ogrzewanie slabe

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
lukasz255
Raczkujący
Raczkujący

ogrzewanie slabe

Post autor: lukasz255 »

czy macie moze jakies pomysly na lepsze ogrzewanie wnetrza samochodu podczas jazdy w czasie duzego morozu ledwo co ledwo puszcza przednia szyba nawet nie do konca a o bocznych juz nie wspomne strasznie w wolno puszczaj :write:
Awatar użytkownika
madmax
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: madmax »

W 6N jak wszystko jest sprawne (mam na myśli termostat, nagrzewnica) to grzeje jak diabeł. Jakie odcinki pokonujesz? może na tyle krótkie, że auto się nie zdąży po prostu nagrzać?
moja czerwona taczka
Ślesin 2007 ║ Więcbork 2008 ║ Ślesin 2009 ║ Pławniowice 2009 ║ Ślesin 2011 ║ Dzierżązna 2011 ║ Ślesin 2012 ║ Dzierżązna 2013
Obrazek
w
wembley
Newbie
Newbie

Post autor: wembley »

To samo u mnie.Pokonuje dziennie jadąc do pracy 15 km.W tym czasie auto w ogóle sie nie grzeje.Na dłuższej trasie jest ciut lepiej ale nie trzyma temperatury.
p
pawex
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: pawex »

[quote=""wembley""]nie trzyma temperatury.[/quote]
prawdopodobnie termostat masz do wymiany ...
t
tomimass
Newbie
Newbie

Post autor: tomimass »

Witam,

mam podobny problem dziennie do pracy pokonuje 20km,
po przejechaniu 20km wskazuwkę temperatury mam na białym polu czyli tak jakby silnik był zimny,
silnik nabiera temperatury jeśli chwilę postoje w miejscu np. naprzystanku, ale jak zacznę znowu jechać to się wychładza.

Jeśli wie ktoś jaka może być przyczyna to proszę o poradę,
jeśli jest to wina termestatu to wie ktoś ile to może kosztować i czy trudne jest w wymianie?
Awatar użytkownika
bleah
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: bleah »

tomimass
[size=99px]SZUKANIE NIE BOLI !!!![/size]
Wpisz termostat w wyszukiwarce, a znajdziesz bardzo dużo tematów odnośnie kosztu,wymiany itd.
Awatar użytkownika
FilipO
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: FilipO »

jak przedmowca-BLEAH1986- stawiam na termostat... ja wymienilem i wszycho ok.... jednak z tej racji iz nie mam garazu..autko stoi cala noc prz temp. -26-28 stopni to zakrylem grill kartonikiem...nie caly ale wieksza polowe...szybciej sie nagrzewa autko i oczywiscie sie nei przegrzewa... ale na twoim miejscu postawilbym na termostat. u mnie nie ma problemow po wymianie...dostaje np. 70 stopni po jakims czasie i moge stac na swiatlach 10 minut i nic nie spada temp trzyma...tak samo podczas jazdy.sprawdz termo i napisz czy cos pomoglo :)
"...Uważaj jak tańczysz, bo życiowy parkiet bywa śliski..."
Awatar użytkownika
serkan
Newbie
Newbie

Post autor: serkan »

a nie prościej zakryć chłodnice kawałkiem płyty pilśniowej jak to robią kierowcy z busów ja tak mam zrobione autko szybko się nagrzewa i jest git :-D
Awatar użytkownika
Artpolo
Uzależniony
Uzależniony

Post autor: Artpolo »

Czyli coś nie tak.
Po przejechaniu 1km grzeje aż parzy. Po przejechaniu 2 silnik ma 90*C.
Efekt dogrzania poprawia włącznie obiegu zamkniętego. Wtedy ogrzane powietrze nie jest schładzane świeżym. Używam szczególnie podczas odśnieżania auta - nie używam skrobaków. Przy odtajaniu szyb lepszy efekt uzyskuje się ogrzewając cały samochód niż tylko przednią szybę.
Pomysł z tekturą dobry dla diesla + dolna pokrywa silnika. Z resztą dolna osłona ogólnie jest dobra.
Jeżeli z góry zakładasz, że czemuś nie podołasz - nie uda Ci się to nigdy..... Bruce Lee :)
Awatar użytkownika
mario
Uzależniony
Uzależniony

Post autor: mario »

jest jeszcze opcja że nagrzewnica się zapowietrzyła
ODPOWIEDZ

Wróć do „układ chłodzenia + klimatyzacja/ogrzewanie”