[6n2] Tradyjnie EPC - momo to prośba o radę

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

k
krzychoo
Newbie
Newbie

[6n2] Tradyjnie EPC - momo to prośba o radę

Post autor: krzychoo »

Witam. W mojej polówce 6n2 w czasie jazdy zafalowały obroty silnika i wyskoczył sygnał EPC. Objawy jak na większości postach więc dalej nie opisuję bo nie ma sensu. Z wyczytanych informacji na tym forum doszedłem do prawdopodobnej przyczyny. Światła stopu palą się stale mimo, że nie cisnę hamulca. Z tym, że jak podciągnę pedał w górę światała gasną. Więc czy to oznacza wadliwy czujnik czy coś innego? Np pedał hamulca nie odbija w górę? Proszę o radę i pomoc zanim wydam kasę na coś co nie jest popsute. Z góry dziękuję :)
T
Tomek001
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: Tomek001 »

Co do EPC się nie wypowiem, ale wygląda na to, że opuścił Ci się pedał hamulca. No i przyczyn można szukać w poziomie płynu lub nieszczelności w układzie. Nie powinien on wisieć, bo nawet drobne jego wciśnięcie powoduje zapalenie świateł stop.
Już jesteśmy na trasie, 160 na blacie.
I tylko na Twoją prośbę nie cisnę więcej - choć da się! :P
k
krzychoo
Newbie
Newbie

Też tak myślę. Z tym że po wciśnięciu pedału i jego puszczeniu światła stop święcą i ręką dosłaownie delikatnie jak pociągnę pedał w góre gasną. Z tym że ciągnąc go do góry nie ma żadnego ruchu, luzu nic, więc musi to być bardzo czułe. Co zalecacie? mam sam zdjąć maskownicę i wyciągnąć czujnik i go przeczyścić, czy zalecacie jechać do mechanika?
a
arek1,4tdi
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: arek1,4tdi »

Sprawa jest nastepujaca jak wcisniesz pedal hamulca nad nim bedziesz mial czyjnik z wysuwanym bolcem który odpowiada za zapalenie lamp stopu zlap za sama koncówkę i lekko wyciagnij to moze pomuc odnosnie tych swiatel a co do nierównych obrotów to zwróc uwage ze w czasie jazdy jak wcisniessz hamulec i gaz to przez jakis tam czas tj ok 2 sekund nie reaguje gaz i spadaja obroty tak wiec zobacz z tym czujnikiem pod pedalem bo on moze robic Ci balagan ( nic tam nie demontuj poprostu wluz reke i go odciagnij ) Mam nadzieje ze pomoglem pozdrawiam
a
arek1,4tdi
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: arek1,4tdi »

A i jeszcze jedno jak juz odciagniesz ten bolec to pamietaj jak bedziesz wychodzil z samochodu jak zawadzisz noga i odciagniesz pedal do góry to znowu bedzie palil sie stop pomimo ze go nie wciskasz jak by co to napisz jak to u Ciebie wyglada pozdro
Awatar użytkownika
Areck1
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Areck1 »

[quote="arek1,4tdi"]Sprawa jest nastepujaca jak wcisniesz pedal hamulca nad nim bedziesz mial czyjnik z wysuwanym bolcem który odpowiada za zapalenie lamp stopu zlap za sama koncówkę i lekko wyciagnij to moze pomuc odnosnie tych swiatel a co do nierównych obrotów to zwróc uwage ze w czasie jazdy jak wcisniessz hamulec i gaz to przez jakis tam czas tj ok 2 sekund nie reaguje gaz i spadaja obroty tak wiec zobacz z tym czujnikiem pod pedalem bo on moze robic Ci balagan ( nic tam nie demontuj poprostu wluz reke i go odciagnij ) Mam nadzieje ze pomoglem pozdrawiam[/quote]
MIalem to smao. pojechałęm do mechanika postąpił tak jak pisze arek1,4tdi dostał a piwo i pojechałem. Do dzisiaj problem sie nie powtórzył.

Pozdro.
Obrazek
k
krzychoo
Newbie
Newbie

Dopiero dziś odczytałem waszą radę. Po pracy po południu zrobię tak jak piszecie i dam znać czy zaskutkowało. Naprawdę Arek1 dzięki za radę. Pozdrawiam serdecznie :)
k
krzychoo
Newbie
Newbie

Więc okazało się, że czujnik stopu się popsół. Wymieniłem na nowy oryginalny za 50 zł . Dodatkowo sprawdziłem auto na komputerze. Od tego czasu , aż do następnęgo dnia sygnał EPC nie świecił. Na drugi dzień jechałem w trasę ok 100km w jedną stronę i w powrotnej drodze zaświecił się czujnik EPC ! Masakra, o co chodzi. Światła stopu działają poprawnie. Jedynie zauważyłem, że jedna diod w świetle stopu w tylnej klapie nie świeci. Czy to może być przyczyna ???
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”