Duża prędkość - głośno w środku

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
cage009
Mały interesant
Mały interesant

Duża prędkość - głośno w środku

Post autor: cage009 »

Witam! Od jakiegoś czasu gdy jadę moim polo po autostradzie (a wiec ok 100-120lm/h) strasznie głośno w środku jest. Jakby powietrze dostawało sie gdzieś- taki świst słychać - od strony kierowcy tylko. Co to może być? Jakieś uszczelki przy drzwiach? Proszę o pomoc bo zaczyna mnie to denerwować.

PS. Pracy silnika nie słychać, tylko to powietrze :-(
Awatar użytkownika
m911
Swój
Swój

Post autor: m911 »

dołączam się do pytania, mam to samo lecz zaczyna się od 80km/h tak jak by wiało
Seat Arosa 1,8T & VW Golf II 2.0 ABF
Awatar użytkownika
Kubrick
Fanatyk
Fanatyk
Kontakt:

Post autor: Kubrick »

Sprawdzcie uszczelki przy drzwiach.
Awatar użytkownika
waglik
Konkretnie zainteresowany

Post autor: waglik »

Nie chce gadać głupot ani nic, ale kojaże (może kojarze? ) temat i pisali o uszczelkach a nie jest to tania sprawa. Racze stawiałbym na uszczelki bo na chłopski rozum: Przy większej prędkości wiatr szybciej zasuwa i stawia większy opór naszemu rumakowi i jak uszczelka dziadoska puszcza powietrze do środka, może nie jest to odczuwalne (też tak miałem) ale słyszalne na pewno. Nie czuć tego zimna, ale wiatr słychać. Uszczelki są drogie chyba ze 100 zł. ale nie wiem czy na 1 dzwi czy na 2. A dlatego od nie dawna bo ostatnio zaczęło ostro wiać bo pogoda taka do... :roll: Na 99% uszczelki choć co innego może być...?
Awatar użytkownika
m911
Swój
Swój

nom sprawdziłem - są :commando:

co mam sprawdzić (dokładniej prosze) ?
Awatar użytkownika
cage009
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: cage009 »

jednak uszczelki przy drzwiach??
Awatar użytkownika
m911
Swój
Swój

Awatar użytkownika
waglik

Post autor: waglik »

Wiesz co pewnie używane to są. Co masz sprawdzić nie wiem według mnie obleć całą gume i popatrz powinny być tam tylko co jakiś odcinek dziurki aby wypuścić zbędne powietrze, ale też może być tak że po prostu podłużnie w jakimś miejscu sie przerwało. Sprawdź na podstawie prawych dzwi i już będziesz wiedział o co chodzi.
Awatar użytkownika
turzol
Mały Spamer
Mały Spamer

Post autor: turzol »

[quote=""m911""]http://allegro.pl/item939111641_vw_polo ... klapy.html

czy one takie drogie[/quote]

uzywki tanie, ale bardzo czesto sprzedają porwane lub ze sparciałą gumą. Nowki ponad 300zł/szt w serwisie
Awatar użytkownika
_edi
Uzależniony
Uzależniony

Post autor: _edi »

W przypadku uszczelek chyba szkoda kasy na używki, bo możesz kupić takie gdzie będzie również słychać. Druga sprawa, że z wymianą wstrzymałbym się, aż będzie cieplej, wiadomo że po zimie uszczelki są nieco zmaltretowane, więc objawy mogą trochę ustąpić jak zrobi się cieplej.
Awatar użytkownika
asad87
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: asad87 »

Ja też tak miałem po przekroczeniu 100km/h i też wydawało mi się, że to uszczelki... ale w moim przypadku była to jedna śrubka przy zamku w drzwiach od kierowcy... zamiast 3 śrubek miałem tylko 2, po założeniu tej brakującej jest lepiej :)
Seat Ibiza 1.4 60KM 97r.
Opel Corsa 1.2 75KM 01r.
Peugeot 206 1.4 HDI 70KM 02r.
VW Golf 1.6 101KM 97r.
Fiat Punto 1.2 60KM 02r.
VW Polo 1.9D 64KM 97r.
k
kosmita18
Newbie
Newbie

Post autor: kosmita18 »

dokladam sie do tematu tez tak mam;]powyzej 60 a 70km/h tak jest jak pada to glosniej a tak mniej ale slychac;]niezle heh;]
D
Dziadek13
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Dziadek13 »

Myśle że tak że trza by sprawdzić uszczelke w tylnej klapie bo tam przeważnie świszczy powietrze bo jeżeli wpadnie do środka a musi bo nie jest szczelne nasze autko z przodu to musi gdzieś wylecieć a najlepiej mu przez tą uszczelke bo dwa wylotowe otwory są nisko pod tapicerką w bagażniku pod zderzakiem,które zapewniają nam wentylacje w samochodzie.Oraz można sprawdzić uszczelnienie w dźwiach pod tapicerką jeżeli jest nie szczelne,potargane to też będzie świszczeć.
Awatar użytkownika
zakrent
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: zakrent »

dokładam się również do temata. W mojej paulince również słychac świst lecz to nie z uszczelek tylko gdzieś spod maski. Jak ktoś kojaży dźwięk rozpędzającego się malucha to właśnie coś tędy. Braku mocy nie ma, na spalanie też nie narzekam, już, ale źle mi z tym skojażeniem...maluch.. :cry:
śr. 7,1/100km
max speed 187km/h !!!
ODPOWIEDZ

Wróć do „nadwozie + wnętrze”