Temperatura silnika.

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
BrianWNC
Raczkujący
Raczkujący

Temperatura silnika.

Post autor: BrianWNC »

Witam wszystkich.
Mam pytanie odnosnie temperatury silnika. Generalnie jest za oknem temperatura minusowa (dzis -15st) i auto strasznie dlugo sie nagrzewa przez co pali mi az 10 litrow a palil 6-7 jeszcze okolo miesiaca temu a miesiac temu tez bylo zimno i szyby trzebabylo skrobac. Denerwuje sie bo nie wiem co jest przyczyna czy ogolnie temperatura za oknem czy cos padlo?. Po przejechaniu okolo 12 km silnik osiaga temperature wg wskaznika moze 75 stopni. Jak przykrece ogrzewanie to moze urosnie do 80 a jak calkiem wylacze to moze jest max 85. Zaraz po zalaczeniu ogrzewania spada powoli ale zauwazalnie a podczas jazdy utrzymuje sie w przedziele 70-75stopni i ni hu hu wiecej. Myslalem zeby gril zaslonic kartonem zeby powietrze nie chlodzilo tak a moze to termostat?? I dlaczego tak duzo te auto pali teraz. Mam silnik 1.0l 98r. 90tys przebiegu.
Awatar użytkownika
Px2
Początkujący
Początkujący

Post autor: Px2 »

Temat setki razy wałkowany :blind: na 99% termostat do wymiany :)
Obrazek
Awatar użytkownika
drago
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: drago »

nie koniecznie.. bo cieplo z silnika daje do kabiny a zimne powietrze idzie przez chlodnice i mocno chlodzi.. :beach:
Jadac droga, mysl o innych..

Moje maleństwo...http://r18181.ovh.net/forum/viewtopic.p ... 95d9aa018d
Awatar użytkownika
Stawer
Początkujący
Początkujący

Post autor: Stawer »

Mozliwe, ze termostat calkiem nie padl, ale lekko nie domyka sie i wtedy takie chece moglyby sie dziac. I tak najpierw to wymiana termostatu i jego krocca, bo bez tego to sobie do usr... smierci mozna gdybac.
Awatar użytkownika
waglik
Konkretnie zainteresowany
Konkretnie zainteresowany

Post autor: waglik »

Temat wałkowany i mówie to samo co Px2. Termostat, po jego wymianie będzie sie grzał dobrze (powinien :blush2: )
ODPOWIEDZ

Wróć do „układ chłodzenia + klimatyzacja/ogrzewanie”