Silnik co to może być?

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
pisz69
Początkujący
Początkujący

Silnik co to może być?

Post autor: pisz69 »

Odpala super jak jest zimny i ciepły. Lecz czasami dzieje się coś takiego, że podczas szybkiego naciśnięcia na gaz krztusi się przez chwilę jakby pracował na 3 cylindrach lub coś z zapłonem i po chwili wchodzi normalnie na obroty. Puszczam gaz i znowu szybko i znowu się krztusi. Jak się rozgrzeje do normalnej temperatury można powiedzieć, że zjawisko mija. Oczywiście rozmawiamy o benzynie, a nie LPG. Świece nowe NGK 3 elektrodowe. Macie pomysły?
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

obadaj cały układ zapłonowy, może fajka świecy się utleniła i zaśniedziała, przeczyść kopułkę i palec sprawdź iskrę na świecach, możliwe że wypadają ci zapłony,
kupiłeś nowe świece, czasem okazuje się że jedna felerna także sprawdź dokładnie, nie ważne jaka firma ale bubel może się trafić, może natrafiłeś właśnie na niego, na starych świecach też tak było? bo jeśli nie to obarczałbym winą świece.
civic r18a2/407 1,6 HDi
Awatar użytkownika
pisz69
Początkujący
Początkujący

To stało się ostatnio. Po wymianie świec było dobrze przez 1000 km może więcej. Czasami jak jadę i właśnie się rozpędzam to też lubi poprzerywać nie dużo, ale troszkę czuć.
C
Chmieluss
Początkujący
Początkujący
Kontakt:

Post autor: Chmieluss »

może to być cewka zapłonowa, albo pompa wody... u mnie pompa wody takie cos tworzyła że po dodaniu gazu tak jakby z opóźnieniem przyspieszał, a gdy pompa się rozpadła to zaczął sie grzać. Cewka natomiast powodowała zrywanie przy dodaniu gazu. Przy starcie na 1 jakby się dławił.
pozdr
L
LeMaNeK
Konkretnie zainteresowany

Post autor: LeMaNeK »

widze ze kolega pisz69 tez ma ten sam problem co ja :( i tez sie zastanawialem co to moze byc . Podlaczylem pod kompa i zobaczylem czy nie wyskoczyly jakes bledy. w silniku wyskoczyl taki; 561 Dopasowanie(ustalenie)składu mieszanki przekroczona wartość adaptacji - dodawanie - BŁĄD SPORADYCZNYad
wykasowalem go ale nic z tego dalej robi tak jak robil :( wiec nie wiem co to moze byc moze ktos wie?
Awatar użytkownika
pisz69
Początkujący
Początkujący

Nie jestem pewien, ale chyba zrobiłem coś co pomogło... po komunistycznemu. Zabrałem Polo na moją wycieczkę (bo jest to samochód córki) co zrobiłem? Na wszystkich biegach obroty prawie full i tak z 15km. Start stop itd. I to pomogło. Na jak długo nie wiem. Napiszę. Pod VAG-iem nic nie wykazało. W/m to coś "przytkało" wtryski może się mylę, ale zobaczymy... pozdrawiam
m
maxsis
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: maxsis »

[quote="LeMaNeK"]widze ze kolega pisz69 tez ma ten sam problem co ja :( i tez sie zastanawialem co to moze byc . Podlaczylem pod kompa i zobaczylem czy nie wyskoczyly jakes bledy. w silniku wyskoczyl taki; 561 Dopasowanie(ustalenie)składu mieszanki przekroczona wartość adaptacji - dodawanie - BŁĄD SPORADYCZNYad
wykasowalem go ale nic z tego dalej robi tak jak robil :( wiec nie wiem co to moze byc moze ktos wie?[/quote]

ja miałem ten sam błąd i podobne objawy + jeszcze brak mocy na zimnym silniku, i okazało się że padł mi czujnik temperatury, sprawdzcie sobie na VAG'u jaka wam temp pokazuje...mi na ciepłym silniku 90stopni, pokazywało na VAG'y ok. 45-50sopni
L
LeMaNeK

Post autor: LeMaNeK »

czujnik temperatury
jak go sprawdzic czy jest sprawnny?? :cry:
i jak sprawdzic czujnik podciśnienia powietrza ?? :cry:

z gory dzieki :hello: :hello:
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

obadać możesz pod VAGiem, poczytaj tu już o czujniku temp. i czujniku ciśnienia a było tego sporo:
viewtopic.php?f=20&t=13676&hilit=czujnik+temperatury
viewtopic.php?f=20&t=7554&hilit=czujnik+ci%C5%9Bnienia+w+dolocie&start=20
civic r18a2/407 1,6 HDi
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”