kontrolki - kobieta prosi o pomoc

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

A
Anonymous

kontrolki - kobieta prosi o pomoc

Post autor: Anonymous »

2 tygodnie temu w moim Polo nagle podczas jazdy przestało działac radio, chwilę potem załączyła się kontrolka ABSu a potem poduszek, przy wrzucaniu kierunkowskazów samochód wydawał dziwne dzwięki. Po wyłaczeniu samochód nie chciał już zapalić. Z górki zapalił, ale gasł jak tylko obroty spadały. Wymieniłam akumulator (chociaż na moje oko objawy były dziwne - rano odpalał dobrze, a wysiadł w czasie jazdy). Przez 2 tyg. auto jeździło bez zarzutu, dzisiaj rano mimo mrozu odpaliło, jednak gdy przejechałam kilka km znów zapaliła się kontrolka ABSu, potem poduszek, po wyłączeniu auto odpaliło normalnie. Teraz susz się w garażu. Zastanawiam się jaka moze być przyczyna, bo przecież nie akumulator. Boję się samochodem jeździć, by mi gdzieś nie stanął. Mechanicy moga mnie przyjąc dopiero w przyszłym tygodniu. Prosze o pomoc.
Awatar użytkownika
medyk81
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: medyk81 »

Może być problem z alternatorem - brak ładowania. Trzeba sprawdzić napięcie w instalacji (np. gniazdo zapalniczki) przy odpalonym silniku - powinno być 14,4 V.
m
mydlos1
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: mydlos1 »

Warto poszukać w necie innych mechaników - warsztatów jest naprawdę wiele i zawsze któryś przyjmie wcześniej....
Miałem podobną sytuację - akumulator rozładowywał sie w czasie jazdy - zapalały się kontrolki ładowania i ABS. Powodem takiego stanu rzeczy było to, że padał alternator i kiedy chciał, to ładował. Akumulator rozładowany po kilku godzinach postoju potrafił zakręcić. Nie ma co czekać, tylko szukać innego elektro-mechanika.
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”