[6n2] elektryczne szyby poraz kolejny

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

t
tata23
Newbie
Newbie

[6n2] elektryczne szyby poraz kolejny

Post autor: tata23 »

witam wszystkich mam pewien problem z szybami w moim aucie sprawa wygląda nastepująco otwieranie z strony pasażera działa ok natomiast jak chce otworzyc ze strony kierowcy szybe od pasażera to jak przyciskam zamykanie czy otwieranie to cały czas szyba sie otwiera nie ma znaczenia czy przytrzymam w górę czy w dół a jak chce otworzyc ze strony kierowcy szybe lewą to nic sie nie dzieje czasami słyszałem dziwięk przekażnika ale teraz sie nic nie dzieje. Podmieniałe juz przyciski w dzrwiach ale to nic nie dało coś mu sie pomieszało dział natomiast zamykanie z kluczyka tylko nie wiem czy działa ze str kierowcy bo nie moge jej otworzyc ani zamknąć prosze o jakies porady
Awatar użytkownika
adas110780
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: adas110780 »

może trzeba rozebrać przycisk, u mnie pomogło przeczyszczenie, ale trzeba obchodzić się z tym delikatnie :)
Obrazek
moje POLO <a class=\"postlink-local\" href=\"http]Obrazek[/url]
t
tata23
Newbie
Newbie

Post autor: tata23 »

zamieniałem przyciski i to nic nie dało dalej tak samo sie dzieje
Awatar użytkownika
Buszmenek
Newbie
Newbie
Kontakt:

Post autor: Buszmenek »

Witam mam dokładnie to samo. Kumpel mówił że blaszki od przycisków są wypalone i trzeba wymienić dwa. Jeszcze tego nie rozbierałem nie wiem jak a książkę mam po włosku napisaną ;/. Jeszcze jak by tego było mało nie działa mi też klakson ale to chyba nie ma związku z opuszczaniem szyb.
Awatar użytkownika
patryk2k
Początkujący
Początkujący

Post autor: patryk2k »

Panowie rozwiazanie jest proste....gdybym wiedzial, ze tak proste to wogole nie oddawalbym samochodu do elektryka :evil:
Po pierwsze czyszczenie przelacznikow, jak to nie pomoglo, sprawdzic na krotko i z tego co mówił znajomy zazwyczaj są do wymiany. U mnie oba byly przegnite, jeden sie uratowalo drugi poszedł w kosz.
Etam drugi to lutowanie wiazki w drzwiach :evil: U mnie popękała cala w ciągu 40min, może 3-4 otwarcia drzwi.
Etap trzeci odpięcie aku na parę minut i wykasowanie błędów.

Moje objawy były takie. Z drzwi kierowcy padło:
-otwieranie okna kierowcy, pasażera zawsze jeździła w dol, czy wciskałem górę czy dol
-otwieranie i zamykanie drzwi z przycisków zawsze je zamykało, bez względu co wciskałem
-nie migała kontrolka od alarmu
-drzwi nie zamykały się z kluczyka

Nawet nie chciało mi się wierzyć, ze w ciągu jednego wyjazdu pękła wiązka bo przełączniki pewnie zgniły wcześniej ale ich nie używałem w zimę.

Najpierw sprawdźcie sobie przełączniki, potem odłączcie aku a na koniec sprawdzić wiązkę i będzie po problemie ;)
Obrazek
Awatar użytkownika
Buszmenek
Newbie
Newbie
Kontakt:

Post autor: Buszmenek »

Udało mi się to wyciągnąć samemu

Obrazek

Trzeba mocno docisnąć blaszkę jakimś cieniutkim śrubokrętem chociaż ja użyłem malutkiego noża.

Blaszka
Obrazek

W domu na spokojnie zdjąłem przyciski. Trzeba bardzo delikatnie od spodu podważyć plastik i uważać żeby blaszki nie wypadły.

Obrazek

Po wyjęciu przeczyściłem styki od przycisków

Obrazek

założyłem na nie blaszki ale nie wiem czy zadziała ponieważ jedna blaszka u mnie jest lekko pęknięta.

Obrazek

Jutro sprawdzę to dam znać.
Pewnie mnie zjadą za zdjęcia ale nie wychodzi mi dobrze same tłumaczenie.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
lebioda10
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: lebioda10 »

super manual :) zrobiłem śniedź w jednym z przycisków. Często jak się drzwi otwiera jak pada to wilgoć musiała się dostać i nie działało a teraz chula. thx
d
darkc
Początkujący
Początkujący

Post autor: darkc »

wyjmowanie panelu od zewnątrz:
dobrze rozumiem, że trzeba nożykiem wcisnąć blaszkę z tyłu panelu , i dopiero wciskając blaszkę podważamy czymś innym panel i wyciągamy??
Awatar użytkownika
Bavar
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Bavar »

trzeba zdjąć tapicerkę bo mocowanie jest dość solidne i nie podważysz tego. Od spodu bułka z masłem - dociskasz blaszkę i wyciągasz panel z przyciskami. Ja dziś to zrobiłem i przycisk od szyby kierowcy ożył. Zwróć uwagę na kolor kostki złącza - szara od kierowcy. Ja założyłem odwrotnie i muszę zmienić przyzwyczajenie (nie chce mi się znów rwać boczków).
d
darkc
Początkujący
Początkujący

Bavar, miałem dokładnie ten sam problem. Tylko ja nie chciałem się przyzwyczajać:)
Dlatego pytałem o wyciąganie panelu z zewn.

I udało się zachowując odpowiednią kolejność - najpierw podważyć od strony pasażera (tak żeby łapki wyższy na zewnątrz tapicerki), potem wsadzić dożyk od przeciwnej strony i wcisnąć plaszkę, wtedy blaszka puszcza i można wyciągać cały panel...
Awatar użytkownika
Bavar
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Bavar »

a dobrze wiedzieć, sprawdzę :mrgreen: Rozumiem że nie zostają jakieś uszczerbki w plastiku ( ramka panelu jest z kołnierzem około 5-10mm więc wcisnąć nożyk pod panel może być trudno. :?
d
darkc
Początkujący
Początkujący

u mnie panel leży na takim "płutnie", nie wiem jak wygląda obicie u ciebie. U siebie uszczerbków nie wiedzę.
Samo podważenie jest proste (tylko koniecznie podwadź szeroką powierzchnią, np. krawędzią nożyka! bo wygniesz sobie plastik panelu!). Drugi etap (blaszka) to już proste musisz nożykiem wcisnąć tą plaszkę (2gie foto buszmenka), tak żeby dało się wyjąć drugą stronę. Dopiero wtedy ciągniesz za cały panel...
b
bigben.cycu
Newbie
Newbie

Post autor: bigben.cycu »

[quote=""patryk2k""]Panowie rozwiazanie jest proste....gdybym wiedzial, ze tak proste to wogole nie oddawalbym samochodu do elektryka :evil:
Po pierwsze czyszczenie przelacznikow, jak to nie pomoglo, sprawdzic na krotko i z tego co mówił znajomy zazwyczaj są do wymiany. U mnie oba byly przegnite, jeden sie uratowalo drugi poszedł w kosz.
Etam drugi to lutowanie wiazki w drzwiach :evil: U mnie popękała cala w ciągu 40min, może 3-4 otwarcia drzwi.
Etap trzeci odpięcie aku na parę minut i wykasowanie błędów.

Moje objawy były takie. Z drzwi kierowcy padło:
-otwieranie okna kierowcy, pasażera zawsze jeździła w dol, czy wciskałem górę czy dol
-otwieranie i zamykanie drzwi z przycisków zawsze je zamykało, bez względu co wciskałem
-nie migała kontrolka od alarmu
-drzwi nie zamykały się z kluczyka

Nawet nie chciało mi się wierzyć, ze w ciągu jednego wyjazdu pękła wiązka bo przełączniki pewnie zgniły wcześniej ale ich nie używałem w zimę.

Najpierw sprawdźcie sobie przełączniki, potem odłączcie aku a na koniec sprawdzić wiązkę i będzie po problemie ;)[/quote]

Witam.

U mnie jest ten sam problem. Po kupnie auta okazało się że nie działa sterowanie szybami od kierowcy. Po rozebraniu zobaczyłem spalony lewy przełącznik wraz z brązową kostką oraz rozwalony prawy przycisk, bez blaszek. A sprawa wygląda tak:

1. Nie działa otwieranie i zamykanie szyby kierowcy.
2. Nie działa zamykanie szyby pasażera z przycisku od kierowcy, tylko otwiera.
3. Działa normalnie sterowanie z przycisku pasażera.
4. Nie słychać aby silniczek od kierowcy pracował, nic nie tyka, martwy.
5. Kupione nowe, oryginalne przyciski.
6. Sprawdzona i polutowana wiązka w drzwiach kierowcy.

Pomysł jest taki że nie działa moduł, nie podaje on napięcia na silnik. Jak sprawdzić czy w ogóle silnik działa?

edit: Czy możecie powiedziec jak się nazywa ten program, z którego jest zrobiony screen? http://imageshack.us/f/177/schemev.jpg/
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”