracy wsiadam a wiadomo jesien mzawka a tu zonk przestalo dzialac.

Aha zauwazylem ze jesli wycieraczki chodza na I biegu I spryskam szyby to wycieraczki stana I musze na II bieg przelaczyc.

Prosze o pomoc bo slonecznych dni brakuje a taka usterka irytuje.

Pozdrawiam wszystkich uzytkownikow VW ; )
Awatar użytkownika
TOFIK_6n2
Uzależniony
Uzależniony

Post autor: TOFIK_6n2 »

Prawdopodobnie padła manetka wycieraczek
Tofolot 6n2 1.4 16V AUA ~120 KM 146 Nm

Moje Polo: http://www.vwpoloklub.pl/forum/viewtopi ... 12&start=0

-Zlot PKP Ślesin 2012 2 miejsce Auto Zlotu
-Zlot PKP Ślesin 2012 1 miejsce najniższe Polo 6n2
-1 Zlot Miłośn
Awatar użytkownika
komand19
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: komand19 »

Ja od jakiegoś czasu również głowię się z podobnym problemem, a mianowicie nie działa mi opcja czasowe wycieraczki czyli manetka całkowicie w dolnej pozycji. Uzyskałem następujące odpowiedzi:
1. Manetki sterowania wycieraczkami - odpada bo wcześniej wymieniałem bo robiły zwarcie do przekaźnika wycieraczek a problem wycieraczek czasowych był wcześniej już i nadal pozostał
2. Silnik wycieraczek - sprawdzony, sprawny
3. Przekaźnik wycieraczek - w 6N2 nie ma przekaźnika osobno od wycieraczek, tą funkcję spełnia moduł elektroniczny w komputerze pojazdu
4. Podpowiedziano mi że moze czujnik deszczu, ale w tym modelu nie był montowany czujnik deszczu:)

Więcej podpowiedzi nie uzyskałem. Teraz kombinuję inaczej, kupic chcę sterownik wycieraczek (kilkanaście zł) z mozliwością regulacji czasu reakcji wycieraczek za pomocą potencjometru i z wyjścia czasowego manetek puścić przez sterownik i na silnik. Jednakze nie mam rozpiski wyjść pinów silnika żeby własciwie się podpiąć pod niego ale w wolnym czasie coś poszukam:)
Obrazek
Awatar użytkownika
Marianoo
Konkretnie zainteresowany

Post autor: Marianoo »

6N2 nie ma przekaźnika od wycieraczek?? To ciekawe bo ja zamieniałem w 6N2 przekażnik nr 19 na 99 w takim aucie. Dokładnie to było 1.4TDi AMF i przekaźnik jak się nie mylę od lewej drugi u góry.
[size=12px][/size]
Awatar użytkownika
sycha
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: sycha »

Ja w tym tygodniu bede wymienial przelaczniki bo od kierunku tez w sumie bym musial poniewaz miedzy prawym a lewym mam luz dosc spory a czasem styka sie I slychac przyspieszony dzwiekk kierunku. Dlatego przy okazji wymienie wszystko no I mam nadzieje wielka ze bedzie wszystko dzialac... Tylko dziwne ze I oraz II bieg dziala a tamto nie....
Awatar użytkownika
komand19
Raczkujący
Raczkujący

U mnie są 3 przekaźniki jeden od pompy paliwa jeden od podgrzewania świec i jeden od odłączania zasilania świateł radia itp przy odpalaniu auta i żadnych innych nie ma. Dlatego mówie że u mnie rolę przekaźnika spełnia już komputer pokładowy
Obrazek
Awatar użytkownika
sabled
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: sabled »

Jeżeli wg. Ciebie komputer nadzoruje pracą wycieraczek, to wg. mnie można ustawić ich prędkość poprzez przeprogramowanie komputera...
Obrazek
Awatar użytkownika
komand19
Raczkujący
Raczkujący

Oczywiście ze można, tylko ze u mnie niby wszystko jest ustawione prawidłowo a czasowe i tak i tak nie działają
Obrazek
Awatar użytkownika
turzol
Mały Spamer
Mały Spamer

Post autor: turzol »

Sprawdź przekażnik nr 19 (opcjonalnie 99) na pozycji 2-giej w skrzynce przekaźników
Awatar użytkownika
komand19
Raczkujący
Raczkujący

U mnie nie ma przekaźnika nr 19 ani 99, na drugiej pozycji w skrzynce przekaźników mam pusto. Tak jak pisałem wcześniej u mnie wycieraczkami steruje komputer, nie przekaźnik.. Czy ktoś już może spotkał się z takim rozwiązaniem w tym modelu?
Obrazek
Awatar użytkownika
czecho
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: czecho »

a może nie działają ci czasowe bo nie masz przekaźnika? :)
...no to nie jest problem... to się wszystko zgłasza jako usterkę...
Awatar użytkownika
sabled
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: sabled »

[quote=""komand19""]1. Manetki sterowania wycieraczkami - odpada bo wcześniej wymieniałem bo robiły zwarcie do przekaźnika wycieraczek a problem wycieraczek czasowych był wcześniej już i nadal pozostał
(...)
3. Przekaźnik wycieraczek - w 6N2 nie ma przekaźnika osobno od wycieraczek, tą funkcję spełnia moduł elektroniczny w komputerze pojazdu
(...)[/quote]
Zdecyduj się...
Moim zdaniem komputer już i tak ma dużo roboty i sterowanie wycieraczkami było by bez sensu ze strony konstrukcyjnej. Poza tym na silnik od wycieraczek idzie dużo prądu czego komputer mógłby nie wytrzymać.
Obrazek
Awatar użytkownika
ShadeN
Początkujący
Początkujący

Post autor: ShadeN »

W mojej polówce mam na wyposażeniu czujnik deszczu, i jest tam na pewno przekaźnik odpowiadający za prace wycieraczek bodajże o nr. 192. Nie wydaje mi się zatem że za prace wycieraczek odpowiadałby komputer auta - sterowanie procesem częstotliwości i działania wycieraczek zajmuje się komputer dopiero w autach opartych na szynie CAN, czyli już w nowszych autach.
Awatar użytkownika
Marianoo

Post autor: Marianoo »

Vag nie stosował nigdy komputera do sterowania pracą wycieraczek. Szukaj przekaźnika i tyle bo widocznie ktoś tam namieszał, albo go przełożył. Tak jak koledzy podają nr 19 albo 99
[size=12px][/size]
Awatar użytkownika
komand19
Raczkujący
Raczkujący

heh gdzie mam go niby szukać? na panelu od przekaźników nie ma przekaźnika ani od sterowania wycieraczkami zwykłego (19), ani czasowego (99) ani też od czujnika deszczu (192). Więc gdzie może jeszcze być skoro całe okablowanie sprawdziłem?
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”