Przednia Szyba.

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

M
Maciej1233
Raczkujący
Raczkujący

Przednia Szyba.

Post autor: Maciej1233 »

Witam :)
Wsiadam do auta patrze w prawy dolny narożnik szyby a dokładnie tam gdzie jest wlepka nr tablic i patrzę pękniętą szybe ;/ co mogło być powodem?
Wygląda tak...

Obrazek

długośc około 20cm idzie pod górę.
Awatar użytkownika
mario
Uzależniony
Uzależniony

Post autor: mario »

musiałeś dostać kamieniem z jadącego przed Tobą auta :)
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

czasem są duże napięcia powierzchniowe na szybie i samo mogło też strzelić ale to rzadkość,
częściej to już ramię wycieraczki upada i robi pęknięcie (ja tak zrobiłem heh)
to pęknięcie się będzie powiększać, jak nie planujesz wymiany to jedź do magików i oni powinni zalepić to w miejscu gdzie się kończy i nie powinno dalej iść, wymiana szyby na nówkę piklingtona to koszt około 400 zł, mnie skroili 420 z montażem....
civic r18a2/407 1,6 HDi
b
balon84
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: balon84 »

Własnie jestem w podobnej sytuacji , szczeliła mi szyba i ratuje mnie ubezpieczenie PZU , które na rok wynosi 33 zł . Wysokość takiego ubezpieczenia to 1000zł . Jade w sobote na wymiane szyby w ramach ubezpieczenia. Warte przemyslenia ;)
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

to jest stawka na rok? i na wszystkie szybki czy tylko na czołową?
może i by to wykupił, a jak jest z egzekucją tego ubezpieczenia, jest to osobne czy też tracisz zniżki jak zgłosisz taką szkodę?
civic r18a2/407 1,6 HDi
b
balon84
Raczkujący
Raczkujący

Tak stawka na rok 33 zl . Miła Pani z PZU zapewniała mnie ze to osobne ubezpieczenie nie powiazane z oc i sie zniżek nie traci . Ubezpieczenie obejmuje wszystkie szyby oprócz : szyberdachu i lusterek .

Moim zdanie warto wykupić.
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Czyli nie trzeba się tu tłumaczyć dlaczego szyba wybita dobrze rozumiem?
daj znać jak to jest z egzekwowaniem tego ubezpieczenia, napisz czy nie miałeś problemów w uzyskaniu nowej szybki
i w jaki sposób oni pokrywają koszty, wiesz na papierze dużo jest ale ubezpieczalnie to cwane lisy dlatego tak pytam.
civic r18a2/407 1,6 HDi
M
Maciej1233
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Maciej1233 »

Ja mam ubezpieczony pojazd na poczcie.. orientuje się ktoś jak jest z tym ubezpieczeniem szyb ?
Głupie 33 zł wrato wydać ...
Hmm nie lepiej kupić używaną szybę ?
b
balon84
Raczkujący
Raczkujący

Ubezpieczenie jest uwzglednione jeżeli np. jezeli szczeli kamien w szybe ,spadnie drzewo itp ...

Mi spadła gałąź (chyba) poniewaz wracałem jak było ciemno i cos z nieba spadło na szybe. Skutek - 35 cm pekniecie . Wróciłem "spokojnie" do domu złapałem za telefon i dzwonie do PZU na infolinie powiedziałem ze cos spadło z nieba jak jechałem i szyba do wymiany . Miły Pan przez telefon przyjął zgłoszenie i powiedział , ze firma z która PZU ma podpisana umowe zgłosi sie w przeciagu 48 h w celu umówienia sie na wymiane szyby. Faktycznie tak zrobili . szyba poszła w poniedziałem dzis popołudniu miła Pani zadzwoniła podała dwie najbliższe lokalizacje - miejsca wymiany,zebym sobie wybrał gdzie mi wygodniej równiez mogłem wybrac najwygodniejszy dla mnie termin ,godzine , nastepnie spisała model, rocznik auta itp .

Konczac wypowiedź jade w sobote na wymiane .

Jak wrócę dam znac jak było .
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

http://www.pzu.pl/?nodeid=produkt_pzu_s ... _id=322350
z tego co wyczytałem to ubezpieczenie nie działa kiedy:
- powstało z wyniku wad fabrycznych szyb (wady surowca lub defekty produkcyjne)
czyli mogą też wymigać się tym tekstem jeśli samoczynnie szyba pękła,
co do ubezpieczenia w warunkach umowy nie ma sumy ubezpieczenia...to też razi...
naliczają to pewnie od stażu w ubezpieczalni
hm...trzeba pomyśleć.... :buba:
Napisz koniecznie jak wszystko załatwisz może się zdecyduję na to ubezpieczenie, nie głupie.
Jakbyś mógł to zapytaj czy ubezpieczenie obejmuje np.akty wandalizmu, tzn porysowane kamieniem szybki??
bo to też ważne, dzisiaj coraz więcej poj******* ludzi którzy dla hecy tak robią....
civic r18a2/407 1,6 HDi
b
balon84
Raczkujący
Raczkujący

[quote=""rat4""]czyli mogą też wymigać się tym tekstem jeśli samoczynnie szyba pękła[/quote]

A jak udowodnia ze sama pekła ?? Moje auto jest z roku 1997 i wada fabryczna szyby juz dawno by wyszła na swiatło dzienne ;)

" Kupując PZU AutoSzyba otrzymujesz:

* ochronę Twojego portfela przed kosztami związanymi z koniecznością naprawy lub wymiany uszkodzonej w pojeździe szyby,
* ochronę szyb w pojeździe od wszystkich ryzyk (all risks),
* gwarancję, że nie stracisz zniżki w ubezpieczeniu OC lub AC,
* bezgotówkowe rozliczenie szkody – organizujemy oraz pokrywamy koszty naprawy albo wymiany uszkodzonej szyby,
* wysoki poziom obsługi – wystarczy, że zadzwonisz do nas, a my zorganizujemy naprawę w dogodnym dla Ciebie miejscu i terminie"

Jak juz bede po wizycie napewno dam znac.
Awatar użytkownika
suhhar
Swój
Swój

Post autor: suhhar »

panowie zrobiliscie offtopa ;) ale wracajac do peknietej szyby to kiedys mi gosc co szyby montuje powiedzial ze jedna szyba przednia na 100 potrafi sama z siebie peknac od tak poniewaz buda pracuje i sa duze naprezenia. Wina tez jest uszczelek ze nie amortyzuja tych naprezen a do tego temperatura i takie rzeczy sie dzieja same z siebie.
Obrazek

Zawsze szukam dziury w całym więc proszę się nie denerwować !!!
b
balon84
Raczkujący
Raczkujący

Witam ,

Zgodnie z obietnica napisze jak mineła wymiana szyby :

Dnia 06.03.2010 byłem umówiony na wymiane . Jendyny problem jaki miałem ze strony firmy która wymieniała dotyczył daty przeglądy samochodu. Nastepny przeglad mam w styczniu 2011 , a problem był z dowodem rejestracyjnym (przerejestrowywałem auto) i w nowym dowodzie nie wpisuja kiedy byl robiony przeglad tylko wpisali kiedy bedzie nastepny i Pan miał z tym problem . Musiałem mu stanowczo lecz grzecznie wytłumaczyc ze nic na to nie poradze i poprosiłem zeby przedzwonił do PZU . Na szczescie PZU nie robiło mi problemu. Szyba została wymieniona na nowa . Zrobili zdjecia peknietej , dowodu i polisy ubezpiezeniowej i to wszystko . Zostalem tez poinformowany zeby pojechac do PZU i jak to Pan stwierdzil "dobezpieczyc" szybe nowa , nalezy wpłacic kilka zł . Poniewaz jezeli ta nowa by została rozbita bede musial pokryc 30 % kosztu jej naprawy/wymiany a jak dobezpiecze to wymienia znowu na nowa za free.

To tyle, sory jezeli cos zakreciłem . Jestem chory :( i słabo mysle :doh:
Ostatnio zmieniony 09 mar 2010, 7:36 przez balon84, łącznie zmieniany 1 raz.
R
Rafałbb
Początkujący
Początkujący

Post autor: Rafałbb »

też mam pzu szybkę:) naraie nie korzystałem. ja płacilem chyba 25zł o ile dobrze kojarze...lecz nie jestem pewien
195/50 R15 - 5.5 ON
Awatar użytkownika
Shrek
Newbie
Newbie

Post autor: Shrek »

Wystarczyło, że pomiędzy uszczelkę a szybę dostała się odrobina wody, która zamarzła rozsadzając szybę. Sam to przerabiałem w grudniu, jak przyszedł mróz poniżej 15 stopni na minusie. Wystarczyło, że wyjechałem z garażu i z małego pęknięcia zrobiła się pokaźna pajęczynka...
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „nadwozie + wnętrze”