Klub > Uwagi do forum
Hosting zdjęć - GOOGLE PICASA + PROGRAM
adek1983:
ImageShack nie jest już darmowy. I część z nas zastanawia się na jaki hosting się przenieść. Ja proponuję Google Picasa Web Albums ponieważ ze wszystkich hostingów daje chyba najwększą przestrzeń do dyspozycji za darmo (15GB) a ewentualne rozszerzenie nie jest drogie.. Problem niestety pojawia się z zamieszczaniem miniaturek na naszym forum. I tutaj pojawia się sedno tego tematu. Postanowiłem napisać mały program do generowania gotowych linków do wstawiania w postach. Wersja robocza już działa. Na dniach pojawi się tutaj link. Ewentualne propozycje lub wyrazy zainteresowania będą mile widziane.
Poniżej link do archiwum:
https://drive.google.com/file/d/0B1vIRh ... sp=sharing
A tak wygląda ekran programu:
Co można robić w programie:
- Można się logować (to chyba oczywiste :) )
- działa odczytywanie albumów i zdjęć
- działa zmiana rozmiaru miniaturki
- działa zmiana separatora
- aktualnie nie działa generowanie galerii na aukcje
- można zdefiniować własny separator
- Duża liczba miniaturek
- możliwość zdefiniowana czy ma być stała wysokość/szerokość obrazka
- program zapamiętuje dane logowania i ustawienia generowanych linków
Po najechaniu na zdjęcie myszką wyświetla się jego opis. Zaznaczamy używając Shift/Ctrl.
KoStEk:
Ciekawa propozycja. Zapodaj prawidłowo link i zobaczymy.
Anonymous:
miniatury łatwo się robi stosując się do wzoru:
adek1983:
Owszem, ale po co bawić się w kopiowanie linków osobno do miniaturki i osobno do zdjęcia, jak można użyć mojego programu i hurtowo wygenerować linki np dla 25 zdjęć.
W pierwszym poście ukazała się pierwsza wersja programu.
- Można się logować
- działa odczytywanie albumów i zdjęć
- działa zmiana rozmiaru miniaturki
- działa zmiana separatora
- aktualnie działa generowanie linków na WWW i na forum, pozostałe opcje aktualnie jeszcze nie działają.
Po najechaniu na zdjęcie myszką wyświetla się jego opis. Zaznaczamy używając Shift/Ctrl.
krzychu20:
No Panie gratki za świetną robotę :good:
:piwo:
Moja uwaga, to dodatkowy separator w postaci "spacja__spacja" - łatwiej będzie znaleźć gdzie konczy i zaczyna się nowe zdjęcie ;)
No i świetnie by było wiedziec jaki rozmiar ma duża miniaturka, mała itp, więc obok tego w nawiasie jakbyś mógł wrzucić rozmiar
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej