[9N3] Czujniki parkowania

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

t
tropical
Newbie
Newbie

[9N3] Czujniki parkowania

Post autor: tropical »

Witam. Czy ktoś montował czujnik parkowania do 9N3?? Dużo jest z tym roboty?? Interesuje mnie czujnik firmy Valeo bez wyświetlacza z samym brzęczkiem. Czy sensory można zamontować w tej czarnej listwie nad tablicą rejestracyjną żeby nie było ich tak widać??
A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

Montowalem z ojcem do Golfa tylko ze PTS dedykowany do VW, kupiony w sklepie VW i miodzio sie instalowalo. Brzeczyk i wysw. na podsufitce z tylu by widziec we wstecznym i nie ciagnac kabli przez auto na przod. Po drugie czujniki musza byc osadzone w miejscu zderzaka gdzie ma plaska powietrzchnie. W listwie ochronnej sie nie montuje. Czujniki wielu lepszych firm pozwalaja na lakierowanie ich pod nadwozie. Nawet jesli sampomalwoane na czarno to w instrukcahc pisza ze mozna malowac tylko trzeba wiedziec jak. Albo zmyc farbe ktora juz jest, albo psiknac sprayem z duyzj odleglosci lekko. Grunt zeby nie bylo za grubo. No i fale odbijaja sie slabo od bawelnianych rzeczy, wiec jak bedziecie uczyc sie parkowac z czujnikami i sprawdzac czy dobrze pokazuja, to wezcie jakas drewniana plyte lub metalowa, lub plastikowa byle nie gume i nie falujaca bawelne.
b
brati85
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: brati85 »

Witam. Ja w swoim Pollusie montowałem czujniki zakupione za 80 zł. Działają idealnie. Zamontowałem je właśnie w czarnej listwie w zderzaku. Prawie w ogóle się w oczy nie rzucają. Żeby je zamontować musisz zdemontować cały zderzak i lampy. W zestawie pewnie dostaniesz małą otwornicę którą trzeba wywiercić otwory na czujniki. Tylko trzeba sobie dobrze odległości odmierzyć tak żeby były równo rozstawione. Musisz też pamiętać żeby wybrać te równiejsze części listwy, tak żeby sensory na równej powierzchni się znajdowały. Zasilanie pociągnąłem z tylnej prawej lampy ze światła cofania ( przylutowałem kabel prądowy do płytki w lampie która odpowiada za świecenie się światła wstecznego) a masę pod jakąś śrubkę podpiąłem. Żeby pociągnąć kable z czujników do centralki pod lampą zrobiłem niewielki otwór i je tamtędy puściłem. Żeby mi się nie przetarły zabezpieczyłem otwór "gumą w płynie" ale może być też jakiś silikon albo coś podobnego. Centralkę zamontowałem z lewej strony bagażnika ( ponieważ tam pociągnąłem przewody z czujek) pod gaśnicą ( trzeba wyciągnąć gaśnicę i odchylić tapicerkę). Tam właśnie jest trochę płaskiej powierzchni do której można przykleić na taśmie obustronnej centralkę. Kabel zasilający z prawej lampy do centralki po lewej stronie puściłem pod tapicerką bagażnika. Buzer zamontowałem nad gaśnicą od spodu plastiku który się tam znajduje. Póki co wszystko bardzo ładnie śmiga i mam nadzieję że tak będzie dalej. W razie pytań pisz na priv.
A
Anonymous

Zamontowalem u siebie Valeo 159zl + wysw ok 100. Sa dobre tylko latem. Dokupiony wyswietlacz jest do bani mimi ze sygnal jest dobry w porownianu do odelglosci. Czujniki sa do bani, bo po myciu na myjce czy nawet jak sa lekko mokre to pokazauja ze przeszkoda jest blisko, wiec nie dzilaja w deszczu krotko mowiac, a szkoda.
b
brati85
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: brati85 »

Dlatego nie warto kupować nie wiadomo jakich "luksusów". U mnie najtańsze działają idealnie na mrozie, w deszczu, słońcu... Zwykły czujnik z beeperem. Pozdro
A
Anonymous

no nie zgodze sie ze nie warto kupowac luksusow, bo znam przypadki, ze kupione noname dzialalay jak chcialy, valeo bylo opcja posrednia a nie luksusem, bo PTS dedykowane sa drozsze.

W kazdym razie gratuluje udanego zakupu koledze i moge pozazdroscic. Przedzwonie do Valeo i spytam sie czy wszystkie czujniki sa takie ciulowe.
K
Karpacz
Newbie
Newbie

Post autor: Karpacz »

Na tylnym zderzaku od wewnątrz jak się przyjrzeć widać oznaczenie obszarów montażu czujników,są to duże koła jakby pozostałość po procesie produkcji
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”