Jak ustawic wskazowki w liczniku ?

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
bialas313
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: bialas313 »

[quote="vjarecki"]bialas313 napisał(a):
Jak bym ich nie przestawiał to w końcu wykonały by obrót o 360 stopni
Nie ma takiej możliwość, układ zawsze oscyluje w granicach + - 0.
[/quote]
No wiesz ostatnio wskazówka zasłaniała mi zegarek, więc odbiegają te wahania od normy :angry: mogłem go rozwalić jak zdejmowałem wskazówki?? musiałem go rozebrać bo przycisk kasowania przebiegu dziennego nie działał. Okazało się że plastik pękł i po sklejeniu ok. Złożyłem i skasowałem INSP (bo do tego było mi potrzebne). No i wtedy obrotomierz zaczął tak wariować. Dzisiaj ustawiłem tak jak pisałeś, narazie po włączeniu zapł nie słychać i tylko odrobinke podskakują równo na 0. Może będzie dobrze :niewiem:

[quote="vjarecki"]Nie ma znaczenia dasz mu 18V czy 19V to jest tylko 0,5V różnicy -będzie działało.
Przetwornica, którą podałeś (240V/75W) pójdzie z dymem, jest za słaba do zasilacza laptopa, pobierają one średnio 240V/350W na wyjściu 19V/3,5A
Nie kombinuj, podana przeze mnie przetwornica ma 80W przy napięciu 18V/4,5A przy 19V/4,2A (prawo Ohma).
[/quote]
Wielkie dzięki za fachową poradę! :bow: Na pewno skorzystam i mój problem z lapkiem nie będzie taki dokuczliwy :)
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
bialas313
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: bialas313 »

Samochodem jeździła przez 4 dni moja dziewczyna, a jak dziś wsiadłem wskazówka na wyłączonym zapłonie była na wysokości minut w zegarku :scratch: Pod Vaga jeszcze nie podpinałem, zrobię to jutro. Może tam się coś ukaże, ale jak wam się wydaje? Czy tylko wymiana zegarków??
Obrazek
Obrazek
j
jozefg
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: jozefg »

Problem polega na tym że wskazówka szybkościomierza nie stoi na zerze tylko sporo niżej, "wchodzi" na dole na licznik kilometrów.
W efekcie wskazania są zaniżone o ~15km/h.
W jaki sposób można to skorygować? Zaznaczam że tablicy w 6N (98r.) nie rozbierałem, poproszę "łopatologicznie"... :-)
Awatar użytkownika
mari88
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: mari88 »

Moim zdaniem najprościej to mozna wskazówke przestawić i po problemie.
j
jozefg
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: jozefg »

I tak zrobiłem.
Łopatologicznie...

1. Śrubokrętem krzyżakowym odkręcić 2 śruby pod kierownicą
2. Zdjąć delikatnie obie połówki obudowy stacyjki (nie połamać)
3. Kluczem gwiazdkowym odkręcić 2 śruby u góry osłony tablicy wskaźników i 2 u dołu
4. Odsunąć do siebie obudowę
5. Małą gwiazdką odkręcić 4 śruby mocujące szybkę osłaniającą wskaźniki i szybkę delikatnie wyjąć
6. Ostrożnie skorygować położenie wskazówki szybkościomierza na zero i sprawdzić (kilka razy włączyć i wyłączyć kluczyk w stacyjce)
7. Złożyć w odwrotnej kolejności.
:blind:
Awatar użytkownika
tomala
Newbie
Newbie

Post autor: tomala »

ja zrobilem to tak i chyba jest najdokladniej.....podczas testu zegarow vagiem wskazowki ustawiaja sie w pewnej pozycji.dobrze jest to zapamietac...w moim przypadku obroty na 3000obr/min, predkosciomierz na 100km/h, paliwo i temperatura na polowe....po tym jak juz wiedzialem gdzie staja wymontowalem wskazowki i dalej robilem test...mijajac obrotomierz gdyz wtedy nie zalozycie plytki z rysunkami kontrolek....gdy juz silniczek paliwa stanie wkladamy wskazowke na polowe zbiornika i przechodzimy do temperatury robiac to samo na 90'.pozniej predkosciomierz po zatrzymaniu sie silniczka wskazowke ustawiamy na 100km/h.potem monujemy ta plytke z rysunkami i ponownie zaczynamy test bo kazdy test zaczyna sie od obrotomierza...wkladamy wskazowke i jest good....przewody sa na tyle dlugie ze zegary mozna zlorzyc bez rozpinania...nie da sie ustawic moim zdaniem nic na oko badz przestawiac wskazowki palcem...panie i panowie u mnie jest dobrze a wiec do roboty i pisac jak wyszlo wam....pozdrawiam.......

chodzi o zegary do polo 6n2
Awatar użytkownika
izeltaz
Początkujący
Początkujący

Post autor: izeltaz »

Może żeby nie spamować nowymi tematami to podłączę się do tego. Kupiłem zestaw do zmiany podświetlenia licznika i wskazówek od pana Chamerskiego, z montażem nie będę miał problemu, lutowanie mam opanowane jednak chciałbym się upewnić żeby nie było niespodzianek. Czy po odłączeniu licznika, zmianie oświetlenia i ponownym podłączeniu mogą mnie spotkać jakieś niespodzianki w formie błędów we wskazaniach, przekłamaniach prędkościomierza itp. ? Na co zwracać uwagę ? Licznik po lifcie.
Awatar użytkownika
DM91
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: DM91 »

[quote="izeltaz"]Może żeby nie spamować nowymi tematami to podłączę się do tego. Kupiłem zestaw do zmiany podświetlenia licznika i wskazówek od pana Chamerskiego, z montażem nie będę miał problemu, lutowanie mam opanowane jednak chciałbym się upewnić żeby nie było niespodzianek. Czy po odłączeniu licznika, zmianie oświetlenia i ponownym podłączeniu mogą mnie spotkać jakieś niespodzianki w formie błędów we wskazaniach, przekłamaniach prędkościomierza itp. ? Na co zwracać uwagę ? Licznik po lifcie.[/quote]
Błędy nie, przekłamania to tylko zależy od tego jak zamontujesz wskazówki. Ja w liczniku przed liftem ostatnio zmienialem podświetlenie (avatar) i wskazówki zamontowałem spowrotem tak pi razy oko i potem sprawdzajac vagiem wyszlo, ze pokazują idealnie. ;)
Obrazek

Moje Białe Polo Classic ]viewtopic.php?f=91&t=35161[/url]
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: czaja »

[quote="izeltaz"]ponownym podłączeniu mogą mnie spotkać jakieś niespodzianki w formie błędów we wskazaniach, przekłamaniach prędkościomierza itp. ?[/quote]
Zawsze coś się może zdarzyć. Jeżeli dobrze zastosujesz się do wskazówek od p. Andrzeja Chamerskiego co do zaznaczenia i odpowiedniego później nasadzania wskazówek to będzie git. Zresztą jeżeli masz kabel to zanim skrecisz wszystko zrób test zegarów i sprawdzisz czy wsadziłeś odpowiednio wskazówki.
Awatar użytkownika
izeltaz
Początkujący
Początkujący

Post autor: izeltaz »

Ok, dzięki za rozwianie wątpliwości.
ODPOWIEDZ

Wróć do „nadwozie + wnętrze”