Witam, mam problem tego typu, że przestał mi działać brzęczyk włączonych świateł. Po wyjęciu kluczyka działa rozłączanie radia, po otwarciu drzwi zaświeca się oświetlenie wnętrza... więc te obwody wyglądają na sprawne. Nic nie grzebałem w samochodzie więc uważam, że to nie z mojej winy się stało... brzęczyk znajduje się z tego co zdołałem ustalić w zegarach (polo 99r 1.9D) może ktoś miał podobny problem? prosiłbym o jakiś trop gdzie szukać przyczyny.
Mialem to samo, nagle z dnia na dzien przestal dzialac. Odpowiada za to ktorys z przekaznikow (nie pamietam ktory). Ja go poruszalem (cos nie laczylo) i dziala juz dluzszy czas bez zarzutow.
[quote=""Bartosz85""]Mialem to samo, nagle z dnia na dzien przestal dzialac[/quote]
Miałeś podobnie. Nie wprowadzaj kolegi w błąd. U ciebie odpowiadał przekaźnik bo masz stare zegary jak dobrze pamiętam.
A kolega emil1109 ma nowe zegary w których jest brzęczyk.
[quote=""Bartosz85""]A no to przepraszam, nie wiedzialem ze jest roznica.[/quote]
Nic nie szkodzi Teraz będzie wiadomo. Za brzęczyk w autach przed małym liftem (połowa 1997r) odpowiada przekaźnik z oznaczeniem 36. W tych po lifcie brzęczyk jest w zegarach, ale co i jak tam działa i co może za to odpowiadać to chyba nikt nie wie
gaśnie...po wyjęciu kluczyka ze stacyjki radio gaśnie wszystko jest niby ok... a brzęczyka jak nie było tak nie ma.. sprawdziłem dzisiaj wszystkie bezpieczniki i wszystkie były dobre... nie wiem już gdzie szukać...
Witam po malej przerwie
zauważyłem od jakiegoś czasu, że brzęczyk raz działa a raz nie... tzn: jak zostawię samochód na słońcu, jest nagrzany to działa... a jak już np jest niższa temp - rano, wieczorem lub gdy stoi w garażu nie działa... coraz bardziej jest zastanawiający dla mnie ten problem... może teraz ktoś podpowie gdzie zajrzeć?
mój już dawno przestał działać na początku szukałem co i jak i winowajca okazało się że był czujnik w dzwiach. Ale jakoś z czasem przyzwyczaiłem się że nie gra i tak już zostało leń zemnie ale może w końcu to zrobię
W moim polo nie odbija do końca stacyjka, tzn ten metalowy element z otworem na kluczyk.Po wyjęci kluczyka powinien wyskoczyć do góry,jak nie wysuwa się do góry to nie działa brzęczyk .Po przesmarowaniu oliwką element wysuwa się brzęczek działa. :oki:
Na początku witam się serdecznie, jako "nowy" na forum.
Szukając odpowiedzi na mój problem, znalazłem ten temat.
Tak więc przekaźnikiem odpowiedzalnym za "brzęczenie" jest kostka 36. Jest ona w płycie beizpieczników, jeśli to "ogólna" skrzynka bezpieczników VW. Natomiast była pewna seria Polo z nietypową skrzynką, gdzie widać wyłącznie bezpieczniki. Przekaźniki są świetnie widoczne po odkręceniu dwóch srubek po bokach listwy bezpieczników i odsunięciu jej na bok - ukazuje się cała płyta z przekaźnikami: i od swiateł, i od wycieraczek, i od styku X