[6N] Stuki przy prędkości powyżej 80 km/h

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
szoqun
Newbie
Newbie

[6N] Stuki przy prędkości powyżej 80 km/h

Post autor: szoqun »

Witam
Mam ostatnio taki problem że podczas jazdy przy prędkości od 80 km/h w zwyż do samochodu dochodzi nasilające się stukanie. Jako kierowca mam wrażenie ze stukanie słychać z okolic koła od strony pasażera. Pierw myślałem ze to wina opon zimowych, ze może jakaś "buła" albo coś, ale po zmianie na letnie stukanie nie ustąpiło... :(

Ma ktoś jakiś pomysł co to może być??
Obrazek
m
maziunia
Mały Spamer
Mały Spamer

Post autor: maziunia »

Przyczyn stukania może być wiele - uszkodzony przegub, zużyte tarcze hamulcowe, odpadnięcie ciężarka wyważenia koła, uszkodzony wahacz lub sforzeń zawieszenia... itp. Spróbój przyglądnąć się dobrze całemu zawieszeniu...
Awatar użytkownika
Cooyon
Swój
Swój

Post autor: Cooyon »

U mnie tak wyło jak łożysko się rozsypało.
Myślałem, że prawy przód, ale okazało się, że prawy tył. Podnieś auto, pokręć kołami i posłuchaj.
Interfejs VAG - na stanie i co się stanie? Nic kuna... VAG cudów nie czyni. On tylko zwiększa poczucie niepewności.
Szukam literatury fachowej...

"To nie są programy wpisane w stylu \'\' if \'silnik\' jest zmulony then więcej \'wachy\' "." (by Dee Jay Gucio)
Awatar użytkownika
BALON
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: BALON »

a jakieś wibracje kierownicy lub pedału chamulca :?: oczywiście nie mówimy o ABS :lol:
Było 86c coupe 1985r <!-- s]
Awatar użytkownika
Cooyon
Swój
Swój

Post autor: Cooyon »

Stuka, czy raczej buczy?
Interfejs VAG - na stanie i co się stanie? Nic kuna... VAG cudów nie czyni. On tylko zwiększa poczucie niepewności.
Szukam literatury fachowej...

"To nie są programy wpisane w stylu \'\' if \'silnik\' jest zmulony then więcej \'wachy\' "." (by Dee Jay Gucio)
Awatar użytkownika
szoqun
Newbie
Newbie

-Wibracji na kierownicy nie odczuwam żadnych.
-Na diagnostyce powiedzieli ze od spodu wszystko wygląda na ok.
-Nie huczy, ale stuka. Stukanie słychać dopiero od 80 km, i im szybciej się jedzie to stukanie zaczyna być i szybsze, i głośniejsze.

Zmieniłem opony na letnie, ale zbyt szumią by się dokładniej wsłuchać. Muszę znów założyć zimówki na przód i dalej szukać usterki...
Obrazek
Awatar użytkownika
Goozik
Uzależniony
Uzależniony

Post autor: Goozik »

podnies auto do gory caly przod zabiezpiecz 4 bieg i jazda,rozpedz do 80 dych i słuchac co sie dzieje....byc moze jak zmieniałes opony, to tarcz kotficzna ruszyles i gdzies dotyka i dopiero przy tej predkosci słychac...
Awatar użytkownika
szoqun
Newbie
Newbie

nie wiem co było grane, ale dałem auto do wulkanizatora na założenie nowiutkich opon Dunlop SP SPORT 01 185/55R14 i normalnie wszystkie stuki, i inne dziwne dzwięki ustały. Normalnie jak ręką odjął.
Obrazek
Awatar użytkownika
Pavulon
Początkujący
Początkujący

Post autor: Pavulon »

Czy to były odgłosy podobne do tych z mojego przypadku?

http://www.vwpolo-klub.pl/forum/viewtop ... =19&t=2099
Obrazek
Polo Steilheck Universal, 1992, 1043 ccm, sppi
Awatar użytkownika
szoqun
Newbie
Newbie

no coś przypominają moje, tyle ze te Twoje są tak jakby bardziej stłumione, "płytkie". U mnie było podobnie, tylko ze stuki pojawiały się dopiero przy 80 km, i były "żywsze". Ale ogólnie to coś w tym rodzaju
Obrazek
Awatar użytkownika
Pavulon
Początkujący
Początkujący

Post autor: Pavulon »

I nic nie wymieniałeś koniec końców? Samo ustało?
Obrazek
Polo Steilheck Universal, 1992, 1043 ccm, sppi
Awatar użytkownika
szoqun
Newbie
Newbie

nówki opony założyłem. Na zimówkach stukało coś, potem miałem przez tydzień stare letnie, i tez było słychac stuki, ale nie tak wyraznie bo opony szumiały głośno, wręcz buczały. a wczoraj był pit stop- nowe ogumienie i wszystko znikło. i stukanie i buczenie. moze wulkanizator gdzieś coś ruszył i przestało z dnia na dzień.
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „felgi i opony”