Światła pozycyjne palące się przy światłach mijania

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

q
qiuru18
Newbie
Newbie

Światła pozycyjne palące się przy światłach mijania

Post autor: qiuru18 »

Cześć
Mam polo 96
Normalnie przy zapalonych mijania powinny się świecić po obu stronach pion środkowych żarówek
,a przy hamowaniu i światłach pozycyjnych zapalają się 2 dodatkowe poziom wyżej ...ale coś nie tak chodzi że cały czas przy mijania palą się pozycyjne...mandat na pewno idze za to dostać...ale gorzej jak hamuje to nikt tego nie zauważy i kolizje mogę spowodować
.....nie wiem gdzie szukać usterki ...tą całą puszkę w panelu z przełącznikami wymieniłem i dalej nic.....
Może by odłączyć kilka kabelków z wtyczki z przełącznika...tylko nie wiem które..bo gdzie szukać usterki to pojęcia nie mam
T
Toto
Fanatyk
Fanatyk

Post autor: Toto »

kilka razy przeczytałem Twojego posta i dalej nie umiem go rozszyfrować, nie wiem nawet o które światła Tobie chodzi, przednie czy tylne? czy o oba? ale napiszę jak powinno być normalnie, odnośnie przednich świateł: pierwsza pozycja na przełączniku to tylko światła pozycyjny, a druga pozycja to światła pozycyjne i światła mijania, czyli i te i te świecą się jednocześnie, później na manetkach załączasz jeszcze światła drogowe ("długie"), i z racji tego, że w 6n za światła mijania i drogowe odpowiada jedna żarówka, to po prostu w reflektorze strumień światła zostaje wzmocniony przez zapalenie się w żarówce drugiego zwoju (mam nadzieję, że rozumiesz o co mi chodzi) :)
odnośnie świateł tylnych, to nie ważne czy są załączone tylko światła pozycyjne, czy też mijania, świeci się jeden pas w każdej lampie na czerwono, dosyć słabo, i są to tylne pozycyjne, po naciśnięciu pedału hamulca (no i tak na prawdę nie wiem do końca jak jest w 6n, ale z tego co mi się wydaje... :) ) powinien zapalić się drugi pas w każdej lampie tylko o mocniejszym świetle, to tyle, a jeżeli Ty tak nie masz to wytłumacz dobrze jak jest u Ciebie :)
Prawdziwego mężczyznę poznasz po tym jak dba o swoje auto.

Obrazek

[url=http://www.vwpolo-klub.pl/forum/viewtop ... =56&t=6865]Toto -
Awatar użytkownika
Nikos15
Początkujący
Początkujący

Post autor: Nikos15 »

Ciężko skumać o czym piszesz. ale jak szaleją ci światła, to pierwsze co sprawdź bezpieczniki, w drugiej kolejności masę, a na końcu popatrz czy masz oby dobrze podłączone kable do samej lampy. Jeżeli nic nie grzebałeś było dobrze i nagle się to stało, to ostatnią opcję wykreśl.
Fiat Marea 1.8 16v + podtlenek LPG
q
qiuru18
Newbie
Newbie

Chodzi mi jak najbardziej o światła tyle...to nie są żarówki palące się w dwóch trybach jak przednie ..tylko zwykłe i palą się cały czas takim samym światłem jak widać ...postanowiłem wstawić rysunek zeby było nieco łatwiej mnie rozszyfrować :grin:
bezpieczniki tez sprawdzałem i nic

http://img683.imageshack.us/i/polou.jpg/

No a u mnie palą się właśnie na mijania i ogólne jakie światła bym nie włączył... to razem pozycyjne/stopu z mijania...czyli 2 zarówki z każdej strony...bo razem z jednej strony są 3
Awatar użytkownika
Nikos15
Początkujący
Początkujący

Post autor: Nikos15 »

no ładny masz cyrk :D sprawdzałeś masę i bezpieczniki, jak to nie pomogło, to wątpię byś sam do tego doszedł i jedz postaw pole do elektryka.
Fiat Marea 1.8 16v + podtlenek LPG
q
qiuru18
Newbie
Newbie

Dzięki za rady,znalazłem kilka schematów elektryki ale rozszyfrować to to kosmos
elektrykiem ani mechanikiem nie jestem ,a elektryk za dotknięcie paluszkiem już sobie stówkę woła ,masy jeszcze nie sprawdzałem....ogólnie co chyba całe kable muszę przekopać i sprawdzić...na razie wykręciłem żarówki od pozycyjnych żeby uwagi na siebie nie zwracać
ale chyba do elektryka prędzej czy później i tak będę musiał zawitać
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”