Prędkościomierz i wskaźnik paliwa - problem

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
Bażant
Raczkujący
Raczkujący

Prędkościomierz i wskaźnik paliwa - problem

Post autor: Bażant »

Witam. Mam dwa problemy:
1. Kilka dni temu miałem wymieniany rozrusznik, przy wymianie odłączona była kotka od skrzyni prawdopodobnie odpowiedzialna za prędkościomierz.
Następnego dnia prędkościomierz najpierw zaczął skakać w rytm kierunkowskazu;] (kierunek się zapalał - prędkość spadała), potem w końcu w ogóle przestał działać;/
Wyjąłem tą kostkę, przeczyściłem i kilka kilometrów było ok, po czym problem wrócił... o radzicie?

2. Mało tego dzisiaj zaczął mi szaleć wskaźnik paliwa;] Nie łącze tego z prędkościomierzem, bo to przecież całkowicie inne kable;]
Czujnik na postoju wskazuje raczej poprawnie, ale przy ostrych skrętach, czy ostrym hamowaniu zmienia swoją pozycję;/
Czy da się jakoś coś z tym czujnikiem zrobić, czy mam szykować się na zakup całej nowej pompki paliwowej, a może jeszcze coś innego...?
Obrazek
_______________POLO 6N by Bażant_______________
Awatar użytkownika
siwylol2
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: siwylol2 »

sprawdz kabelki od czujnika mialem to samo ze prędkościomierz szalał . Pewnie sa albo urwane albo jeden z nich tylko. czujnik jest pod rozrusznikiem przy okazji przeczysc WD40 styki na czujniku.
VW Polo 1,9 D 1996r
m
michalo30
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: michalo30 »

miałem dokładnie to samo, gdy mi wymieniali rozrusznik, odłaczyli aku na dłuzsza chwile. Po ponownym podłaczeniu licznik km/h wogóle nie działał przez okołl 2 dni potem sam zaczał działac, najpierw zaczeło sie od tzw skoków a potem juz wszystko wróciło do normy . Tak samo było ze wskaznikiem paliwa, na zakretach albo max albo min, i tez po paru dniach wszystko wróciło do normy. Pojezdzij o uzbroi sie w cierpliwośc do 3 dni bedzie wszystko oki. Moj mech mówił ze musi sie wszystko jakby od nowa zazbroic i zgrac . Ten typ tak ma.
Awatar użytkownika
drop_1985
Newbie
Newbie

Post autor: drop_1985 »

Miałem/w sumie to mam ciągle ten sam problem:)
teraz miałem kilka dni wolnego i posprawdzałem wszystko u znajomego mechanika-elektryka i wygląda na to, że padły zegary i trzeba wymienić. Mam nadzieję, że na tym się skończy bo już tyle sprawdzania, czyszczenia i kombinowania było...
Awatar użytkownika
Bażant
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Bażant »

Siemacie. Normalnie ręce opadają... Wskaźnik paliwa za dwa dni zaczął działać, a licznik.. działa tak, że tydzień działa normalnie, dwa dni warjacji i znowu ok, za kilka dni znowu głupieje... Na bank ma to jakiś związek z elektryką, bo mimo ego że sobie wskazówka skacze to dodatkowo skacze też w m kierunkowskazu. Macie jeszcze jakieś pomysły co to może być?
Obrazek
_______________POLO 6N by Bażant_______________
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”