czy warto zakladac gaz 1,4 aex???

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

p
pawel18hy
Raczkujący
Raczkujący

czy warto zakladac gaz 1,4 aex???

Post autor: pawel18hy »

hej koledzy mam takie pytanie miesiecznie robie min 1200 km mam silnik 1.4 benzyna AXE i beznyny mi pali od 5.8 do 7 max wydaje na paliwo kolo 360 zl na miesac zastanawiam sie nad instalacja gazowa przebieg to 206 tys i nie wiem czy juz warto zakladac z takim przebiegiem gaz i czy ten silnik lubie taka instalacje czy nie trci mocy i czy nie bedzie zaraz bral oleju czy cos sie z nim dzialo bo jak narazie cyka bardzo dobrze instalacja to koszt 2,5 tys wiec nie wiem co mam zrobic z tym poroblemem prosze o porady z gazem jak te polowki znnosz gaz i czy silnik nie leci po tym szybciej pozdrawiam :oki:
Awatar użytkownika
m911
Swój
Swój

Post autor: m911 »

zakładaj najtańszy gaz i jeździj
Seat Arosa 1,8T & VW Golf II 2.0 ABF
J
JarekF
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: JarekF »

[quote=""m911""]zakładaj najtańszy gaz i jeździj[/quote]
Tak się nie da. AEX ma plastikowy kolektor ssący - tylko i wyłącznie sekwencja ... Można zmienić kolektor na metalowy i dać gaz drugiej generacji ale koszty wyjdą niemal identyczne :grin:
Przy sekwencji spadki mocy są niemal niezauważalne ... Spalanie - zadowala raczej każdego bo nie wiele różni się od benzyny :oki: czy się opłaca to musisz sobie obliczyć ... załóż, ze będzie palić koło 8l gazu ... Przelicz po jakim czasie / ilu km, koszty gazu i założenia instalacji pokryją się z kosztami benzyny (pomiń koszty eksploatacji) i przemyśl czy na pewno będziesz jeździł na tyle długo, żeby wyjść na tym do przodu ;)
Awatar użytkownika
Michał88
Swój
Swój

Post autor: Michał88 »

A tu pomocny do obliczeń kalkulator http://www.autocentrum.pl/lpg-mania/kalkulator-lpg/
S
Stanley_21
Newbie
Newbie

Post autor: Stanley_21 »

Ja mam 1.4 KAT jest on z 1995r i przebiegu mam 170 tys., jaki gaz do niego?
a
adam
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: adam »

Stanley_21
sekwencja jak masz plastikowy kolektor dolotowy, a raczej masz ;)
Obrazek
Awatar użytkownika
ragiern
Swój
Swój

Post autor: ragiern »

[quote=""pawel18hy""]nie wiem czy juz warto zakladac z takim przebiegiem gaz[/quote]
Tak jak już Ci napisał JarekF sam powinieneś wiedzieć co zrobić w tej sytuacji.
Nie znając Twojego auta i Twoich uwarunkowań eksploatacyjnych nikt Ci nic sensownego nie doradzi.
Wszystko zależy od tego na jak długo chcesz się związać z Polo, w jakim stanie technicznym jest samochód i czy przeloty które podałeś są chwilowe, czy będą utrzymywały się na podobnym poziomie przez dłuższy czas.
Sam przebieg i fakt nie barania oleju o niczym nie świadczy. Mój silnik nie miał w ogóle ubytków oleju, a przy przebiegu niespełna 125.000 km musiał mieć wymienioną głowicą.

P.S. Według prognoz fachowców paliwo w trakcie wakacji ma kosztować ~5 zł, a LPG ma nawet troszkę stanieć. :grin:
MOJE SAMOCHODY:
1. Volkswagen Polo III (2006-2012) --> 20.013 km --> Obrazek
2. Peugeot 207 (2012-2021) --> ponad 66.417 km --> Obrazek
3. Dacia Duster I (2020-...) --> ponad 24.400 km --> Obrazek
S
Stanley_21
Newbie
Newbie

adam

a jak sprawdzić czy on plastikowy? gdzie on?
Awatar użytkownika
kamilPolo
Początkujący
Początkujący

Post autor: kamilPolo »

w tych silnikach jest plastikowy kolektor na 100%
polo 95
J
JarekF
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: JarekF »

Stanley_21, kolektor znajdziesz u siebie pod pokrywą filtra powietrza - z tyłu silnika... Bez ściągania zobaczysz czy z tyłu jest przykręcone do głowicy coś plastikowego czy metalowego :grin: Ale masz zapewne AEX więc i plastik - gaz tylko sekwencja ... Jak w tym przypadku parę postów wyżej :)
Awatar użytkownika
Mika
SuperNiania

Post autor: Mika »

pawel18hy
jakie odcinki robisz
jeżeli robisz krótkie odcinki to w zimie więcej przejedziesz na benzynie niż na gazie
latem, jak jest gorąco to gaz potrafi się właczyć po przejechaniu kilkuset metrów
Mam wszystko w tyle...Obrazek
S
Stanley_21
Newbie
Newbie

JarekF

Widzisz mówisz że tylko sekwencja, i tutaj wprowadzasz innych w błąd...
Jeśli się nie znasz to się nie wypowiadaj...
Wystarczy założyć zwykły gaz, a na kolektor założyć 2 korki i kolektora nie rozsadzi...
Awatar użytkownika
kln
Początkujący
Początkujący

Post autor: kln »

Stanley_21 Zadałeś pytanie odnośnie gazu, bo pewnie nie masz o tym pojęcia, a post wyżej zjechałeś kogoś żeby się nie wypowiadał bo się nie zna. Trochę pokory. Szybko się przekonasz, że tutaj są ludzie, którzy zjedli własne zęby na polo.

A co do tematu to:
Nie oszczędzaj na gazie i nie zakładaj żadnych korków na kolektor! Oszczędzanie na instalacji się po prostu nie opłaca w dłuższej perspektywie. Tak samo jak na zakładzie w którym to założysz. Oszczędzisz sobie wielu kłopotów i będziesz zadowolony z "zapalniczki". Wiem to z autopsji. ;)
b
borys_wrocek
Swój
Swój

Post autor: borys_wrocek »

Stanley_21: akurat tak się składa że pomimo zakładania klapek kolektory fruwają, ktoś ci bajek naopowiadał. Na plastik tylko sekwencja.
Wprawdzie co ja tam wiem sam mam mieszalnik nad plastikowym kolektorem, noo ale mi na pewno nie wysadzi kolektora :D
v
viceroj
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: viceroj »

Witam,ja mam 1.4 44kW, 60KM rok-97 , obecnie to kupiłem z gazem ,i mam załażone 2-korki czyli przeciw wybuchowe . Jeśli chodzi o spalanie to mam butle 35 litrów , ale wiadomo że tankuje się 80% pojemności czyli tankuje mniej więcej 27litrów do butli gazu.W lecie przy spokojnej jazdzie po mieście spalił mi 7litrów bez oczywiście szaleństwa .Na 27l robię 350 km dziękuję.Sekwencja -plastik kolektor, butla w kole zapasowym.
Zablokowany

Wróć do „pozostałe”