[6n2] 1.4 16v kontrolka oleju

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
azvez
Newbie
Newbie

[6n2] 1.4 16v kontrolka oleju

Post autor: azvez »

Witam wszystkich . Jestem nowy forum. Kupilem Vw Polo 2000 rok 1.4 16v. W samochodzie jest kilka rzeczy do zrobienia, aczkolwiek kontrolka oleju pali sie(Sprawdzane na komputerze, nie wykazało żadnych błędów- zepsuty jakiś czujnik który jest pod samochodem(?).
Skrzynia biegów do wyregulowania -podobno w Polo 2000 rok jest regulowana na linkach to prawda? 1 i wsteczny ciężko wchodzą, trzeba miec sposób. Czy ktoś wie moze co sie dzieje lub jaki to czujnik jest zepsuty. Moze ktos mial podobny problem. Czytalem ze czesto w tego typu Vw psują się skrzynie. Prosze o odpowiedz. POZDRAWIAM. Krzysztof
M
Mały2601
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Mały2601 »

Jeśli chodzi o kontrolkę oleju t w misce olejowej znajduję się czujnik odpowiedzialny za jej działanie, jest on od spodu miski. W moim VW co prawda golfie zaświeciła mi się ta kontrolka i VAG nic nie wykazał a kontrolka się świeciła, po ściągnięciu na noc klemy z "-" bieguna akumulatora kontrolka zgasła bo komputer się zresetował i skasował wszystkie błędy. Spróbuj zrobić to samo, bo może nie trzeba będzie wymieniać tego czujnika.
Awatar użytkownika
TOFIK_6n2
Uzależniony
Uzależniony

Post autor: TOFIK_6n2 »

Czujnik ciśnienia oleju jest w głowicy od przedniej strony zielony taki zaraz przy EGRze
Tofolot 6n2 1.4 16V AUA ~120 KM 146 Nm

Moje Polo: http://www.vwpoloklub.pl/forum/viewtopi ... 12&start=0

-Zlot PKP Ślesin 2012 2 miejsce Auto Zlotu
-Zlot PKP Ślesin 2012 1 miejsce najniższe Polo 6n2
-1 Zlot Miłośn
Awatar użytkownika
azvez
Newbie
Newbie

Dzieki Panowie za odpowiedzi. Czujnik, tak on znajduje sie pod maską. ten czujnik był wymieniony, ale dalej jest ten problem z kontrolką. Bede probowac jutro zdejmować ten (-) z akumulatora, mam nadzieje ze podziała. A powiedzcie mi coś o skrzyni biegów. Czy jest to mozliwe ze są rozregulowane linki? jak to jest w tych Vw? Bo w tym temacie jestem zielony. Dzięki z góry, pozdrawiam
Awatar użytkownika
TOFIK_6n2
Uzależniony
Uzależniony

Post autor: TOFIK_6n2 »

Jest to możliwe bo jedna z linek ma regulacje i moze cos byc nie tak :) Chodz wsteczny w Polo zawsze zgrzyta. Ja mam patent taki ze trzeba auto do 0 zatrzymać wyrzucić luz machnąć lewarkiem na maxa w prwo i potem wrzucić wsteczny. Nie wiem o co chodzi ale takim sposobem mi wstek nie zgrzyta :P
Tofolot 6n2 1.4 16V AUA ~120 KM 146 Nm

Moje Polo: http://www.vwpoloklub.pl/forum/viewtopi ... 12&start=0

-Zlot PKP Ślesin 2012 2 miejsce Auto Zlotu
-Zlot PKP Ślesin 2012 1 miejsce najniższe Polo 6n2
-1 Zlot Miłośn
Awatar użytkownika
azvez
Newbie
Newbie

Wlasnie, z kad ja to z nam" na max w prawo i wtedy wrzucamy wsteczny" hehe. Ale powiem Ci ze jestem ciekaw czy to linki bo u mnie poprostu 1 i wsteczny ciężko wchodzą, nie ma towarzyszących zgrzytów, no niewiem.
T
Toto
Fanatyk
Fanatyk

Post autor: Toto »

a ja odnośnie wstecznego zawsze przed jego wbiciem wrzucam "jedynkę", również nic nie zgrzyta, już nawet tak mi to weszło w nawyk, że w każdym aucie tak robię, a co tam, gorsze jest usłyszenie tego zgrzytu i pomyślenie sobie "biedna skrzynia", aż boli w środku :grin:
Prawdziwego mężczyznę poznasz po tym jak dba o swoje auto.

Obrazek

[url=http://www.vwpolo-klub.pl/forum/viewtop ... =56&t=6865]Toto -
Awatar użytkownika
azvez
Newbie
Newbie

Hmmmm powiedzcie mi co jest odpowiedzialne za palącą się kontrolke oleju i brak działania obrotościomierza? Bo to tez nie działa?
Awatar użytkownika
bleah
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: bleah »

[quote=""azvez""]Hmmmm powiedzcie mi co jest odpowiedzialne za palącą się kontrolke oleju i brak działania obrotościomierza? Bo to tez nie działa?[/quote]

Sygnał na obrotomierz idzie z alternatora , przynajmniej w autach starszej generacji szedł. Dziś wsiadłem w wujka paska, dokąd nie doda gazu to obrotomierz mu pokazuje 0. Możesz mieć podobny problem, pojedź do mechanika i naprowadź go na to co CI napisałem.
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”