[6N] Wymiana podświetlenia kontrolek

Przewodniki, manuale, instrukcje, opisy prac - kopalnia wiedzy!

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

M
Miłek
Raczkujący
Raczkujący
Kontakt:

Post autor: Miłek »

Dzisiaj próbowałem się dostać do tej żarówki, ale z braku czasu nie udało mi się - czy do wyjęcia tego panelu muszę odkręcać całą ramkę konsoli środkowej? Bo w miejscach, gdzie są wkręty, uniemożliwia ona wyjęcie tego panelu z pokrętłami.
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: czaja »

[quote=""Miłek""]do wyjęcia tego panelu muszę odkręcać całą ramkę konsoli środkowej? Bo w miejscach, gdzie są wkręty, uniemożliwia ona wyjęcie tego panelu z pokrętłami[/quote]
Nie musisz. I nie ma rzeczy niemożliwych :) (da się wyjąć pnel na tyle żeby można było wyjąć żarówkę). wystarczy cały panel przesunąć do dołu i troszkę pokombinować.
M
Miłek
Raczkujący
Raczkujący
Kontakt:

Dzisiaj wygrałem walkę z panelem. Co prawda nadal nie szło go wyjąć, ale usunąłem radio, schowek (sic!) i zaryzykowałem zdjęcie białego plastiku, w którym wygodnie siedziała sobie żaróweczka. Na samym końcu doszedłem do wniosku, że wystarczyło wyjąć radyjko i złapać za biały plastik z góry. Żarówka okazała się spalona, w najbliższym czasie wymienię na polecaną przez Was o 1W mocniejszą, dzięki i pozdrawiam!
Awatar użytkownika
kolo
Wtajemniczony
Wtajemniczony

Post autor: kolo »

[quote=""Miłek""]polecaną przez Was o 1W mocniejszą, dzięki i pozdrawiam![/quote]
Mizerny skutek i na długo nie wystarczy, przykro mi ale taka jest prawda, podświetlenie to jeden wielki bezsens w polowkach, diody od Chamerskiego robią robotę:)
Kedy ?

viewtopic.php?f=89&t=21116 - GreenLine Edition
M
Miłek
Raczkujący
Raczkujący
Kontakt:

Osobiście wolę pozostawić oświetlenie w oryginale. Szukałem wszędzie tej żarówki o mocy większej niż 1.2W, ale nigdzie takiej nie mają. Wiecie może, gdzie taką znaleźć?
Awatar użytkownika
Artpolo
Uzależniony
Uzależniony

Post autor: Artpolo »

Miłek zamiast żarówki wstaw diodę super flux w oprawce odpowiadającej Twojej żarówce. Efekt lepszy, wydajniejszy i oszczędniejszy.
Jeżeli z góry zakładasz, że czemuś nie podołasz - nie uda Ci się to nigdy..... Bruce Lee :)
M
Miłek
Raczkujący
Raczkujący
Kontakt:

Mógłbyś mi wskazać taką na Allegro? Szczerze mówiąc nie mogę się połapać w tych wszystkich żarówkach.
Awatar użytkownika
Artpolo
Uzależniony
Uzależniony

Post autor: Artpolo »

Tutaj masz przykładowe diody zamienne.
http://allegro.pl/item1152098932_diody_ ... 5_led.html
Nie wiem jaką masz oprawkę.
Pamiętaj, że wkręcając diodę ma znaczenie polaryzacja +-. Jak nie świeci to wkręć inaczej.
Jeżeli z góry zakładasz, że czemuś nie podołasz - nie uda Ci się to nigdy..... Bruce Lee :)
M
Miłek
Raczkujący
Raczkujący
Kontakt:

Znalazłem już odpowiednie żarówki, mam tylko dylemat - lepsza jest żarówka led walcowa, czy potrójna żarówka led smd?

http://allegro.pl/item1159890937_zarowk ... p_moc.html

http://allegro.pl/item1150407081_led_za ... _cena.html
Awatar użytkownika
qwertypol
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: qwertypol »

czy mógłby mi ktoś podać link do allegro z żarówką lub symbol jaka siedzi seryjnie w przycisku od podgrzewania tylnej szyby oraz w panelu od włączania świateł
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

[quote=""qwertypol""]w przycisku od podgrzewania tylnej szyby[/quote]
W tym przycisku siedzą 2 diody. Na stronie kampfkeks jest opis jak je ładnie wymienić :)
[quote=""qwertypol""]w panelu od włączania świateł[/quote]
We włączniku jest tak:
w pokrętle siedzi dioda
a ikonki na około podświetla żarówka z takim zielonym kapturkiem, do dostania tylko w ASO (6n0919243 koszt to około 20-25zł)
Awatar użytkownika
qwertypol
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

[quote=""czaja""][quote=""qwertypol""]w przycisku od podgrzewania tylnej szyby[/quote]
W tym przycisku siedzą 2 diody. Na stronie kampfkeks jest opis jak je ładnie wymienić :)
[quote=""qwertypol""]w panelu od włączania świateł[/quote]
We włączniku jest tak:
w pokrętle siedzi dioda
a ikonki na około podświetla żarówka z takim zielonym kapturkiem, do dostania tylko w ASO (6n0919243 koszt to około 20-25zł)[/quote]

tą w panelu już zmieniłem, jednak była tylko czerwona dioda u mnie w sklepie, ale nawet pasuje, bo radio ma czerwone podświetlenie

a nie można zamiast tej żarówki z kapturkiem wstawić jakiejś zwykłej diody? ,
a i podczas rozbierania w panelu była taka część
Obrazek
tylko nie bardzo wiem gdzie to ma być zamontowane;/

a w panelu z nawiewami można gdzieś kupić sam światłowód? bo u mnie żarówka świeci, główne pokrętło jest dobrze podświetlone, jednak te dwa po bokach bardzo słabo;/

a może taką żarówkę zapodać do oświetlenia panelu świateł http://allegro.pl/zarowka-12-v-50ma-zie ... 74542.html ??
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

[quote=""qwertypol""]a nie można zamiast tej żarówki z kapturkiem wstawić jakiejś zwykłej diody?[/quote]
Można. ale jedna dioda nie da tego efektu.
[quote=""qwertypol""]a i podczas rozbierania w panelu była taka część [/quote]
Jest przycisk blokujący panel w desce rozdzielczej. Z tego co widzę na zdjęciu to jest połamany więc i tak już dupa z nim.
[quote=""qwertypol""]a w panelu z nawiewami można gdzieś kupić sam światłowód? bo u mnie żarówka świeci, główne pokrętło jest dobrze podświetlone, jednak te dwa po bokach bardzo słabo;/[/quote]
o tym to już setki postów napisane. Koszt fajnego zestawu to jakieś 30zł od pana Andrzeja Chamerskiego. Ten światłowód to straszna kupa.
Poszukaj na allegro uzytkownika achamerski
Awatar użytkownika
qwertypol
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

dzięki za odp
a to by się zgadzało, że to może blokować panel, bo miałem go przyklejony na super glue;/

oglądałem już aukcje tego pana i całkiem fajnie to wygląda, jak trochę odbiję się od dna to pewnie się skuszę

http://allegro.pl/tasma-led-listwa-diod ... 25345.html

a jakby założyć tam coś takiego:
http://allegro.pl/tasma-led-listwa-diod ... 25345.html

nie wiem tylko czy jest miejsce, bo dopiero jutro będę rozbierał ten panel
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

[quote=""qwertypol""]a jakby założyć tam coś takiego:
http://allegro.pl/tasma-led-listwa-diod ... 25345.html[/quote]
No powiem ci że znalazłeś ciekawy patent. Sam zaraz zakupię takie odcinki. I na pewno się zmieści. Dziękuję za linka.
Zablokowany

Wróć do „Manuale - instrukcje krok po kroku”