Mam z Polo 2002r 1.4 16v
17550 - błąd pomiaru doładowania (najprawdopodobniej z czujnik w kolektorze dolotowym)
17604 - (prawdopodobnie sonda lambda)
Zapala się lampka "EPC" w czasie jazdy i świeci się kontrolka usterki silnika (bywa że samochód niekiedy gaśnie), po wyłączeniu silnika i ponownym zapaleniu lampka EPC gaśnie a w/w błąd zostaje w pamięci i "Check engine" się świeci aż do skasowania.
Wymieniłem sonde lambda (pierwszą przy kolektorze ) Pierwsze zapalenie- kontrolka EPC nie zaświeciła się po przejechaniu 2 km, a usterka silnika nadal się świeciła. Drugie zapalenie- zgasły obie kontrolki, przejechałem około 20 km kilka razy zgasiłem silnik. Aż zaczeło się wszystko od nowa. Co wy na to??
[quote=""zukof""]Mam z Polo 2002r 1.4 16v
17550 - błąd pomiaru doładowania (najprawdopodobniej z czujnik w kolektorze dolotowym)
17604 - (prawdopodobnie sonda lambda)
Zapala się lampka "EPC" w czasie jazdy i świeci się kontrolka usterki silnika (bywa że samochód niekiedy gaśnie), po wyłączeniu silnika i ponownym zapaleniu lampka EPC gaśnie a w/w błąd zostaje w pamięci i "Check engine" się świeci aż do skasowania.
Wymieniłem sonde lambda (pierwszą przy kolektorze ) Pierwsze zapalenie- kontrolka EPC nie zaświeciła się po przejechaniu 2 km, a usterka silnika nadal się świeciła. Drugie zapalenie- zgasły obie kontrolki, przejechałem około 20 km kilka razy zgasiłem silnik. Aż zaczeło się wszystko od nowa. Co wy na to??[/quote]
17550- blad pojawia sie przy za niskim sygnale z jednostki sterujacej przepustnica, map sensora, maf sensora i app. na początek możesz powyciągać wtyczki poczyścić ew. psiknąć jakimś płynem do styków typu kontakt, jak to nie pomoże to po kolei czeka Cie sprawdzanie.
17604- jest to błąd mówiący o awari obwodu grzewczego w sondzie lambda znajdującej się przed katem. pytanie czy sonda którą kupiłeś jest na pewno taka jaka być powinna? napisz czy pomiary multimetrem nie są Ci obce i czy ogarniasz taki temat, jeśli tak to napisze Ci jak sprawdzić ten obwód.
Po podpięciu pokazało błąd numer: 17604, 17550, 17586, 17591. Aha wczoraj wykręciłem jeszcze raz sonde lambda i wkręciłem ponownie. Działo się tak samo, przez przez kilka kilometrów zgasło EPC i usterka silnika aż ponownie się zaświeciły obie. Już nie wiem co mu jest!
[quote=""relay""]17604- jest to błąd mówiący o awari obwodu grzewczego w sondzie lambda znajdującej się przed katem. pytanie czy sonda którą kupiłeś jest na pewno taka jaka być powinna? napisz czy pomiary multimetrem nie są Ci obce i czy ogarniasz taki temat, jeśli tak to napisze Ci jak sprawdzić ten obwód.[/quote]
Jeżdżę z tym już ze 3 lata i efektów ubocznych brak. spalanie w normie, więc dałem sobie spokój z wymianą sondy. Jak padnie jej podstawowa funkcja to będę się martwił. Wg. mnie to grzanie sondy to tylko wymysł "ekologów" oszołomów
witam podepne sie pod temat jakiej sondy potrzebuje do 1.4 16v 75km bby i co osnacza koncuowka literowa na koncu oznaczenia czesci ?
a przepraszam rocznik 2002
Ostatnio zmieniony 03 cze 2017, 17:49 przez fazik04, łącznie zmieniany 1 raz.
Końcówka jest ważna to wersja części. Z inna/innymi literkami mechanicznie spasuje (tzn będzie można ja zamontować) ale elektrycznie lub jej parametry nie będą pasowały.
czyli wychodzi na to ze bede musial odkrecic stara zeby wiedzie jaka zakupic nowa . w vag bolk chyba 30 pokazuje mi ze pierwsza sonda jest 000 czyli ze jej nie ma z 2ga 110 . do sondyu sa jakies bezpieczniki ?