schemat elektryczny 1.4d

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
Andrzej_89
Zainteresowany
Zainteresowany

schemat elektryczny 1.4d

Post autor: Andrzej_89 »

Witam, ma ktoś z was schemat do 1.4d lub wie gdzie szukać? szukajka na forum nic mi nie powiedziała, a i w necie też znaleźć jakoś nie mogę. W "sam naprawiam polo" też nie ma, bo ściągnąłem z jakiegoś linka z forum i są same benzyniaki tam.
Awatar użytkownika
Bruczyk
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: Bruczyk »

a w czym masz problem to może pomogę. bo ze schematem ciężko.
Awatar użytkownika
Andrzej_89
Zainteresowany
Zainteresowany

oj dużo rzeczy, brak wycieraczek, ale to pewnie przekaźnik się spalił. nie pokazuje w ogóle temperatury, do czujników temperatury w ogóle napięcie nie dochodzi, wentylator chyba też się już nie włącza, nie grzeją świece (albo wina nowego taniego przekaźnika, bo poprzedni się spalił w czasie spięcia, albo nie wiem co). ogólnie jakieś zwarcie się robiło po włożeniu silnika, bo przy podłączaniu akumulatora bez włączonego zapłonu rozrusznik wskakiwał. w każdym razie domowymi sposobami chce tutaj dojść co jest nie tak razem z bratem i sąsiadem, i przydałaby się jakaś rozpiska co i jak. elektryk to ostateczność, bo dużo kasy poszło dopiero co na remont silnika. a i tak nie mam jak go sprawdzić, bo mi się gotuje. rozczepiliśmy przekaźniki, styki potraktowaliśmy wd-40, tak samo bezpieczniki i inne złącza, gdzie są styki, po tym zabiegu wróciły kierunki. ale ogólnie coś jest gdzieś pochrzanione.
Awatar użytkownika
lukas2305
Konkretnie zainteresowany
Konkretnie zainteresowany

Post autor: lukas2305 »

ciężko będzie coś wykombinować :? proponowałbym najpierw od sprawdzenia mas i złączy wielostykowych (głównie między kabiną a przedziałem silnika). Tam najczęściej są przyczyny wariowania elektryki. Poniżej wrzuciłem cały schemat instalacji z dokładnie oznaczonymi kolorami przewodów, bezpiecznikami, pinami złączek etc. Brakuje jednak dizla...co do wiązki "kabinowej" i świateł to wydaje mi się, że jest identyczna dla benzyny i dizla, pomijając wersje wyposażenia.
http://www.4shared.com/document/IAvyjXgn/wizka.html
Awatar użytkownika
Bruczyk
Global Moderator
Global Moderator

Andrzej_89
te rzeczy możesz dojść na schematach z gaźnikowej benzyny bo to praktycznie to samo. no co prawda nie ma grzania świec ale to już inna w miarę prosta bajka
Awatar użytkownika
Andrzej_89
Zainteresowany
Zainteresowany

ok, dzięki. będę kombinował:)
Awatar użytkownika
prezesik25
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: prezesik25 »

Aby nie zakładać nowego tematu kontynuuję ten.

Nie świeci się u mnie czerwona kontrolka od świateł długich (po włączeniu długich oczywiście), mignie tylko na chwilkę przy pociągnięciu manetki w celu włączenia długich - gdzie szukać przyczyny?

Po drugie nie ma sygnału (+) we wtyczce tylnej wycieraczki, bezpieczniki całe, nie sprawdzałem jeszcze przekaźnika i stanu kabelków na łączeniu klapy z dachem (podgrzewanie szyby jest OK, podświetlenie tablicy też bangla).
GG] 9401983
Awatar użytkownika
Bruczyk
Global Moderator
Global Moderator

prezesik25
manetke przy kierownicy mozesz miec zatrata i stad nie masz prady na tylnej wycieraczce.

od dlugich chyba nie jest czerwona kontrolka a niebieska
Awatar użytkownika
prezesik25
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: prezesik25 »

[quote=""bruczyk""]prezesik25od dlugich chyba nie jest czerwona kontrolka a niebieska[/quote]u mnie jest czerwona :) najwidoczniej ktoś już grzebał przy liczniku.
Ja ją wylutuję, wstawię białą i okleję niebieską izolacją lub okleiną.

ps. diody w liczniku są na 3V, czy na 12V?
GG] 9401983
Awatar użytkownika
jaro
Początkujący
Początkujący

Post autor: jaro »

To już lepiej wstaw niebieską diodę 5mm dyfuzyjną i do tego rezystorek np. 820 Ohm - 1K. Oryginalnie do długich jest żaróweczka z niebieskim kapturkiem.
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”