Odpowietrzanie hamulców

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
mr_raven
Mały interesant
Mały interesant

Odpowietrzanie hamulców

Post autor: mr_raven »

Witam chialbym sie zapytac jak odpowietrzyc hamulce bo wymienilem cylinderki i teraz bede musial odpowietrzyc no znaczy sie juz odpowietrzylem tylko chialem zapytac czy tak jak ja to robilem ze odkrecilem zaworki 2 osoba pompowala i schodzilo powietrze czy jakos inaczej trzeba bo ja mam auto z abs ?
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

jeśli robiłeś to metodą klasyczną w 2 osoby i z przeźroczystym wężykiem na cylinderek aby odpowietrzyć i nie było bąbli to wszystko OK, możesz w VAGu odpowietrzyć też pompę ale jeśli hamuje wszystko pięknie to nie ma co ruszać,
jakiś czas temu zmieniałem płyn hamulcowy w ten sam sposób i wszystko jest OK.
W książce jest napisane że jeśli zapowietrzy się pompa ABS to do serwisu trzeba będzie jechać to odpowietrzać.
Ale takie coś praktycznie się nie powinno zdarzyć jeśli się prawidłowo odpowietrzy w 2 osoby.
civic r18a2/407 1,6 HDi
Awatar użytkownika
bartek_tychy
Swój
Swój

Post autor: bartek_tychy »

wszystko bedzie w porzadku, ja niedawno tez tylne hamulce przywracalem do stanu uzywalnosci i ta sama metoda odpowietrzylem uklad i jak narazie wszystko gra ;]
p
paw150
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: paw150 »

A mógł by ktoś krok po kroku napisać jak się odpowietrza układ hamulcowy w 2 osoby ??

Pozdrawiam
Paw150
Awatar użytkownika
Michał88
Swój
Swój

Post autor: Michał88 »

[quote="paw150"]A mógł by ktoś krok po kroku napisać jak się odpowietrza układ hamulcowy w 2 osoby ??

Pozdrawiam
Paw150[/quote]
Na początku zakładasz wężyk (przezroczysty) na odpowietrznik. Pierwsza osoba wciska hamulec a druga poluźnia odpowietrznik, gdy pedał wpadnie w "podłogę" dokręcasz odpowietrznik i pierwsza osoba puszcza pedał. Czynność należy powtarzać dopóki w wężyku nie będą sie pojawiać pęcherzyki powietrza pamiętając o sprawdzaniu poziomu płynu hamulcowego w zbiorniczku.
K
Kon.radek
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Kon.radek »

Siema, mam problem z prawidłowym odpowietrzeniem hamulców. Nie pierwszy raz odpowietrzałem, ale tego jeszcze nie spotkałem. A mianowicie wymieniłem jak autor tematu cylinderki (czyli hamulce z tyłu). Odpowietrzałem w dwie osoby. Bąble pięknie zeszły, zakręciłem odpowietrzniki i kurde pedał wchodzi prawie w podłogę zanim zacznie w ogóle hamować. Znaczy wchodzi bez oporów, więc niby odpowietrzenie jest prawidłowe (po prostu baardzo nisko łapie) i związana z tym jest niska skuteczność hamowania. Moja teoria wygląda tak, że albo klocki są słabe z przodu (ale czemu miałoby to się ujawnić akurat po wymianie cylinderków) albo chyba bardziej prawdopodobne, to że VW 6N nie ma sekcji przód/tył i muszę jeszcze spróbować odpowietrzyć przednie hamulce, których nie ruszałem ze względu na odpowietrzniki i dlatego, że - jak wspomniałem - myślałem że skoro nie ruszam przodu, to powietrze się tam nie dostanie. Proszę kolegów o pomoc :)
Awatar użytkownika
madmax
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: madmax »

Kon.radek po mojemu to nadal masz hamulce zapowietrzone. Jak "podpompujesz" pedałem hamulca to zaczyna hamować wyżej?

[quote="Kon.radek"]myślałem że skoro nie ruszam przodu, to powietrze się tam nie dostanie[/quote]
Tak właśnie jest, jeśli prawidłowo odpowietrzałeś tył to przodu nie ruszasz, chyba, że podczas odpowietrzania nie uzupełniałeś płynu hamulcowego w zbiorniczku wyrównawczym.
moja czerwona taczka
Ślesin 2007 ║ Więcbork 2008 ║ Ślesin 2009 ║ Pławniowice 2009 ║ Ślesin 2011 ║ Dzierżązna 2011 ║ Ślesin 2012 ║ Dzierżązna 2013
Obrazek
Awatar użytkownika
Michał88
Swój
Swój

[quote="Kon.radek"]Siema, mam problem z prawidłowym odpowietrzeniem hamulców. Nie pierwszy raz odpowietrzałem, ale tego jeszcze nie spotkałem. A mianowicie wymieniłem jak autor tematu cylinderki (czyli hamulce z tyłu). Odpowietrzałem w dwie osoby. Bąble pięknie zeszły, zakręciłem odpowietrzniki i kurde pedał wchodzi prawie w podłogę zanim zacznie w ogóle hamować. Znaczy wchodzi bez oporów, więc niby odpowietrzenie jest prawidłowe (po prostu baardzo nisko łapie) i związana z tym jest niska skuteczność hamowania. Moja teoria wygląda tak, że albo klocki są słabe z przodu (ale czemu miałoby to się ujawnić akurat po wymianie cylinderków) albo chyba bardziej prawdopodobne, to że VW 6N nie ma sekcji przód/tył i muszę jeszcze spróbować odpowietrzyć przednie hamulce, których nie ruszałem ze względu na odpowietrzniki i dlatego, że - jak wspomniałem - myślałem że skoro nie ruszam przodu, to powietrze się tam nie dostanie. Proszę kolegów o pomoc :)[/quote]

A samo regulatory z tyłu dobrze założone może tłoczki w cylinderku mają za dużo luzu i za dużo płynu w nie idzie .
K
Kon.radek
Raczkujący
Raczkujący

Dobrze, że poruszyliście temat samoregulatorów. Rozkładałem szczęki żeby przeczyścić, więc też o tym myślałem. Jak ustawia się luz na samoregulatorze? Myślałem, że sam się ustawi, ale faktycznie może to jest właśnie to.
Awatar użytkownika
madmax
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: madmax »

Luz ustawia się sam, dlatego nazywa się to samoregulator :P chyba, że klin się zapiekł lub wyciągnęła się/pękła sprężynka, która ten klin "wciąga", wtedy ten mechanizm nie zadziała.
moja czerwona taczka
Ślesin 2007 ║ Więcbork 2008 ║ Ślesin 2009 ║ Pławniowice 2009 ║ Ślesin 2011 ║ Dzierżązna 2011 ║ Ślesin 2012 ║ Dzierżązna 2013
Obrazek
K
Kon.radek
Raczkujący
Raczkujący

No nic, będę musiał się za to zabrać, tylko nie chce mi się znów ściągać bębnów i potem ustawiać dokręcenia nakrętek od łożysk. Na pewno nie jest zapowietrzony, bo pedał wchodzi w podłogę i pompowanie nic nie daje. Ręczny łapie na 4 ząbku, więc samoregulatory też powinny się odpowiednio ustawić. Ale cóż, rozbierzemy zobaczymy :agresyw:
Awatar użytkownika
Michał88
Swój
Swój

Samoregulator da radę namierzyć przez śrubę koła i go zepchnąć trochę w dół.
ODPOWIEDZ

Wróć do „zawieszenie + hamulce”