[86c2f] kontrolka świec żarowych

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

g
grzes70
Newbie
Newbie

[86c2f] kontrolka świec żarowych

Post autor: grzes70 »

podczas jazdy cały czas świeci sie kontrolka świec żarowych, jakie mogą być tego przyczyny?

grzes70
Awatar użytkownika
VAGfan
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: VAGfan »

- uszkodzenie przekaźnika sterującego czasem nagrzewania świec żarowych;
- zwarcie w instalacji świec żarowych;
- świece grzeją cały czas - sprawdź napięcie w instalacji po około 3 minutach od uruchomienia silnika.
86c2f 1W [2009-2010]
6N 1Y [2010-]
C
Carlos 83
Newbie
Newbie

Post autor: Carlos 83 »

Moja kontrolka zachowuje się tak jakby chwile po odpaleniu auta świece się dogrzewały, trwa to kilka sekund czy to normalne?
Awatar użytkownika
VAGfan
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: VAGfan »

[quote=""Carlos 83""]Moja kontrolka zachowuje się tak jakby chwile po odpaleniu auta świece się dogrzewały, trwa to kilka sekund czy to normalne?[/quote]
Po uruchomieniu silnika włącza się dogrzewanie świec żarowych - nawet do 3 minut, ale kontrolka nie świeci się - tak to jest rozwiązane w autach Volkswagena z tego okresu. Ja mogę obserwować czas grzania świec, ponieważ w instalację auta mam wpięty cyfrowy woltomierz.
86c2f 1W [2009-2010]
6N 1Y [2010-]
Awatar użytkownika
prezesso
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: prezesso »

U mnie na zimnym/ciepłym silniku grzeje tak samo - przeszło 30 sek... Przekaźnik świec żarowych założony jakiś zamiennik za 50 zeta. Czy może czujnik temp. jest uszkodzony? - ma takie same wskazania "ohm" jak czujnik od wskazówki zegarów...
Jutro chyba wykombinuję przełącznik, który kabelkami wepnę w przekaźnik świec - będę sam je wyłączał, bo grzejąc świece i kręcąc rozrusznikiem akumulator dość ostro dostaje w tyłek.
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”