Halogeny w waski zderzak

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

C
Ciapek01
Konkretnie zainteresowany
Kontakt:

Halogeny w waski zderzak

Post autor: Ciapek01 »

siemanko.
Mam takie pytanko. Niedługo nabędę sobie halogeniki w wąski zderzak (ponieważ nie przerabiałem jeszcze tematu) więc mam kilka pytań:

1. Czy jest możliwe że mogę nie mieć zaczepów do halogenów pod plastikową atrapą? Jeśli tak, to czy da się to jakoś pokminić?
2. Pewnie nie mam wiązki, więc będę robił sam elektrykę, nie potrzebuję niewiadomo czego, zwykły przełącznik chcę zamontować i podciagnąć kilka kabli. Robił ktoś coś takiego? Dużo jest z tym roboty? I na jakie problemy mogę się natknąć?
3. Co ewentualnie musiałbym zakupić przed robieniem elektryki (pewnie kilka metrów kabla, jakiś bezpiecznik by się przydał, pstryk jakiś i pewnie kilka pasek samozaciskowych... coś jeszcze??)
4. Jak nie mam w kratce plastikowej otworu na halogeny, to czy mogę sobie sam taką wyciąć? I jeśli taka jest to nie chcę jej kupować (tne koszta)
5. Na co uważać podczas montażu??
6. Ma ktoś może jakieś fotki, manuale etc... ?
7. Czy jest poprawa widoczności? Pomaga to w jeździe??

Foto mojego grilla (zdjęcia stare więc nie patrzeć na wygląd auta proszę :) )
Obrazek Obrazek

Od razu mówię:
1. Chcę zrobić jak najtaniej (kryzys)
2. Nie będę kupował szerokiego na przód :P
3. Wszelkiego rodzaju złączki czy kostki oryginalne nie wchodzą w grę (jak oryginalne to będzie drogie)

Wszelkie sugestie i pomoc mile widziane :)
Plawniowice09 / Klucze09 / Rajcza09 / Klucze10 / Kozienice10 / Pławniowice10 / Ślesin11 / Ślesin12 / Ślesin13 / ...

było: Polo 1.7 SDI AKU - http://www.vwpolo-klub.pl/forum/viewtop ... 29&t=16028
jest: Golf IV Variant 1.9 TDI AHF
b
borys_wrocek
Swój
Swój

Post autor: borys_wrocek »

jest poradnik na forum poszukaj, wszystkie te pytania też zresztą.
1 . jakie zaczepy ???
2. dobre kable, przkaźnik+oprawkę, bezpiecznik+oprawkę, konektorki+zaciskarkę ew lutownice,
3. oryginalny przełącznik z opcją na halogeny, nie jest drogi koszt od 30 zł ja mam za 40 od gti z czerwonym podświetlaniem.
4. możesz spróbować ale wyjdzie kicha. kratki to w sumie moża mieć za 30 zł całość.
5. jest prosty jak jeb...nie
6. sa na forum poszukaj.
7. jak jest mgła to tak, jak nie ma mgły to nie ma żadnej róznicy.

[quote="Ciapek01"]
1. chce zrobic jak najtaniej (kryzys)
2. niebede kupowal szerokiego na przod :P
3. wszelkiego rodzaju jakies zlaczki czy kostki oryginalne nie wchodza w gre (jak oryginalne to bedzie drogie)
[/quote]
weź żarówkę i bateryjkę połącz przewodami i przyklej plastrem.
tak poważnie to jak robisz to zrób to dobrze, odpuść sobie jedną dobrą flaszkę i parę piw i zainwestuj w częśći oryginalne. mnie koszt całości wraz z lampami wyniósł ca 230 zł zł.

Proszę o edycję postów, a nie pisanie jeden pod drugim :)
czaja454
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: czaja »

Ciapek01
Masz fajne autko, trochę serca w nie włożyłes i... Teraz chcesz odwalić jakąś lipe? Jakoś to nie pasuje. Tak jak napisał borys_wrocek lepiej zainwestować w ori złączki, kable etc. niż uprawiać jakąś rzeźbę. Przecież montaż można odłożyć w czasie i skompletowac sobie potrzebne części. Poza tym chytry 2 razy traci.
Awatar użytkownika
madmax
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: madmax »

Sam akurat poszukiwałem, więc wklejam: Manual do zrobienia instalki halogenów.

http://vwpolo-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=25&t=4467
moja czerwona taczka
Ślesin 2007 ║ Więcbork 2008 ║ Ślesin 2009 ║ Pławniowice 2009 ║ Ślesin 2011 ║ Dzierżązna 2011 ║ Ślesin 2012 ║ Dzierżązna 2013
Obrazek
C
Ciapek01
Kontakt:

Post autor: Ciapek01 »

[quote="borys_wrocek"]weź żarówkę i bateryjkę połącz przewodami i przyklej plastrem.[/quote]
zabawne ;)
[quote="borys_wrocek"]tak poważnie to jak robisz to zrób to dobrze, odpuść sobie jedną dobrą flaszkę i parę piw i zainwestuj w częśći oryginalne. mnie koszt całości wraz z lampami wyniósł ca 230 zł zł.[/quote]
chce to zrobi pozadnie, nie robic jakiejs drucianki czy cos, niema co odpuszczac flaszki czy piwek bo od dluzszego czasu jestem abstynentem :D

[quote="czaja454"]Teraz chcesz odwalić jakąś lipe?[/quote]

Koledzy :) posluchajcie mnie :) piszac ze chce ciac koszty nie mialem na mysli obcinanie kabli od zelazka i innych urzadzen w domu i sztukowanie. OCZYWISCIE ze kupie wszystko co bedzie potrzebne, kable, bezpieczniki, przekazniki etc... niechce wycinac boshem dziury wlozyc lamp i zakleic guma do zucia... wszsytko bedzie zrobione ze smakiem i tak jak ma byc.

ale mysle ze sprawy okablowania, bezpiecznikow itp moge kupic sobie sam i pstryk tez moge zakupic sobie jaki mi sie bedzie podobal, co nie?

po prostu chce do tematu podejsc osobiscie i skminic samemu co i jak... taki juz jestem ;)
Plawniowice09 / Klucze09 / Rajcza09 / Klucze10 / Kozienice10 / Pławniowice10 / Ślesin11 / Ślesin12 / Ślesin13 / ...

było: Polo 1.7 SDI AKU - http://www.vwpolo-klub.pl/forum/viewtop ... 29&t=16028
jest: Golf IV Variant 1.9 TDI AHF
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: czaja »

To wiele wyjaśnia :piwo: Trzeba było tak od razu.
Ale trzeba też się troszczyć, co by ktoś nie zszedł na złą drogę :P
B
Buli fan VW
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Buli fan VW »

Od listopada jeżdzę z samodzielnie założonymi halogenami. Wersja z wąskim zderzakiem.

Jeśli coś mogę Ci poradzić to zrób to jak robi sam producent. Czyli bez przekaźników po prostu. Sposób fabryczny ma też tę zaletę, że nie musisz puszczać przewodów gdzieś bokiem, tam gdzie linka od otwierania maski itp.

Do doposażenia Polo w halogeny potrzebujesz:

- Halogenów rzecz jasna
- Nabytych w ASO kołeczków w przedni pas, wkrętów i podkładek (koszt łącznie jakieś 10 PLN)
- Listwy dokładki zderzaka z otworami na halogeny
- Wyłącznika świateł z funkcją przednich reflektorów przeciwmgielnych

- Wiązki przedniej z innego auta albo przewodów z zakończeniami jak w fotoporadzie z linka
- Ok 40 cm przewodu z konektorami ( jeśli potrzebujesz dokładnych wymiarów daj znać)

Każde Polo 6N ma doprowadzony przewód od złącza pod skrzynką przekaźników do okrągłego złącza świateł obok chłodnicy.

Montujemy elementy do samochodu, podłączamy przewód wyłącznika świateł do jego kostki i do odpowiedniego gniazda w kostce skrzynki bezpieczników. Podłączamy do złącza pod maską przewody lub wiazkę ( dokładne numery przewodów chętnie podam zainteresowanym)

Cieszymy się halogenami. A jeśli ładnie ułożymy przewody to ktoś może pomyśleć, że były tam od nowości:)

Pozdrawiam
Der Volkswagen. Da weiss man, was man hat.
Awatar użytkownika
Px2
Początkujący
Początkujący

Post autor: Px2 »

[quote="Ciapek01"]
2. Nie będę kupował szerokiego na przód :P
[/quote]

Ehh a ten dalej swoje :blind: Justice kupil szeroki z halogenami jesli sie nie myle za 200zł, szukaj takiego i masz szeroki i halogeny :grin: no ale Twoja decyzja uparciuchu :banghead:
Obrazek
Awatar użytkownika
JuStIcE
Redaktor Magazynu Klubowego

Post autor: JuStIcE »

[quote="Px2"]Justice kupil szeroki z halogenami jesli sie nie myle za 200zł,[/quote]
A no nie mylisz się :D Ale Ciapka nie nawrócisz jeżeli chodzi o szerokie. Mi trafiła się gigantyczna okazja i nie zastanawiałem się ani trochę :D Ale i tak muszę dorobić do halunów instalację, więc czeka mnie podobna robota jak i Ciapka (mem o tyle łatwiej że prawie wszystko już mam, jedyne co muszę kupić to ori włącznik i wiązkę).
Mój Białas Czerwona Perła

Jeżeli piszę bez polskich znaków
Awatar użytkownika
broda78
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: broda78 »

witam
czy ktoś mógłby wskazać mi gdzie mam szukać instalacji pod halogeny, ( jeżeli wogóle się znajduje fabryczna)
polo classic 2000r 1.9 tdi
Obrazek
b
borys_wrocek
Swój
Swój

Post autor: borys_wrocek »

[quote="Buli fan VW"]
Każde Polo 6N ma doprowadzony przewód od złącza pod skrzynką przekaźników do okrągłego złącza świateł obok chłodnicy.[/quote]
jak nie wiesz to nie wprowadzaj w błąd.
nie każde polo 6n.
Awatar użytkownika
broda78
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: broda78 »

Ponawiam pytanie. Gdzie mam szukać instalacji do halogenów polo classic 1.9tdi 2000r.?
Obrazek
B
Buli fan VW
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Buli fan VW »

Wszystkie schematy elektryczne producenta tak podają. W moim istotnie tak było mimo ubogiego wyposażenia.

Pozdrawiam
Der Volkswagen. Da weiss man, was man hat.
ODPOWIEDZ

Wróć do „nadwozie + wnętrze”