Witam. Jestem tu nowy i mam do was pytanko. Czy mogę wyrzucić katalizator i w jego miejsce wstawić strumienice w moim Polo.? Polo jest z 97' z silnikiem 1.4 (60PS) oznaczenie silnika to AEX. Robiliście już tak w swoich Polówkach.? Szukałem trochę na forum nt.temat ale nie znalazłem konkretnej odpowiedzi. Pozdr.
Nie jestem specem w tej dziedzinie ale z tego co słyszałem to strumienica da Ci taki efekt jak magnetyzery ;P czyli szkoda Twojej kasy i czasu, lepiej wstawić zamiast kata zwykłą rurkę, bo te wszystkie tanie "cudeńka" to mocy nie dodadzą. A wracając do strumienicy to możesz sobie pogorszyć osiągi a wzrośnie jedynie hałas, także Twój wybór
Nie ważne czy wygrasz o metr czy o kilometr...wygrana jest wygraną
Hałas jak jeżdżę moim Polo akurat mi nie przeszkadza a jeśli chodzi o strumienice to mam już i tak kupioną i będę wymieniał w tym tygodniu środkowy oraz końcowy wydech, bo już mi go trochę ruda pozżerała i robię to u znajomego który nie bierze ode mnie nic za to. Także już mnie to nic nie kosztuje. Kwestia tylko tego, czy mogę to założyć, bo właśnie doczytałem na forum o jakiejś sondzie, która może mi to uniemożliwić. Stąd moje pytanie.
O widzę że kolega bleah1986 ma taki sam silnik jak i ja w Polo. Czyli skoro mówisz że masz strumiennice zamiast kata i nic się nie działo z tą sondą, nie straciłeś na osiągach itd. tyle że głośniej chodził, to wywalam. I tak mam sportowy wydech i czy zdejmę wydech całkowicie czy jeżdżę z tym wydechem nie ma zbyt znacznej różnicy. Więc dużo głośniej już nie będzie.Dzięki. A tak na marginesie to kata jeszcze sprzedam na skupie i tylko na tym zarobie.
No panowie a bajer taki... w obudowie katalizatora zamontowana strumienica? Gdzieś to widziałem ale może warto poszukać bo ostatnimi czasy to stacje okręgowe zamykają (bo nielegalne) i może być coraz gorzej :ugeek:
Hmm, sam kiedyś wałkowałem ten temat. W Cinquecento 700 mam katalizator na wykończeniu, jak padnie, to wstawiamy rurkę(nowy katalizator do CC700 od 500 do 1200PLN :shock:). Gdzieś czytałem, że strumiennica jako dynamizator spalin w niektórych autach nie jest zalecana (różni ludzie mówią różnie). Jedno jest pewne, nie da się ominąć katalizatora jeżeli auto ma 2 sądy lambda (ta druga wtedy wypluwa błędy w stylu: "zanieczyszczasz środowisko łosiu")
Moim zdaniem, jeżeli coś pomaga chronić środowisko, to cena takiej części powinna być przystępna (przecież i tak tą platynę się kurna odzyskuje :ugeek: )
Ein Volk, Ein Wagen, Chwila, chwila ale to jest PoLo z Hiszpańskim temperamentem
Mam 1.4 AEX i strumienicę w obudowie katalizatora. Hałas jest przyjemny taki metaliczny, i w pewnym zakresie obrotów jedynie. Także na trasie nie ma problemu. Także możesz spokojnie wstawiać i niczym się nie przejmuj.
Aha ktoś tam pisał o zwykłej rurce... Otóż różnica jest taka że spaliny podczas przechodzenia przez strumienicę nabierają ruchu obrotowego (rotacji).
nabierają rotacji i faktycznie minimalnie poprawiają osiągi ale tylko w pewnym zakresie w obrotów zauważysz minimalną różnicę pod nogą ale hamownia mówi co innego
więc jak kupiłeś to możesz założyć natomiast rurka wystarczy.
jezeli chodzi o przeglady to sprawa z katalizatorem wyglada tak, ze jezeli w dowod rej. przy marce modelu i poj jest napisane KAT,( d.1 Volkswagen d.2 --- d.3 polo 1.4 "KAT") to musimy miec katalizator, a jezeli nie ma tego magicznego napisu KAT, to zaden diagnosta ci nie jest w stanie udowodnić ze w twoim samochodzie był fabrycznie zamontowany katalizator, i zadne badanie wtedy mu nic nie dadzą. wiem bo sporo dowiadywalem sie jak to jest być diagnostą, a co do wyciecia kata w AEX to ja wywalilem, wsadzilem rurke taka sama jak rura wydechowa i jest ok, a do sondy to nic nie ma bo AEX ma jedna sonde ktora jest PRZED katalizatorem. jezeli byly by 2 jedna przed druga za, albo w katalizatorze to wedy byl by problem. takze wyciecie katalizatora nawet by bylo wskazane :good:
powodzenia.