[6n2] Kontrolka Check co oznacza ten błąd

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
Barciech
Newbie
Newbie

Post autor: Barciech »

Witam po przerwie.
No i problemy się nie skończyły , wymieniłem sonde ( oryginał Bosch pod model auta z wtyczką itd zero sztukowania ), posprawdzałem dokładnie wszystkie kable, kabelki , wyczyściłem przepustnice + adaptacja i wykasowałem stare błędy.

Po odpaleniu nic nie wyskoczyło ale już po kilku minutach nadal wyskoczył błąd 16556 - Fuel Trim: System Too Rich: Bank1 , jak go wykasuje na zapalonym silniku to coś pstryknie i obroty tak jakby lekko spadły , motor chodzi dalej ale po jakiś 30sek. coś w silniku pstryknie i obroty jakby troche wzrosną i dalej ten sam błąd wywala i tak w kółko , zauważyłem też że w bloku 36 ( zdjęcia te same co wyżej w poście ) na Polskim Vag gdy jest ten błąd to wartość wacha się w granicach 0.08 do 0.12 a jak skasuje to automatycznie ta wartość rośnie do ok 0.68.

Dodatkowo wyczaiłem że jak jade autem i jak puszczam nogę z gazu to przez chwile jakby nie reagował a po chwili zaczyna zwalniać , dodatkowo raz jak depne do spodu to mocno przyśpiesza a czasami ciężko mu to idzie.

Kolejna rzecz to jak go na postoju dobrze nagrzałem to zaczęły świrować obroty , tak jakby zaczął niepalić na cylinder , obrotomierz zaczął świrować i auto zaczęło się dławić nie reagując prawie na gaz , zaświecił sie na chwile check i epc , zgasiłem silnik chwile postał i zapalił normalnie , kontrolki wszystkie zgasły , na vagu po tym incydencie wywaliło mi takie coś :shock:

ObrazekObrazek

skasowałem te błedy , silnik odpalił chodzi normalnie i ich nie wywala , ale cyklicznie wywala mi 16556 - Fuel Trim: System Too Rich: Bank1 , nie czaje już o co chodzi czy jakiś czujnik padł , sonda nowa , wszystko co mogłem posprawdzać to sprawdziłem :beg:
S
Stanley
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Stanley »

Skupiliście uwagę na błędach sondy, a już nie na istotnych błędach czujnika G28 i G40. W obu przypadkach chodzi o to, że sygnał z nich jest nie czytelny dla komputera, ponieważ coś powoduje zkłucenia w komunikacji, np obluzowany czujnik, lub zabrudzony opiłkami itp. G40 to czujnik położenia wałka rozrządu, G28 to czujnik prędkości obr. silnika. Opisy tych błędów nie wskazują na ich uszkodzenie, lub brak komunikacji z komputerem, więc radzę sprawdzić te czujniki. Co do błędów wypadania zapłonów, to być może ma to związek z tymi czujnikami.
Ostatnio zmieniony 08 sty 2010, 14:02 przez Stanley, łącznie zmieniany 1 raz.
Bez przecinaka i młota, to ch** nie robota.
Awatar użytkownika
Cooyon
Swój
Swój

Post autor: Cooyon »

Stanley w sumie dobrze prawi:)
A z czystej ciekawości - sprawdzałeś kompresję?
Interfejs VAG - na stanie i co się stanie? Nic kuna... VAG cudów nie czyni. On tylko zwiększa poczucie niepewności.
Szukam literatury fachowej...

"To nie są programy wpisane w stylu \'\' if \'silnik\' jest zmulony then więcej \'wachy\' "." (by Dee Jay Gucio)
Awatar użytkownika
Barciech
Newbie
Newbie

Witam. Dzięki za odpowiedź , sprawa się wyjaśniła , wymieniłem dziś czujnik położenia wałka ten G28 miał oznaczenie 030 907 601 E , silnik chodzi teraz perfekt , zero wachań , wkręca się idealnie , koszt 115zł , sprawdziłem jeszcze dokładnie wszystkie wtryski i ich kostki , jedna miała przetarty kabelek ale nigdzie nim nie stykała , rozkręciłem także przepustnice i jeszcze raz dokładnie wyczyściłem , posprawdzałem wszystkie kostki i zauważyłem jedną nie wpiętą , jest dokładnie nad filtrem oleju i idzie z alternatora dodam że auto paliło normalnie i cała elektryka działała.
Aha i jeszcze jedno pytanko , wymontowałem wąż od odmy i go wyczyściłem ale zauważyłem że w połowie węża jest jakiś czujnik i do niego wpięta kostka , co to jest za czujnik ?? on jest dokładnie w połowie węża od odmy , wyczyściłem go oczywiście dokładnie bo był strasznie zasyfiony.
Kompresji nie sprawdzałem bo nie ma takiej potrzeby , problem był z osprzętem tak jak od początku podejżewałem.

Dzięki za cenne porady i pozdrawiam :-)
Awatar użytkownika
bogdanzieba
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: bogdanzieba »

Witam panów mechaników. Mam problem otóż mam VW Polo Classic 1,4 16 V z 200r. i taki z nim problem jeździłem 1,5 roku i wszystko było w porządku, a tu pewnego dnia zaświeciła mi się kontrolka zakłóceń pracy silnika EPC pojechałem do diagnostyka no i podpiął mi samochód pod komputer i okazało się że żadna z sond lambda w pojeździe a mam je dwie nie działa, pierwsza sonda jest na 5 kabelków a druga na 4 kable.
Czyli wymiana dwóch sond lambda cena sond około 800 zł. rozmawiałem z drugim mechanikiem i powiedział że to może nie być wina sond tylko sterownika, więc sam nie wiem, kupie nowe sondy założy mi je i będzie znowu tak samo, wydatek w błoto nie chce się pchać w koszty. Pomóżcie towarzysze poradźcie.

No i inny elektromechanik stwierdził, że sondy są dobre tylko nie otrzymują napięcia na grzałki i z tego powodu auto pali jak smok. Na trasie wszystko jest w porządku, ponieważ jak powiedział sondy są rozgrzane spalinami. Dodam, że jeżdżę na LPG, instalacja sekwencyjna. Ale zanim się przełączy na LPG to w zimie muszę trochę przejechać i benzyna idzie jak woda, średnio 10 litrów na 2 tygodnie przy codziennej jeździe 40 km. Poradzcie coś czy wymieniać sterownik? Naprawiać stary?
VW Polo Classic 1,4 16V 2000r. APE. Kolor srebrny
Awatar użytkownika
Cooyon
Swój
Swój

Post autor: Cooyon »

A bezpieczniki sprawne?
Napięcie do grzałek dochodzi?
Interfejs VAG - na stanie i co się stanie? Nic kuna... VAG cudów nie czyni. On tylko zwiększa poczucie niepewności.
Szukam literatury fachowej...

"To nie są programy wpisane w stylu \'\' if \'silnik\' jest zmulony then więcej \'wachy\' "." (by Dee Jay Gucio)
Awatar użytkownika
wojtasllb
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: wojtasllb »

witam
mam ten sam problem, chyba dlatego ze kupiłem auto od kolegi barciech hehe, no wiec tak, od ponad 2 miesięcy mam polo 6n2 gti silnik AVY a od jakiegoś miesiąca męczy mnie z nim problem, wygląda on tak, że samochód gaśnie bez żadnej przyczyny ,raz spadają mu obroty na ok500 i po paru sekundach nierównej pracy gaśnie, czasem szarpnie podczas jazdy,ale przeważnie dzieje się to jak dojeżdżam i staje np na świetle czerwonym(niekiedy zapala się także kontrolka epc ,ale sama gaśnie). po czym zgaszę go i odpalę i znowu można jechać,czasem jest mocno przymulony czasem nie i wydaje się chodzić normalnie, nie ma żadnej zależności czy ciepły czy zimny dzieje się to w najmniej oczekiwanych chwilach, dodam też że nie odpala za każdym razem na dotyk,trzeba niekiedy pokręcić rozrusznikiem do 3 sekund, ostatnio po skasowaniu błędów pojawiły się takie :
http://www.box.net/shared/2lca02og96

błędy 16706 i 16725 się powtarzają po skasowaniu, co może z tego wynikać? oba czujniki g40 i g28 są złe czy tylko g28 ,przeczytałem masę tematów i już się pogubiłem,
[quote="Barciech"]Witam. Dzięki za odpowiedź , sprawa się wyjaśniła , wymieniłem dziś czujnik położenia wałka ten G28 miał oznaczenie 030 907 601 E , silnik chodzi teraz perfekt , zero wachań , wkręca się idealnie , koszt 115zł [/quote]

z tego co mi wiadomo, to kolega barciech się pomylił przy pisaniu tego postu i zamiast g40 wpisal g28, ale skoro wymienił g40 to dlaczego nadal wyskakuje mi bład?
Ostatnio zmieniony 02 gru 2012, 22:51 przez wojtasllb, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Barciech
Newbie
Newbie

a jakie dokładnie błędy pokazał vag ??
Awatar użytkownika
wojtasllb
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

16706
16725
17796
17759
Awatar użytkownika
wojtasllb
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Barciech czy na fotkach z postu powyżej jest czujnik który wymieniłeś??
Awatar użytkownika
wojtasllb
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

błędy wywala takie jak na zrzucie ekranu:
16706
16725
17796
17759
pozdro
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

że w połowie węża jest jakiś czujnik i do niego wpięta kostka , co to jest za czujnik ?? on jest dokładnie w połowie węża od odmy
w tych silnikach montowano podgrzewacz odmy, bo były problemy z zamarzaniem jej w zimie, zatykała się tworzył się korek lodowy z zawiesiny wody i oleju silnikowego, co powodowało jej zatkanie i wywalało olej przez bagnet co mogło doprowadzić do braku smarowania i szybkiego zarżnięcia silnika, dlatego zrobili właśnie takie rozwiązanie.
W 8 zaworowych silnikach tego nie ma a w niektórych 16 zaworowcach jest.
civic r18a2/407 1,6 HDi
Awatar użytkownika
Barciech
Newbie
Newbie

1 to czujnik oleju a 2 to właśnie g40 który wymieniłem numer 030 907 601 E
Awatar użytkownika
wojtasllb
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

[quote="Barciech"]1 to czujnik oleju a 2 to właśnie g40 który wymieniłem numer 030 907 601 E[/quote]

według etki ten numer: 030 907 601 E ma czujnik położenia wału korbowego g28 a nie czujnik wałka rozrządu g40, możliwe żeby obie te części miały sam numer?
Awatar użytkownika
Barciech
Newbie
Newbie

http://www.allegro.pl/item1019858005_cz ... _golf.html dokładnie o ten mi chodziło i po numerze i z wyglądu
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”