Spalanie stukowe+ zapłon?

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

p
pawko5
Raczkujący
Raczkujący

Spalanie stukowe+ zapłon?

Post autor: pawko5 »

Byłem dziś na kompie i wyszło ( nie pierwszy raz) błąd czujnika spalania stukowego. I faktycznie dochodzi cykanie z silnika. Moje pytanie brzmi czy może to mieć związek ze źle ustawionym zapłonem? Bo nie wiem czy sama wymiana czujnika pomoże. Jakie są jeszcze inne objawy źle ustawionego zapłonu? Pali bez problemu , spalanie raczej w normie i nie muli silnika.

Druga sprawa to mechanik stwierdził że bierze olej przy mocnym przygazowaniu. Autko stało 2 tygodnie nieruszane, może mieć to jakiś wpływ czy szukać problemu? Ubytków oleju na bagnecie brak póki co.
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

uszczelniacze zaworowe bądź pierścienie przepuszczają już olej do komory spalania,
zrób próbę kompresji i olejową wtedy będziesz wiedział więcej na czym stoisz.
Błąd czujnika skasuj i sprawdź po jakimś czasie czy się znów nie pojawi, może to błąd sporadyczny w vagu (intermittent) i nie ma się co przejmować,
civic r18a2/407 1,6 HDi
p
pawko5
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: pawko5 »

[quote="rat4"]
Błąd czujnika skasuj i sprawdź po jakimś czasie czy się znów nie pojawi, może to błąd sporadyczny w vagu (intermittent) i nie ma się co przejmować,[/quote]
Błąd zawsze po skasowaniu wraca + to cykanie więc wydaje mi się, że jednak coś jest nie tak.. I teraz kwestia co to może być? Myśle nad tym, żeby pojechać gdzieś i zobaczyć ustawienie zapłonu, ma to związek?
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”