[6n2] Klima nie działa

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

m
marcin86
Swój
Swój

Post autor: marcin86 »

Sprawdz czy wentylator Ci sie zalaczy normalnie tzn jak sie silnik zagrzeje. Wentylator nie zawsze sie wlacza po wlaczeniu klimy. Wlacza sie dopiero jak chlodnica od klimy sie zagrzeje. Przekaznik powinien byc ok. Nie wiem jak jest w Twoim polo ale u mnie w audi 80 wentylatory wlaczaly sie na chwile jak schlodzily to wylaczaly sie i tak w kolko. Moze nie masz pierwszego biegu wentylatorow. Przejzyj sobie temat http://forum.octaviaclub.pl/printview.p ... 852519bacb. Maja tu podobny problem. A powiedz mi mierzyles napiecie na przewodach ktore leca od skrzynki bezpiecznikow o ktorej mowa pare postow wczesniej. Napisales ze sprawdziles je i przeczysciles. Najprosciej bedzie podpiac pod kompa, nawet na recznej klimie pokaze bledy jesli jakies sa.
Nie pomoże koni kupa, jak kierowca dupa...
Pogotowie komputerowe, alarmy samochodowe, centralne zamki... 664 183 673
m
marcin86
Swój
Swój

Druga sprawa, na wezu cisnieniowym powinienes miec wtyczke chyba 4 pinowa. Jedna pare stykow normalnie otwartych (informuja one ze jest cisnienie czynnika) oraz druga pare normalnie zwarte (rozwieraja sie gdy cisnienie za bardzo wzrosnie w ukladzie, czytaj rurka sie zagrzeje i wylaczy klime a wlaczy wentylatory) Sprawdz ta wtyczke, sprawdz go bo nie jestem pewien ile ma pinow.
J
Jariko82
Newbie
Newbie

Post autor: Jariko82 »

Kolego wentylator się załącza jak silnik się zagrzeje.Wczoraj sprawdzałem.A możesz umiejscowić czujnik ciśnienia klimy??
bezpieczniki zmierzyłem miernikiem i mają tyle samo co aq czyli 13.8V.
m
marcin86
Swój
Swój

Czujnik bedzie gdzies na wezu cisnieniowym, takim grubym z zakutymi koncowkami.
Obrazek
J
Jariko82
Newbie
Newbie

Witam ponownie niestety przed urlopem nie udało mi się dostać do czujnika.
Teraz dostałem się do czujnika cisnienia. Ku zdziwieniu cały czujnik jest zaoliwiony i od dołu kropla....
Teraz mam pytanko jak sprawdzić ten czujnik??
Czy cieknący olej to normalne??
Prosze o pomoc..
S
Suchoj
Newbie
Newbie

Post autor: Suchoj »

Witam, śledzę troszke forum i widze ze miałem podobny problem tylko w climatroniku, posprawdzałem wszystko i też czujnik ciśnienia był w podobnym stanie, chyba nie powinno tak być,po jego wymianie gwiżdże aż miło, pozdrawiam :)
J
Jariko82
Newbie
Newbie

Kolego Suchoj powiedz mi przy wymianie tego czujnika trzeba opróźniać układ klimatyzacji z gazu czy nie ma potrzeby??
Wymiane czujnika przeprowadzałeś sam czy w ASO??
Jeśli u mechaniora ile kosztowała Cię ta przyjemność??
Pozdro
S
Suchoj
Newbie
Newbie

Post autor: Suchoj »

Czujnik kupiłem sam i też sam to wymieniłem, nie trzeba wypuszczac klimy. Wystarczy wjechac na kanał, odkręcic stary i wkręcić nowy. Za czujnik dałem 160zł nowy VW nie zaden zamiennik.
K
Kris-THC
Newbie
Newbie

Post autor: Kris-THC »

Kurde u siostry ten sam problem. Na VAG-u zero błędów, czujnik podaje ciśnienie 5 bar w układzie, kompresor się nie załącza. W ciemno nie chcę wymieniać czujnika ciśnienia a wydaje mi się że gdyby padł to by wywaliło błąd. Muszę jeszcze kablownie sprawdzić, jazda tam jest pod maską 1.9 TDI PD i zero miejsca żeby łapy wsadzić :(
l
lukiluki
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: lukiluki »

Kris, a wiatraki chodzą? Jeżeli nie to albo sam wiatrak padł (można na krótko podłączyć i sprawdzić), a jak nie wiatrak to sprawdziłbym bezpiecznik od klimy na akumulatorze. U mnie np. zaśniedziało gniazdo (bezpiecznik był cały), ale nagłowiłem się sporo, żeby go po prostu wyjąć i obadać co się dzieje pod nim. Ew. Pod akumulatorem (pod tą półką na akumulator w zasadzie) jest jeszcze sterownik wiatraka, który też lubi zastrajkować, u mnie na szczęście obeszło bez tego.
s
silar
Newbie
Newbie

Post autor: silar »

Witam Wszystkich

Zadam pytanie tutaj, żeby nie zakładać dodatkowego tematu.

Otóż mam vw polo 6kv 1.6 aft z oryginalną manualną klimą. Niestety po dzwonie spowodowanym przez poprzedniego właściciela, wiele części z klimatyzacji uległo uszkodzeniu ( przewody, chłodnica). Wszystko zostało wymienione, klima nabita. Jednak do szczęścia brakowało mi jednej kostki, która podchodzi do czujnika ciśnienia, znajdującego się w osuszaczu, bez tego nie będzie hulać. Zakupiłem używaną kostkę na szrocie, jednak nie była ona od klimy, tylko czujnika temperatury (4pinowa) i wystające z niej przewody są innego koloru niż te, które pozostały w części wiązki idącej do czujnika ciśnienia.

Czy ktoś z was posiada może schemat, lub wie który przewód powinien być podłączony do którego pinu?

Jeśli podałem za mało informacji, to piszcie - podam więcej.

Z góry dzięki za pomoc.
Awatar użytkownika
Rims Tychy
Raczkujący
Raczkujący
Kontakt:

Post autor: Rims Tychy »

Od kilku dni walcze z niesprawną klimatyzacją manulaną
Co udało mi się sprawdzić:
  • - bezpieczniki na akumulatorze są ok,
    - bezpieczniki w skrzynce - też wszystkie sprawne
    - czynnik jest
    - sprężarka podpięta na krótko działa - słychać włączające się sprzęgło przy podpinaniu do aku, chłodzi aż miło
    - wymieniłem czujnik ciśnienia - nie pomogło, sprawdzilem vagiem czujniki w nowszym aucie gdzie pokazuje ciśnienie w vagu - działa prawidlowo, nawet podpiąłem czujnik z mojego auta do fabi i tam klima włączyła się bez problemu
    - wiatrak włącza się i wyłacza prawidlowo
brakuje mi juz pomysłów co sprawdzić
przekaźnik pod akumulatorem?

edit:
spradziłem wiązkę dochodzącą do czujnika ciśnienia.
napięcie miedzy masą a dwoma pozostały kablami jest zawsze 12 V (11, 88 dokladnie)
Czy dobrze mi się wydaje, ze 12V powinno byc na jednym kablu tylko a drugi to kabel sygnałowy do modułu i tam nie powinno byc 12V?
pozdro
Krzychu
Polóweczka Rims\'a
ODPOWIEDZ

Wróć do „układ chłodzenia + klimatyzacja/ogrzewanie”