[9n] Wymiana górnego światła stop - jak się dostać ?

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

s
smoterek
Raczkujący
Raczkujący

[9n] Wymiana górnego światła stop - jak się dostać ?

Post autor: smoterek »

Niedawno kupiłem 9N ze światłem stopu w spojlerze nad szybą. Okazuje się że światło to nie działa. Jak się dostać do tego światła nie niszcząc niczego ? Są tam takie niby 2 małe kółeczka z mikroskopijnymi dziurkami które teoretycznie powinno się przekręcać, ale nie wiem bo ani ruszą.

Czy macie jakiś patent na to ?

Pozdrawiam
9N 1.9TDI axr 3d Caractere
Awatar użytkownika
Witek6935
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Witek6935 »

Sam jeszcze tego nie rozkładałem, ale będę musiał, bo spalone mam dwie żaróweczki. W związku z tym SZUKAŁEM na forum i znalazłem temat gdzie jest napisane, że trzeba zdjąć tapicerkę tylnej klapy. Polecam książeczkę SAM NAPRAWIAM VW POLO SEAT IBIZA. Masz tam też napisane, co trzeba zrobić, oraz opis krok po kroku jak rozbierać. Polecam się zaopatrzyć (są różne sposoby :) ). Kto szuka nie błądzi.
Pozdrawiam
s
smoterek
Raczkujący
Raczkujący

Ale to jest w spojlerze, który nie jest połączony z tylną klapą.
a
alex
Raczkujący
Raczkujący
Kontakt:

Post autor: alex »

Tapicerka jest przymocowana do klapy stalowymi spinkami, przy ich ściąganiu bardzo łatwo połamać mocowania tych spinek. Do tego jest dedykowane narzędzie.
s
smoterek
Raczkujący
Raczkujący

Mój błąd, spojler jest przymocowany do klapy. Ale nadal nie wiem jak sę za to zabrać. Mógłbym wrzucić skan tej instrukcji jak to rozebrać ?
Awatar użytkownika
Witek6935
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Witek6935 »

Tak jak wcześniej pisałem, musisz zdjąć pokrycie klapy bagażnika. W księdze piszą o specjalnym klinie, ale można sobie poradzić innymi narzędziami, tylko trzeba uważać, żeby nie pokaleczyć plastików. Najlepiej wcześniej zaopatrzyć się w ASO we spinki mocujące pokrycie do kalpy, bo słyszałem, że prawie zawsze się łamią przy demontażu. Nie wiem jak to jest, bo jak wcześniej pisałem, jeszcze się za to nie zabrałem. Tutaj masz screena, jak zdemontować poszycie:
Obrazek

Potem musisz wymontować lampę. Jak to zrobić masz tutaj: (rozwleczone na dwie strony)
Obrazek Obrazek

Powodzenia w zabawie.
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”