Katalizaor w AEV

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

P
Popek
Newbie
Newbie

Katalizaor w AEV

Post autor: Popek »

Witam! Mam niestety do wymiany katalizator. Jak szukałem nowy to koszt ok 500 zł. Mechanik zaproponował wyciągniecie wszystkiego z środka. Stąd moje pytanie: co robić przy walnientym katalizatorze:
a) wywalać jego środek?
b) wspawać w jego miejsce rułkę średincy wydechu?
c) załozyć strumienicę
d) kupić nowy (używany) katalizator

Jak do tych wszyskich 4 przykładów ma się spalanie? Bo wzrośnie napewno ale o ile? Teraz pali lato 7,5, zima 8L/100km.
Awatar użytkownika
bleah
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: bleah »

Ja bym się nie bawił w wymianę na inny, szkoda kasy. Chłopaki na forum wyrzucali bebechy i zaspawywali puche po kacie, ja osobiście wywaliłem kata (250 zł mi dali za niego) i założyłem strumiennice. Jakoś wiekszego spalania nie zauważyłem, fajniejszy dźwięk silnika jest. Tyle ode mnie ;)
M
McGrady
Początkujący
Początkujący

Post autor: McGrady »

wywalaj kata i wstawiaj strumiennice. koszt to jakieś 100zł a żadnej różnicy nie odczujesz.
Awatar użytkownika
Goozik
Uzależniony
Uzależniony

Post autor: Goozik »

ja mam wspawana rure od ponad dwoch lat,dzwiek fajny z reszta było słychac na ogolnopolskim :mrgreen:
co prawda doszedl jeszcze pełen przelot ale i tak fajniej wydech slychac ;)
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

Jak do tych wszyskich 4 przykładów ma się spalanie? Bo wzrośnie napewno ale o ile? Teraz pali lato 7,5, zima 8L/100km.
Obrazek
nie wiem kto ci to powiedział ale to niestety nieprawda
civic r18a2/407 1,6 HDi
Awatar użytkownika
Goozik
Uzależniony
Uzależniony

Post autor: Goozik »

[quote=""rat4""]nie wiem kto ci to powiedział ale to niestety nieprawda[/quote]

zgodzama sie w 100%
nieodczułem roznicy w spalaniu po tym zabiegu
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

nie ma żadnej różnicy w spalaniu może nawet ciutkę zdrowiej silnik chodzi nie ma oporów na kacie może przez to,
poza tym spaliny troszkę inaczej śmierdzą bo nie są dopalane i dźwięk jest fajny, ja mam ori puchę bez kata i jest dobrze,
pomruk się mi podoba, jest głośniejszy ale tragedii nie ma. (łożyska mi bardziej huczą niż brak kata hehe :D )
logicznie to katalizator wytrzymuje od 90-160 tyś km zależy jak był traktowany więc przy przebiegu ponad 100 tyś można spokojnie się go pozbyć bo i tak już dawno na emeryturze...
civic r18a2/407 1,6 HDi
c
calvados83
Newbie
Newbie

Post autor: calvados83 »

czyli proponujecie wyrzucic kata, czy po prostu wywalic bebechy z niego?a moze wstawic ta strumienice?
mi własnie rypnał katalizator i zaraz na serwisie mi powiedzieli ze nowy to duzy koszt i lepiej moze wspawac rure...nie wiem czy to bedzie pózniej oddziaływac na tłumik-czyli ze syf nie przepuszczonych spalin przez katalizator rozwali tłumik...jak wiec panowie..?
Awatar użytkownika
bleah
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: bleah »

[quote=""calvados83""]czyli ze syf nie przepuszczonych spalin przez katalizator rozwali tłumik[/quote]

Ja jeżdzę 1,5 roku na takich "syfach" i tłumik troche mi się przepalił bo jest głośniejszy, ale nic nie rzęzi w środku... strzela przy redukcji i dohamowaniach, więc same plusy :P
ODPOWIEDZ

Wróć do „układ dolotowy + wydechowy”