nie dziala obrotomierz 1.9D AEF

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

r
rydzu07
Newbie
Newbie

nie dziala obrotomierz 1.9D AEF

Post autor: rydzu07 »

Witam! Jestem nowy na forum. Mam taki problem, podczas jazdy obrotomierz nie działa jedynie podczas odpalania wskazówka unosi się maksymalnie i opada, podczas jazdy nawet nie drga! Gdzie jest problem, proszę o pomoc
Awatar użytkownika
siwylol2
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: siwylol2 »

Z tego co wiem czujnik od obrotyów jest gdzies przy alternatorze chyba tam musisz popatrzec czy pasek sie nie slizga . Tak mi sie wydaje
VW Polo 1,9 D 1996r
w
wodzu.janovia
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: wodzu.janovia »

zrób to co Ci siwylol2 napisał a jesli bedzie dobrze to sprawdź pasek wielorowkowy czy Ci czasem się nie ślizga po kole alternatora albo czy się sprzegiełko nie rozleciało w alternatorze i co z tego ze wszystko chodzi jak alternator ledwo sie obraca.

PS. Owy czujnik to odpinane złącze z 2 kabelkami przy alternatorze :P
Czerwone jest szybsze ;-)
r
rydzu07
Newbie
Newbie

Wydaje mi się, że nie ślizga bo by piszczał. Może to wina licznika, bo poprzedni właściciel go wymieniał
Awatar użytkownika
siwylol2
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: siwylol2 »

To sprawdz instalacje od alternatora gdzie jest czujnik . moze jest przetarte gdzies ale wg mnie to moze byc wina paska wielorowkowego.
VW Polo 1,9 D 1996r
r
rydzu07
Newbie
Newbie

odświeżam temat;) owy czujnik obrotów w alternatorze ma wejście oznaczone litera W?
Awatar użytkownika
vjarecki
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: vjarecki »

rydzu07 EUREKA, nie żaden czujnik tylko standardowe wyjście obrotów w silniku DIESLA
Gdybyś użył opcji Szukaj to nie zakładałbyś takiego samego tematu po raz kolejny.
Wielokrotnie było opisywane na forum wszystko, co jest z tym związane - napinacz, pasek alternatora, sprzęgło alternatora, alternator i zegary tylko poszukać i poczytać :)

Tytuł: problem z obrotomierzem w 1.9D - viewtopic.php?f=20&t=8860
r
rydzu07
Newbie
Newbie

No to mam problem bo nie ma tam w ogóle żadnego kabla który można by podłączyć do tego wejścia
Awatar użytkownika
vjarecki
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: vjarecki »

Kabel idzie od zacisku W alternatora do zegarów, po drodze jest okrągłe złącze instalacji silnika - po prawej stronie, na wysokości pompy wtryskowej.
r
rydzu07
Newbie
Newbie

Patrze i patrze i nie mogę się dopatrzeć, chyba będę musiał jechać do mechanika, ale swoją drogą to dziwne, obrotomierz jest niepodłączony a podczas odpalania wskazówka się podnosi
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”