jakiej firmy zawias 60/40 polecacie?

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
TRATATOW
Mały interesant
Mały interesant

jakiej firmy zawias 60/40 polecacie?

Post autor: TRATATOW »

witam. pewnie byl juz nie raz poruszany ale wpisujac moje pytanie w "szukaj" wyskakuje masa roznych tematow odnosnie zawiasu ale nie konkretnia odpowiedz na moje. jesli mozecie koledzy doradzic to prosze bo zbieram sie do obnizenia samochodu na wiosne jesli oczywiscie pozwola finanse na mody. do tego czywiscie fele i opony wiec grubsza kasa mi potrzebna. mysle w dol 60/40. mozecie mi doradzic jakiej firmy ?czy moge skladac osobno sprezyny a osobno amor? czy mozna sprezyny sportowe na standardowym amorze czy zmieniac dopiero po skompletowaniu? pozdrawiam i z gory dzieki i sorry jesli ponawiam walkowany temat
Awatar użytkownika
bleah
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: bleah »

Cześć, napisz ile jesteś w stanie zapłacić za taki kit to wtedy będzie można CI doradzić co kupić.
Awatar użytkownika
TRATATOW
Mały interesant
Mały interesant

nie wiem kolego jakie to sa pieniadze. ogladam na allegro ale jest tyle firm ze zglupialem. chce cos dobrego a nie jakas firme no name. cos sprawdzone ale nie gorna półka oczywiscie bo na kasie nie spie
L
Larson
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Larson »

na standardowych to raczej 40/40 kit jezeli chcesz bardziej "zglebic" autko to gwint , ja moge polecic zestaw taki jaki ja posiadam kit- eibach 40/40 i amorki gazowe kayaby, no ale za to cene to juz mam gwinta w sumie, to zalezy ile jezdzisz i jak:)
ja nie moglem sobie pozwolic na gwinta poniewaz moje autko jest zbyt uzytkowe:) jak masz jakies pytania to pisz
pozdro
Awatar użytkownika
suff
Wtajemniczony
Wtajemniczony
Kontakt:

Post autor: suff »

ja mam kit -40/-40 ta-technix i tez jestem zadowolony. autko normalnie uzytkowane i komfort spadl niewiele w porownaniu do ori
Awatar użytkownika
TRATATOW
Mały interesant
Mały interesant

kurcze tak jak mowisz laryyy najlepiej byloby pewnie kupic gwint. wtedy nie mialbym dylematu co do tego o ile obnizyc przy jakich felach i profilu opon. w kazdej chwili moznaby dac w dół lub w góre ale jak patrzylem po gwintach to ceny sa spore takze z tego co wnikalem to jakbym dal w dół 60/40 i przy jakiejs fajnej feli z rantem powidzmy borbet t lub brock b5 na oponie 195/45 r14 to byloby w miare rozsadnie i chyba juz fajnie bygladajace choc jeszcze nie taczki. co wy na to? kurcze szukam pomocy bo na zdjeciach sie opierajac to ciezko postanowic jak ma byc autko modzone. aha jeszcze jedno. kupujac sprezyny obnizajace musze tez amory ze skroconym skokiem kupic czy na standardowe moge je zalozyc? aha i z tego co widze to sporo ludzi poleca ta firme ta- technix i sporo tego na allegro jest. jest to jakis kompromis miedzy jakoscia a cena rozumiem? a i jeszcze jedno. kit rozumiem to same sprezyny ntak??
L
Larson
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Larson »

przy kicie seria amorkow starczy w zupelnosci przy 60 to juz ciezko bedzie, gwinta kupisz zza tysiaka, a kita to juz zalezy od cCiebie co wybierzesz ceny sie wachaja i to bardzo:)
Awatar użytkownika
Borek
Fanatyk
Fanatyk

Post autor: Borek »

TRATATOW kit to jak sama nazwa wskazuje zestaw amory+spręzyny ;).
W granicach 30-40mm można zacząc na seryjnych amorach, ideał to to nie jest ale spokojnie mozna dociułac na dobre amory. Kit ta-technixa który po wypowiedziach na forum sądząc jest w miare ok to 600-700, coś bardziej markowego typu Weitec czy KW to juz 1500-2000 za cały kit ewentualnie jakies markowe sprężyny typu eibach czy H&R + amorki Bilstein B8. Jeśli jesteś osobą nastwioną na jakieś kompromisy to chyba gwint nie jest najszczęśliwszym rozwiązaniem, no na pewno nie każdy. Gwinty z natury są bardzo twarde choć oczywiście można znaleźć coś umiarkowanego (tyle że markowy nowy gwint to 3000-5000zł więc hmm) z tym opuszczaniem i podoszeniem to też nie jest takie pstryknięcie palca bo po każdej regulacji trzeba ustawić geometrie czyli ok 100zł
Awatar użytkownika
TRATATOW
Mały interesant
Mały interesant

dzieki Borek. troche mi to rozjasniles. pomysl mam ale ze standardu zaglebic a przy tym oczywiscie kupic fele z oponami to wydatek 3/4 wartosci mojego samochodu :) nie mam zamiaru go gonic i chce w niego inwestowac ale ciezko mi zrobic wszystko na raz wiec kombinuje jak to rozlozyc w czasie.dzieki za pomoc koledzy!!! pozdrawiam
Awatar użytkownika
mario
Uzależniony
Uzależniony

Post autor: mario »

polecam Cup Kit Comfort H&R za 500 zł kupisz używkę, odradzam Weiteca Ultra GT twardy jak beton
Awatar użytkownika
ThundeR
Konkretnie zainteresowany
Konkretnie zainteresowany

Post autor: ThundeR »

ja bym polecał siedzieć na allegro i polować na jakiś markowy gwint w używce, często się znajdzie jakiś w cenie nowego kitu ta-technixa czy GT Cupline
Awatar użytkownika
Skfarek
Spamer
Spamer

Post autor: Skfarek »

Borek co do twardości gwintu - są takie z ustawieniem miękkości/twardości. Druga sprawa jak kolega TRATATOW myśli o zglebieniu z przodu o -60 mm to o jakim kompromisie lub komforcie my rozmawiamy :grin: ? Owszem wiem że można jeszcze niżej :)
Jak miałbym rozważać obniżenie rzędu -60 mm to nad kitem (sprężyny + dostosowane amory o skróconym skoku) bym się nie zastanawiał nawet.
Z drugiej storny pojeździsz uznasz że za nisko/za wysoko i co? Kupno następnego zestawu? A tak nawet dając 100 za geometrię przy regulacji i tak będzie taniej niż kupno zestawu+zamontowanie+wymontowanie+kupno następnego zestawu+zamontowanie :grin:
6n leichtwagen: hamownia s.41 http://www.vwpolo-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=142
1.6 AEA shamowane]
Rozpórki, mocowania foteli: http://gorny-sport.pl
Serwis mechaniczny: [url=http://www.au
Awatar użytkownika
TRATATOW
Mały interesant
Mały interesant

porozgladalem sie i raczej juz zdecydowalem sie co kupic. macie racje ze moznaby kupic uzywany dobry gwint w cenie kitu powiedzmy ta-technix ale na plus przemawia do mnie ze moge zakupic to na raty raz za 200 pare zlotych sprezyny i pozniej amory przod i amory tyl. wazne to dla mnie bo choc zalpace rozkladajac to na raty pewnie z 150 wiecej niz kit ale wylozyc 600 na raz to ciezko mi odlozyc. z kasa nie jest wesolo i trudno ja utrzymac bo zawsze w miedzyczasie skladania na polo znajdzie sie cos wazniejszego i wtedy plany modzenia z samochodem znowu sa odkladane na pozniej. druga sprawa ze przemawia za mna to ze jest to nowka. niema ryzyka takiej wtopy. kupujac na allegro powiedzmy jakis lekko przyrdzewialy zawias nie mam do konca pewnosci ze tak naprawde nie jest to juz jego koncowka i ostatnie tchnienia i po 2 miesiacach jezdzenia nie bede musial sie nad nastepnym rozgladac. pewnie macie racje ze mozena trafic w dobrych pieniadzach i nie wszysxcy kreca co do rzeczywistych przebiegow ale... pza tym wszystkim nie domyslam sie ze polaczenie tak niskiego zawiasu i do tego oponek 195/45 robi z samochodu lekkie "taczki" dlateg nie chce strikte sportowego "betonowego" zawiasu markowej firmy. nie wiem czy dobrze kombinuje ale jak zbieram od dluzszego czasu wasze koledzy opinie a po waszych furach widze ze wlasciwych osob sie radze i z kazdej czerpie jakas czesc madrosci to wydaje mi sie to wlasnie kompromisem i dobrym wyborem a czy sie nie zdziwie i nie przejade to zobaczymy jak w koncu jak rusze konkretnie z moimi modami a nie tylko zaslepic dziure po wycieraczce , zmienic grill i boczne kierunki:) dzieki za podpowiedzi i opinie
Awatar użytkownika
DanielJar
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: DanielJar »

na takich sprężynach -60 -40 długo wytrzymają ori amorki ?
Awatar użytkownika
suff
Wtajemniczony
Wtajemniczony
Kontakt:

Post autor: suff »

deska jezdzil dosc dlugo ;-)
ODPOWIEDZ

Wróć do „zawieszenie + hamulce”