olej -z mineralnego na syntetyk?

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
nowaczek087
Początkujący
Początkujący

olej -z mineralnego na syntetyk?

Post autor: nowaczek087 »

witam
mam pytanie jezdze obecnie na oleju mineralnym od kilku miesiecy i poprostu mi go wyrzuca (widoczne ślady na silniku), wg mnie do swojego polo mam za zadki,
czy moge zmienic na syntetyk? czy beda z tym jakies problemy?
Awatar użytkownika
Bruczyk
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: Bruczyk »

Syntetyk jest jeszcze rzadszy. Mineralny jest najgestszy. A sprawny silnik nie powinien pluc nawet gdyby olej miał konsystencje wody
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

Zmieniać powinno się z lepszego na gorszy czyli z syntetyka na półsyntetyk i potem na końcu mineralny.
Przy zmianie z minerała na syntetyk może być nieciekawie bo taki olej może rozszczelnić silnik no ale nie musi,
co do zmian w kierunku minerał półsyntetyk to nie powinno się nic złego dziać.
Ciekawi mnie dlaczego w twoim silniku ktoś zalał minerałka, przecież do polówek to lali fabrycznie półsyntetyki.
Na nasz klimat mineralny jest troszkę za gęsty a jego temperatura płynięcia to około -23 stopnie, a w tym roku zdarzyły się mocniejsze mrozy.
civic r18a2/407 1,6 HDi
Awatar użytkownika
nowaczek087
Początkujący
Początkujący

Post autor: nowaczek087 »

czyli w najgorszym wypadku co moze sie stac? na co mial bym byc przygotowany? :grin:
a
adam
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: adam »

na chlanie oleju w kolosalnych ilościach, następnie co by się stało to zapiekły by się pierścionki olejowe, i mógłbyś robić za zasłone dymną ;)
Możesz zrobić testa, poszukaj na necie na ten temat związany z przejściem na synthetyka, założę się że nie jeden jest człowiek co tego dokonał i pewnie mówi, że to najlepsze co mógł zrobić dla swojej 'zabaweczki' ;-)
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”