Po pierwsze chciałbym powitać wszystkich na forum. :happy:
Po przeczytaniu tego oraz wielu innych tematów na forum, postanowiłem wymienić licznik na taki z obrotomierzem. Wydawało się, że to nic trudnego ... wystarczy odłączyć i podłączyć. Kupiłem więc taki licznik na allegro:
http://allegro.pl/item952618507_zegary_ ... olo_2.html.
Przed chwilą skończyłem "przekładkę" i faktycznie okazało się, że to nic trudnego. Jest tylko jedno ALE.
1. Nie działa obrotomierz.
2. Zegarek działa tylko na wyłączonym silniku. jak silnik zgaszę to zegarek jest zresetowany i wyświetla 0:00.
3. "Dioda" (żarówka) od świateł drogowych (długich) świeci jak światła są wyłączone, a nie świeci jak są włączone. Czyli po prostu na odwrót.
I teraz muszę zdiagnozować gdzie leży problem. Po stronie licznika, czy po stronie auta. Tu nasuwa się moje pytanie. W jaki sposób sygnał obrotomierza podawany jest na kostkę? Jest to napięcie, które mogę normalnie zmierzyć miernikiem? Jak macie jakieś pomysły co może być przyczyną tych problemów, będę zobowiązany.
@GrzecH - W teorii nie powinieneś mieć żadnego problemu i wszystko powinno działać. Ale jak widzisz nie zawsze teoria jest zgodna z praktyką.
EDIT:
Przed momentem miałem okazję przejechać się po zmroku i zauważyłem, że ...
4. podświetlenie zegarów świeci się przy zgaszonych światłach, a przy zapalonych podświetlenia brak - czyli na odwrót :glare:
Sam już nie wiem co tu się chrzani.