czy ten alarm i pilot dziala ?

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
marcinnn
Początkujący
Początkujący

czy ten alarm i pilot dziala ?

Post autor: marcinnn »

Witam
Mija trzeci miesiac od kiedy zakupilem moja poloweczke :yahoo: i do dzisiaj nie wiem czy dziala alarm w niej zamontowany, o tym ze jest ( czy tez byl) stwierdzilem po diodzie ktora znajduje sie pomiedzy przyciskami opuszczania szyb. Problem jak go ustawic, uzyc. Gdzie powinna sie znajdowac jego centrala ? - chce sie upewnic ze jest tam na pewno :victory: Pilot jest, ale drzwi nie zamyka - tylko kluczyk. Ktos pomoze rozwiklac zagadke ? :mrgreen:
Awatar użytkownika
Mlody
Początkujący
Początkujący

Post autor: Mlody »

Uzbroj alarm z pilota i otworz drzwi, jak zacznie wyc to znaczy ze alarm dziala ;)
Centralki bym szukal pod kolumna kierownicy, tam jest chyba najwiecej miejsca zeby ja upchac. A jak nie to idz po kablu od diody, po drugiej stronie kabla powinna byc centralka ;)
Awatar użytkownika
marcinnn
Początkujący
Początkujący

ale jest problem bo wciskam przycisk na pilocie i nic sie nie dzieje :oops: , dioda na nim niby swieci, bateria wymieniona
D
Dziadek13
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Dziadek13 »

Krótko jaki alarm nazwa ?,siłowniki w dżwiach są do centralnego ?,syrena alarmu jest ?.Bo dioda między przyciskami szyb to chyba nie od alarmu,czy to jest pilot razem z kluczykiem tz scyzoryk ?.A może pilot dostałeś jako gratis wisior bo on zawsze jest uzbrojony można tylko zmieniać funkcje zamykania dzwi podczas jazdy z dzwiękiem lub bez.
Awatar użytkownika
marcinnn
Początkujący
Początkujący

to od czego by ta dioda byla ? pilot i kluczyk osobno, nie zcyzoryk. centralny zamyka kluczem wiec silowniki chyba sa :D nie wiem jaki to alarm bo go jeszce nie znalazlem bo szczerze mowiac nie wiem za bardzo gdzie szukac , wiec nie wiem czy na pewno jest. ale po cholere by ta dioda byla ? :scratch:

Na pilocie jest tylko jeden przycisk i dioda, przy czym jest on bardzo stary i poniszczony troche wiec moze od nowosci

-- Pią Wrz 11, 2009 5:08 pm --

dodam tylko ze czujniki ruchu sa wiec nadzieja tez :) pomozcie :beg:
D
Dziadek13
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Dziadek13 »

Jak alarm był dobudowany to szukaj go nad bezpiecznikami tam przeważnie budują jak orginał to po kabelkach czujników ruchu idż do alarmu.Na kolumnie kierowniczej przeważnie jest imo zabudowany.Gdzieś widziałem opis właśnie takiego pilota z jednym przyciskiem do centralnego zamka i domykania szyb.
Awatar użytkownika
marcinnn
Początkujący
Początkujący

up!

Wracam do tematu po dlugiej przerwie. Otoz problem udalo mi sie rozwiazac dzieki mojej wrodzonej upartosci i ciekawosci :crazy: ale mam kolejne pytanie :grin: a poza tym byc moze przyda sie to jeszcze komus.

Wrocmy do sedna sprawy :D, oto wyjasniam co mialo miejsce od czasu zamieszczenia postu:

Znalazlem czas aby sie zajac moja zabawka (czyt Polą ;))

a wiec wspomniana wczesniej dioda wyglada tak:
Obrazek

centralka alarmu okazala sie byc pod maska :) wczesniej nie zwrocilem uwagi na te czesc wyposazenia komory silnika...tzn moze i zauwazylem ale nie pomyslalem co to moze byc a wybitnym znawca motoryzacji nie jestem. Centralka wyglada tak:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Alarm firmy SICURTRONIC, po odkryciu zaslepki ukazalo sie miejsce na kluczyk, kluczyk ktory chcialem wyrzucic bo mnie denerwowal i myslalem ze jest do nieczego nie potrzebny. Kluczyk wyglada tak :D :
Obrazek
intuicja podpowiedziala mi ze jak jest miejsce na kluczyk i jest kluczyk to trzeba go tam wlozyc i przekrecic :idea: nie zwazajac na to co sie wydarzy :butcher: po przekreceniu uslyszalem odglos alarmu :yahoo: co wiecej wciskam przycisk na pilocie drzwi sie zamykaja alarm sie uzbraja :yahoo: (wczesniej dzialo sie tylko to pierwsze). Teraz tak, wszystko wydaje sie byc wporzadku ale pilot nie jest w najlepszej kondycji:
Obrazek
Obrazek
Moje pytania:
1. Czy ktokolwiek z kolegow wie cos na temat w.w. alarmu, jego producenta :?: czy byl on montowany w oryginale czy jak ? centralny z tego co sie orientuje jest ori.
2. Czy ewentualnie istnieje mozliwosc wymiany samego pilota ( zaprogramowanie) ?
3. Na pilocie jest jeden przycisk tylko i nie do konca rozumiem jak to dziala.
- nacisnienie przycisku -zamkniecie/uzbrojenie sygnalizacja kierunkowskazami + dwa sygnaly dzwiekowe, dioda mruga
- nacisniecie przycisku - otwarcie/ wylaczenie alarmu sygnalizacja kierunkowskazami + jeden sygnal dzwiekowy,dioda gasnie i wlasnie wylaczenie alarmu ale tylko pozornie bo gdy wsiade do auta i posiedze chwile dioda zaczyna znow mrugac zaczyna byc slychac ciche "piiip" "piiip" "piiip"...(gdy przestane sie poruszac wszystko ustaje)alarm mnie widzi :grin: ponowne wcisniecie przycisku pilota ratuje sutuacje. Dodam tylko ze odpalenie auta siedzac w nim te kilka minut nie wciskajac ponownie przycisku powoduje ze alarm zaczyna wyc :D.

Mam nadzieje ze wszystko jasno i zrozumiale opisalem, prosze o pomoc jesli ktos cos bedzie wiedzial
Pozdro :piwo:
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”